Actualitate Internă Focus

VIDEO. Alegerile locale din R.Moldova înregistrează o creștere mult mai mare de încălcări față de scrutinele precedente. Datele oferite de Promo-LEX privind primele șapte ore ale procesului de votare

VIDEO. Alegerile locale din R.Moldova înregistrează o creștere mult mai mare de încălcări față de scrutinele precedente. Datele oferite de Promo-LEX privind primele șapte ore ale procesului de votare

Scrutinul electoral înregistrează numeroase incidente și încălcări, semnalează observatorii independenți. În primele șapte ore de la deschiderea secțiilor de votare, asociația Promo-LEX a recepționat peste 659 de semnalări de incidente, arată rezultatele monitorizării făcute până la această oră.

Potrivit șefului misiunii de observare a Promo-LEX, Nicolae Panfil, există „o creștere mult mai mare a incidentelor raportate, comparativ cu scrutinele precedente”.

Printre încălcările depistate sunt agitația electorală, PR-ul negru pentru a influența cetățenii care se aflau în secțiile de votare, prezența nejustificată - respectiv neautorizată - a unor persoane în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri, scoaterea buletinelor din secțiile de votare, defecțiuni în funcționarea SIAS Alegeri, întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale, dar și prezența materialelor de publicitate în raza secției de votare.

Observatorii au înregistrat 37 de cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale în secții de votare din municipiul Chișinău, dar și din raioanele Glodeni, Ialoveni, Telenești, Bălți, Râșcani, Ungheni, Strășeni, Cimișlia, Cahul, Cantemir, Leova, Orhei. 

De asemenea, au fost constatate cel puțin 11 cazuri de propagandă (PR negru) în secțiile de votare sau în proximitatea lor, respectiv în Chișinău, Florești, Criuleni, Orhei, Ungheni și Bălți.

S-au constatat și 22 de deficiențe în listele electorale – discrepanțe de adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane etc. 

"O pondere destul de mare în constatările de la această oră o reprezintă cazurile de încălcare a secretului votului. Și acest lucru este un semnal îngrijorător. Aici vorbim despre cazuri de fotografiere buletinelor de vot, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea a opțiunii legătorilor. În total au fost 45 de cazuri de acest fel raportate", a mai spus Nicolae Panfil. 


Redăm comunicatul integral al Promo-LEX: 

"MO Promo-LEX a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie 2023 constată un total de 659 de semnalări raportate de către observatori, până la 14:00. Echipa centrală a MO Promo-LEX a prelucrat cu statut de incident 314 de cazuri, dintre care în prezentul comunicat sunt incluse 260 de incidente.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 37 cazuri.

SV 1/269 Chișinău, Vatra. În intervalul 7:40-8:50 camera video a fost deconectată. Potrivit observatorului aceasta a înregistrat doar pregătirea SV (sigilare urne, completare PV) și a fost deconectată din motive tehnice.

SV 1/300 Chișinău, Tohatin. La ora 06:20 camera video era montată pe stativ și funcționa. La 06:25 s-a apropiat un domn, a luat camera și a plecat. Potrivit președintelui BESV aceasta nu funcționează. La 07:13 camera a fost adusă și repusă în funcțiune.

SV 19/3 Glodeni, Glodeni. În intervalul 7:15-7:40 camera video a fost deconectată. Aceasta a fost înlocuită cu alta, procesul de filmare a fost reluat.

SV 1/99 Chișinău, Buiucani. Camera video a fost pornită de la demararea operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare. Cu toate acestea, operatorii au observat la ora 07:35, că camera video nu înregistrează procesul de votare și au repornit înregistrarea.

SV 1/101 Chișinău, Buiucani. La orele 7:40 observatorul Promo-LEX a fost informat de unul din operatori despre faptul că după ce a fost înregistrat procesul de sigilare a urnelor de vot, camera video a fost deconectată, fiindcă nu au memorie suficientă pentru a filma toată ziua, dar au apelat CEC și au informat in acest sens. Ulterior, camera a fost conectata, dar nu înregistra. La orele 08:57 camera rămâne a fi deconectată. Procesul de înregistrare va fi repornit la desigilare a urnelor și numărare a voturilor.

