Actualitate Internă Focus

DOCUMENT: Șoferul din Bălți care și-a pus portretul lui Stalin și steagul Rusiei pe parbriz a fost amendat. Dar NU pentru promovarea cultului criminalilor în masă. Motivul sancțiunii. Parlamentul de la Chișinău ar trebui să voteze de urgență o Lege privind decomunizarea și desovietizarea, pe modelul Ucrainei

DOCUMENT: Șoferul din Bălți care și-a pus portretul lui Stalin și steagul Rusiei pe parbriz a fost amendat. Dar NU pentru promovarea cultului criminalilor în masă. Motivul sancțiunii. Parlamentul de la Chișinău ar trebui să voteze de urgență o Lege privind decomunizarea și desovietizarea, pe modelul Ucrainei

În sfârșit, a fost amendat șoferul din Bălți, care acum 2 luni umbla prin orașul din nordul Republicii Moldova cu portretul criminalului în masă Iosif Stalin și cu steagul Rusiei pe interiorul parbrizului unui microbuz (detalii AICI). 

Totuși, acesta NU a primit o amendă pentru glorificarea celui mai mare criminal în masă din istorie, ci doar în baza art. 228 al. 7 – “Exploatarea vehiculelor cu parbrizul sau cu suprafețele de geam ale portierelor din față umbrite ori pe care sunt amplasate diferite obiecte, care diminuează câmpul vizual al conducătorului, contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere”.

Aceasta în condițiile în care în R.Moldova se află în vigoare o lege ce interzice și sancționează propaganda rusă, dar legea este total nefuncțională. 

În răspunsul primit de Podul.md, urmare a unei solicitări către Inspectoratul de Poliție Bălți din cadrul IGP al MAI, se precizează că ipochimenul care a ținut de cuviință să-l afișeze pe Stalin ca pe o icoană, în ciuda faptului că liderul URSS, prin ordinele exprese pe care le-a dat, se face vinovat de distrugerea a sute de biserici și alte lăcașuri de cult, multe fiind transformate în grajduri pentru vite, de deportarea a milioane de creștini nevinovați și de uciderea a mii de preoți, a fost sancționat în baza aceluași articol 228 al. 7, fiindu-i aplicată o amendă de numai 600 lei cu 3 puncte de penalizare și cu înlăturarea neajunsurilor (posterul criminalului în masă Stalin și stegulețul Rusiei invadatoare) care au servit drept temei întocmirii procesului-verbal cu privire la contravenție. 

Totuși, această amendă a venit destul de târziu, iar ceea ce ne-a surprins extrem de mult este că aceasta a fost aplicată ca urmare a… unei solicitări de presă/comentariu venit de la Podul.md. 

Din păcate, ne vine foarte greu să înțelegem de ce a fost nevoie să se scurgă aproape 2 luni, și de o simplă solicitare de presă, pentru ca iubitorul de criminali în masă din Bălți să fie sancționat. 

APEL către Parlamentul de la Chișinău: O lege similară privind decomunizarea și desovietizarea în Ucraina ar trebui aprobată de urgență și în Republica Moldova! 

Încă din 2015, Ucraina a reușit să aprobe Legea privind decomunizarea nr. 317-VIII. Acesta a reprezentat un pas important spre independența și parcursul european al țării. De atunci, legătura cu Uniunea Sovietică și cu ideologia sa comunistă a început să cedeze, la fel ca și mulțimea de monumente ale lui Lenin aruncate la pământ peste tot în Ucraina. În același timp, a început și procesul de redenumire a străzilor din "sovietice" în "independente". Picătura care a umplut paharul schimbărilor cardinale a fost invazia rusească pe scară largă a Ucrainei. De atunci, ucrainenii obișnuiți, chiar înaintea autorităților locale și centrale, s-au ocupat personal cu demolarea definitivă a monumentelor dedicate personalităților rusești și sovietice din întreaga Ucraină. Apoi, autoritățile s-au pus și ele pe treabă pentru a începe procesul de "curățare" definitivă de sovietizare. Astfel, la 7 mai 2022, a intrat în vigoare Legea "Cu privire la desovietizarea legislației Ucrainei", care reprezenta o continuare a Legii privind decomunizarea. 

Astfel de legi ar trebui aprobate cât mai grabnic și în Republica Moldova, iar pentru a nu permite glorificarea unor criminali în masă, precum I. Stalin, avem nevoie de un corpus legislativ mult mai previzibil și chiar mai dur, și deci, de o conexiune cu Codul Penal, care să sancționeze cât mai sever astfel de derapaje precum cel de la Bălți, dar și cele de la 9 mai, unde indivizi coordonați politic de Kremlin și de Ambasada Rusiei la Chișinău, conștienți sau nu, vin cu pancarte care îl portretizează pe Stalin sau pe alți criminali sovietici. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.