Actualitate Internă

Maia Sandu pune punctul pe i în cazul lui Ivan Ceban: "Rusia și-a schimbat strategia și a înțeles că trebuie să susțină și partide pro-europene deghizate. Vor să folosească democrația pentru a ucide democrația!"

Maia Sandu pune punctul pe i în cazul lui Ivan Ceban: "Rusia și-a schimbat strategia și a înțeles că trebuie să susțină și partide pro-europene deghizate. Vor să folosească democrația pentru a ucide democrația!"

Președinta Maia Sandu a vorbit miercuri, 1 noiembrie, în cadrul unui interviu acordat pentru Jurnal TV, despre modul în care Federația Rusă și-a schimbat strategia în ultimii ani cu scopul de a influența și bloca parcursul pro-european al Republicii Moldova.

"Și-au schimbat strategia și au înțeles că trebuie să susțină atât partide pro-ruse (...), cât și partide pro-europene deghizate, adică ce nu sunt autentic pro-europene", a avertizat Maia Sandu. 

În cazul celei de-a doua categorii, Maia Sandu a făcut referire, în mod special, la primarul pro-rus al Chișinăului, Ivan Ceban, care de câțiva ani se profilează drept pro-european, întrucât Moscova a observat că "majoritatea cetățenilor își doresc în Uniunea Europeană". 

"Vor să folosească democrația pentru a ucide democrația", a rezumat Maia Sandu strategia Federației Ruse ce vizează Republica Moldova.

În acest context, Maia Sandu a lansat un apel către cetățeni: "Nu vă spune nimeni să alegeți un candidat sau altul, ci vă spunem doar să nu puneți în pericol proiectul Republicii Moldova de integrare europeană, pentru că este proiectul nostru de dezvoltare, pentru că e proiectul nostru de a asigura pacea și siguranța cetățenilor Republicii Moldova".

Comentariile Maiei Sandu cu privire la pro-rusul Ivan Ceban au venit, printre altele, pe fondul investigației realizate de o publicație din Estonia, care a relevat faptul că primarul Chișinăului se afla la Moscova în momentul în care regimul Putin a declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei. 

CITIȚI ȘI: Un cotidian eston zguduie scena politică de la Chișinău în pragul alegerilor: Ivan Ceban s-a aflat în secret la Moscova pe 24 februarie 2022, ziua în care a debutat invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. Traseul neobișnuit și întortocheat pe care primarul pro-rus l-a parcurs pentru a se întoarce în Republica Moldova

Moderator: Astăzi am citit un articol foarte interesant, apărut într-o publicație estoniană serioasă. Acea investigație spune că Ivan Ceban se afla la Moscova în ziua de 24 februarie 2022, chiar în ziua declanșării invaziei asupra Ucrainei. Este lucru cel puțin interesant, dacă nu chiar grav, care ar trebui să ne dea foarte multe de gândit. Dumneavoastră, ca șefă a statului, ați știut despre acest lucru?

Maia Sandu: Nu văd de ce asta nu ar fi adevărat, pentru că nu e singura vizită la Moscova care nu a fost anunțată public. Nu pot să comentez exact pe acest caz, dar am văzut inclusiv cât de greu a venit domnul Ceban cu o condamnare a războiului și cât de întârziată a fost acea declarație.

Moderator: O jumătate de an a trebuit să umblăm noi după el ca să spună ceva. 

Maia Sandu: Noi cu toții știm că are relații, că a avut relații cu Moscova, deci, repet, nu văd de ce acest lucru nu ar fi adevărat și probabil că sunt multe alte vizite despre care nu a vorbit public și ar fi trebuit să vorbească public, pentru că este un lucru extrem de important, în contextul în care în acea perioadă a început cel mai strașnic război din ultimii 70 de ani pentru continentul nostru și pentru regiunea noastră.

Moderator: Mai rămânem la acest subiect. Este o întrebare la care eu chiar aștept un răspuns direct, pentru că nu știu de ce foarte mulți se feresc să răspundă tranșant. Doamnă președinte, din punctul dumneavoastră de vedere, un cetățean care la 24 februarie 2022 se afla la Moscova, ulterior s-a dus la Sankt Petersburg și abia apoi a revenit la Chișinău peste 2 zile, un cetățean care nu demult organiza referendumuri ilegale în Găgăuzia, antieuropene - în care cerea foarte clar să se voteze ca Găgăuzia să se rupă din Moldova dacă aderăm la Uniunea Europeană - un cetățean care până în anul 2019 striga ca din gură de șarpe că viitorul Republicii Moldova este doar alături de Federația Rusă, poate el să fie astăzi un pro-european - așa cum se prezintă - sau nu este nimic altceva decât un instrument al Moscovei, doar că servit pe o altă tavă decât ne este servit Șor sau Dodon? 

Maia Sandu: Acest cetățean a lucrat în mod deschis împotriva integrării europene. Noi cunoaștem că Federația Rusă - și în special Kremlinul - știe să-și ramburseze investițiile pe care le face în oamenii pe care îi plasează în diferite țări. Și noi vedem că în 2020, Federația Rusă a învățat o lecție. Lecția a fost că în Republica Moldova Federația Rusă nu poate să mai câștige alegeri, să-și mențină controlul doar susținând partide pro-ruse, pentru că ei au văzut că majoritatea cetățenilor își doresc în Uniunea Europeană și atunci și-au schimbat strategia și au înțeles că trebuie să susțină atât partide pro-ruse - așa cum au făcut-o întotdeauna, să folosească grupări criminale, așa cum se întâmplă acum cu gruparea Șor, pentru că asta face Federația Rusă și anume încearcă să discrediteze, să denatureze procesele electorale în Republica Moldova - cât și partide pro-europene deghizate, adică ce nu sunt autentic pro-europene. Asta este clar strategia Federației Ruse și cetățenii trebuie să înțeleagă acest lucru. Repet, aceste alegeri nu sunt doar despre cum arată localitățile noastre în următorii 4 ani. Aceste alegeri sunt și despre cât de repede ajungem să devenim stat membru al Uniunii Europene. Atunci când ni va părea nouă viața mai frumoasă, când vom avea trecute mai multe etape în procesul de integrare europeană, o să apară o problemă, iar problema o să fie provocată de o persoană sau alta care anterior au povestit că ei sunt și cu ceilalți și cu ăștia, dar care vor fi folosiți la momentul potrivit pentru a fi împiedicat acest proces de integrare europeană.