SV 21/17 Dănceni, Ialoveni. La ora 8.15 s-a întrerupt procesul de filmare, camera fiind deconectată, operatorul a argumentat prin faptul că camera filmează doar momentul sigilării și desigilării urnelor de vot.

SV 34/26 Telenești, Mîndrești. La 07:35 a fost dezactivată camera video de către președintele BESV. Președintele argumentează că se va activa la închiderea secției de votare. Nimeni din membrii BESV, observatori sau reprezentanți nu au obiectat sau cerut explicații.

SV 2/24, Bălți. La ora 8.16 procesul de înregistrare video s-a oprit, ulterior s-a dovedit că e din cauza descărcării camerei video. La 8.18 s-a intervenit și camera a fost repornită.

SV 27/39 Rîșcani, Recea. Camera video nu înregistrează procesul de votare. Deși era conectată, operatorii nu reușeau să înlăture problema tehnică. Defecțiunea a fost observată de către Președintele BESV. Camera video a fost scoasă de pe stativ, iar reprezentanții BESV așteaptă să fie adusă altă cameră.

SV 35/59 Pârlița, Ungheni. Camera este defectată, nu s-a reușit a utiliza de la deschidere. Procesul de deschidere a SV a fost filmat de către un membru BESV cu camera unui telefon mobil. La ora 9.30 camera video din SV nu funcționează și alte soluții încă nu au fost identificate.

SV 30/41 Sireți, Strășeni La ora 7.45 înregistrarea video s-a întrerupt din motive tehnice. La ora 9.30 a fost instalată o cameră nouă.

SV 30/13 Strășeni, Codreanca. În intervalul 08:35 – 9:00 camera video nu a funcționat pe motiv că bateria este descărcată.

SV 11/37 Cimișlia, Mihailovca. În intervalul 07:45 – 8:15 camera video nu a funcționat. Ulterior camera a fost activată.

SV 1/157 Chișinău, Ciocana. La 09:00 s-a observat că camera video nu filma. Observatorul a întrebat un membru BESV și au depistat că aceasta era deconectată de la electricitate. Ulterior, camera a fost conectată.

SV 7/17 Cahul, Alexandru Ioan Cuza. La ora 08.50 a fost dispusă oprirea procesului de filmare la propunerea unui membru BESV și cu acordul președintelui BESV. Motivul invocat este – camera nu are memorie suficientă, iar stick-uri de memorie de rezervă nu au, respectiv vor prioritiza și vor reconecta camera la numărarea voturilor.

SV 2/31 Bălți. La ora 08.40 observatorul a sesizat că camera video este deconectată, din cauza bateriei descărcate. Deficiența a fost înlăturată la 08.59, respectiv, camera nu a funcționat aproximativ 20 de minute.

SV 1/186 Chișinău, Ciocana. La ora 09.01 pentru 3-5 minute camera a fost deconectată pentru că s-a descărcat. Ulterior a fost adus încărcătorul și au conectat-o din nou.

SV 1/ 150 Chișinău, Ciocana. Din cauza problemelor tehnice, la 08:05 camera de filmat a fost dezactivată. Potrivit președintelui BESV, această cameră va fi înlocuită pe parcursul zilei.

SV 2/19 Bălți. Camera video nu funcționează de la ora 7.05, se încălzește și se deconectează automat. Președintele BESV a relatat ca după discuția cu reprezentanții CEC aceștia ar fi spus să „lase așa”. Corespunzător, procesul de votare nu este înregistrat video.

SV 2/34 Bălți. La orele 08.50 a fost constatat că camera video nu înregistrează procesul de votare.

SV 8/1 Cantemir, Cantemir. Procesul de filmare a fost întrerupt pentru 20 min, timp în care au fost înlocuite camere de filmare (prima era defectă).

SV 22/39 Leova, Tochile-Răducani. Deși filmează, camera video nu este amplasată în apropiere imediată de urna de vot.

SV 11/36 Cimișlia, Mihailovca. Deși filmează, camera video nu este amplasată în apropiere imediată de urna de vot.

SV 25/10 Orhei, Orhei. La ora 9.10 camera video nu mai înregistra. Președinta BESV a anunțat că nu este necesar ca camera să înregistreze toată ziua, doar procedura de deschiderea SV. La fel președinta BESV a anunțat că camera video urmează să fie încărcată.

SV 1/78 Buiucani, Chișinău. Camera video s-a deconectat, deoarece nu are spațiu eficient pentru a înregistra mai departe. Acesta nu funcționează de la orele 10:03 și încă continuă să nu funcționeze. Acest lucru a fost observat de către observatori și membrii BESV, iar președintele BESV a menționat că procesul de filmare va fi reluat la numărarea voturilor.

SV 01/17, Chișinău, Botanica. În incinta SV nu a fost amplasată camera care urma să înregistreze procesul electoral pe parcursul întregii zile (camera lipsește).

SV 22/4, Leova. La ora 08.53, a fost deconectată camera video, cu acordul președintelui BESV. La întrebarea despre cauza deconectării, acesta a comunicat că aceasta a fost solicitarea de la consiliul raional și camera va fi pornită la numărarea voturilor.

SV 01/124, Chișinău, Centru. Camera a fost deconectată din motiv că s-a descărcat, în incinta SV aflându-se doar suportul pentru cameră. Președintele BESV a informat că camera va fi conectată la sfârșitul procesului de vot, motivând că camera este necesară doar la deschiderea și închiderea SV.

SV 01/34, Chișinău, Botanica. La ora 11:00, din cauza memoriei pline, camera video a încetat să mai filmeze procesul de votare.

SV 35/3 Ungheni, Ungheni. La ora 11.13 observatorul a constat că camera video nu mai înregistrează. Operatorul BESV a argumentat prin faptul că această nu are memorie suficientă.

SV 1/155 Chișinău, Ciocana. La ora 9.17 camera video s-a descărcat și nu a filmat procesul votării aproximativ 40 de minute. Președinta BESV a fost anunțată de acest fapt de către un observator și a adus încărcătorul pentru a fi conectată din nou camera de filmat.

SV 2/54 Bălți. De la ora 7.00 până la cel puțin 12.00, camera de înregistrare video care nu funcționează. Președintele BESV a anunțat  persoanele responsabile. Până la momentul dat nu s-a înlăturat deficiența.

SV 25/61 Orhei, Pohrebeni. La 11:17 a fost constatat că procesul de filmare a fost stopat. Președintele BESV a menționat că este plin cardul de memorie.

SV 25/61 Orhei, Pohrebeni. Procesul de filmare a fost stopat pe motiv că cardul de memorie este plin.

SV 29/71 Soroca, Visoca. Procesul de filmare a fost întrerupt, din motiv că camera s-a deconectat.

SV 27/14 Rîșcani, Borosenii Noi. Pe parcursul șederii EM în SV procesul de filmare a fost întrerupt.

SV 34/18 Telenești, Codru Nou. Pe parcursul șederii EM în SV procesul de filmare a fost întrerupt.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 11 cazuri.

SV 01/66, Chișinău, Botanica. Un alegător a întrat în incinta SV cu o pungă pe care era inscripționată denumirea unui partid politic. Președintele BESV l-a observat și i-a solicitat să o ascundă în ziua alegerilor. Alegătorul s-a conformat, a votat și a părăsit SV.

SV 18/33, Gura Camencii, Florești. Un alegător a intrat în incinta SV cu materiale electorale de promovare a candidaților. Președinta l-a atenționat că este interzis acest lucru, materialele fiind înlăturate.

SV 1/101 Chișinău, Buiucani. La orele 7:52 in secția de votare a intrat un alegător cu sloganul „Votam Chișinăul European”! Sa fiți patrioți, sa muncim pentru Ștefan. Imediat a urmat reacția președintelui BESV care l-a rugat sa înceteze agitația. Incidentul a durat aproximativ 3-4 minute. Alegătorul și-a exercitat dreptul la vot.

SV 12/3 Criuleni, