Comisia Situații Excepționale (CSE) a dispus vineri, 3 noiembrie, anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul „Șansă” la alegerile locale generale. Se întâmplă cu două zile înainte de scrutinul programat pentru data de 5 noiembrie. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, după ședința CSE: „Rusia vrea să ne rupă țara, să ne-o divizeze, să alimenteze separatismul și să ne arunce în haos”.
„Federația Rusă nu poate intra astăzi cu tancuri în Moldova, așa cum a intrat în Ucraina, însă în schimb intră cu crima organizată, bani murdari care să corupă justiția, să corupă funcționari publici, să corupă politicul, să dezinformeze. Au o rețea națională de organizatori, trezorieri, oameni care discută cu poliția, etc., au la dispoziție dispozitive electronice criptate pentru comunicare și transfer de bani. Au construit așa sistemul pentru că dacă urma să-i blocam – urma să creăm probleme pentru toți cetățenii noștri. Noi nu am făcut asta. Suma care se folosește este fără precedent pentru Moldova. Provocările sunt sistemice și nu este un caz izolat. Statul are obligația să curme aceste tentative”, a spus șeful Executivului.
Există deja 160 de volume de probe pentru transmitere în judecată, a informat premierul.
Astfel, „s-a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic «Șansă» în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie”, a anunțat Dorin Recean.
Pe cale de consecință, Comisia Electorală Centrală va aplica ștampila RETRAS în dreptul tuturor candidaților partidului „Șansă”.
„Republica Moldova se află sub un atac hibrid fără precedent din partea Federației Ruse și a grupărilor criminale. Scopul este să distrugă statul Republica Moldova și procesele electorale. Guvernul are datoria să intervină și să oprească aceste tentative de a semăna haos, panică și banditism.
Federația Rusă, prin grupul criminal organizat Șor din subordine, a creat un sistem complicat de cumpărare a voturilor și corupere a alegerilor care acoperă în proporție de 95% toate localitățile Republicii Moldova. Sumele care se folosesc pentru aceste scopuri sunt fără precedent, estimările arată că e vorba de 1 miliard de lei.
Nu vorbim de cazuri izolate, vorbim de o schemă la nivel național. Au fost acumulate sute de probe audio, video, mii de mărturii, din localități din Sudul, Centrul și Nordul țării, care atestă un val de corupere politică a cetățenilor cum nu a mai fost vreodată.
Astăzi, la CSE, s-a luat decizia de anulare a înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul Politic «Șansa» în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Din alegeri este retrasă o organizație criminală, nu un partid politic. Vreau să fie clar - noi protejăm Moldova de o rețea bine organizată de criminali. Miza nu este politica, campaniile electorale sau ideologiile. Miza adevărată este democrația, suveranitatea și statul Republicii Moldova, comunitățile noastre, pacea și viitorul țării”, a precizat ulterior Recean pe Facebook.
Amintim că mai mulți exponenți ai Partidului „Șansă” au fost subiectul perchezițiilor din ultimele săptămâni, desfășurate de organele de forță din Republica Moldova. Totodată, unii reprezentanți ai formațiunii au fost reținuți în baza acuzațiilor de corupere a alegătorilor și de primire de bani din finanțarea ilegală a grupării criminale Șor.
Partidul „Șansa” a apărut ca formațiune-clonă a Partidului Șor, cel din urmă fiind declarat neconstituțional în Republica Moldova.