Moderator: Așa cum s-a întâmplat în acea așa-numită Alianță pentru Integrare Europeană, unde au fost infiltrați tot felul de cetățeni care, spre exemplu, puneau piedici în procesul de a ne interconecta energetic - și pe gaze și pe curent - cu România, respectiv multe, multe alte lucruri. Spuneați dumneavoastră că cetățenii trebuie să fie atenți la aceste lucruri. Eu aș spune că și instituțiile.

Maia Sandu: Și instituțiile, dar există suficientă alegere. Noi suntem o țară democratică în pofida tuturor minciunilor și acuzațiilor care vin de la cei care vor să folosească democrația pentru a ucide democrația. Noi avem mulți candidați, iar în raport cu mulți dintre acești candidați nu există niciun semn de întrebare. Sunt oameni care vor susține până în ultima clipă proiectul nostru de integrare europeană. Deci avem alegere. Nu vă spune nimeni să alegeți un candidat sau altul, ci vă spunem doar să nu puneți în pericol proiectul Republicii Moldova de integrare europeană, pentru că este proiectul nostru de dezvoltare, pentru că e proiectul nostru de a asigura pacea și siguranța cetățenilor Republicii Moldova.

Moderator: Mă refeream la instituții, pentru că, pe lângă discernământul alegătorilor, totuși, atunci când este vorba despre acte de corupție și finanțări ilegale (...), dacă instituțiile și-ar face treaba, atunci toate aceste trotuare și toate aceste vopsele din capitală (cu care îi amăgește Ceban pe unii chișinăuieni - n.red.), probabil ar căpăta o altă conotație în ochii alegătorilor. 

Maia Sandu: Sunt de acord cu dumneavoastră, dar știți că suntem în proces de reformare a acestor instituții. Oamenii care nu vor ca instituțiile să fie reformate, oamenii din aceste instituții care nu vor să lucreze corect și pentru țară, conform legii, evident că încearcă să facă jocuri politice și încearcă să-i ajute pe cei care le promit că dacă vin ei la putere le vor lăsa mână liberă să fure și să comită abuzuri. Noi lucrăm pentru reforma instituțională, dar e o reformă dificilă și iată că acum, pe de-o parte, avem niște riscuri majore la adresa securității, a integrității teritoriale, a suveranității, a procesului nostru democratic, iar, pe de altă parte, instituțiile noastre sunt în stres, pentru că sunt în proces de reformă.

Moderator: Impresia mea este că, în timp ce noi ne focusăm foarte mult pe această grupare a lui Șor, pierdem cumva din vedere alți actori. Unul dintre ei a fost prim-ministru, acum se crede lider de partid, doar că partidul său - și există investigații jurnalistice bune în acest sens - este format 90% din candidați care altădată făceau parte din Partidul Democrat și au existat investigații care arată că Plahotniuc i-a trimis acolo. Noi avem chiar informații că și finanțarea vine din acele direcții. Din păcate, nimic nu se face și îl vedem, iată, pe acest politician - îl cheamă Chicu. (...) Parcă scăpăm din vedere anumiți politicieni și ne focusăm doar pe o singură direcție, pentru că Moscova, repet, nu doar prin Șor acționează în această țară.

Maia Sandu: Este adevărat și am spus că sunt câteva categorii de oameni pe care Kremlinul îi folosește. Acum cel mai mare pericol vine de la gruparea criminală Șor, pentru că aici sunt cei mai mulți bani și, respectiv, prin acești bani se poate influența votul mai multor oameni, dar această grupare criminală este folosită pentru a curăța calea pentru alții care stau mai la umbră, care nu se implică în lucruri deschis ilegale, deci care încearcă totuși să ascundă ceea ce fac și bănuiesc că la momentul potrivit, dacă se ajunge acolo, dacă noi cu toții le vom permite să facă asta, vor încerca, evident, să aducă în față și alte persoane. Avem nevoie de instituții mai puternice, avem nevoie de aplicarea legii, de exemplu atunci când vorbim de oameni care lucrează pentru Kremlin, ei lucrează nu din proprie convingere, ci pentru bani. Așadar ei vând țara nu pentru că cred că la Moscova este mai bine, ci ei vând țara contra bani, pentru că nu am văzut niciunul din acești oameni să vrea să se mute la Moscova. Ei merg acolo după bani, dar, altfel, ei revin aici și, ba mai mult, vor să se mute în țările europene. Iar noi, din păcate, nu avem niciun caz în care oameni care vând țara, care vând interesul cetățenilor, să fi fost sancționați. Iar asta e o etapă pe care trebuie să o parcurgem, să ajungem acolo, ca acești oameni să știe că ei vor fi sancționați când vând țara Kremlinului sau altcuiva. Între timp, atât timp cât instituțiile noastre nu sunt suficient de puternice, trebuie și noi ca alegători să facem totul pentru a nu permite acestor oameni să ne folosească.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.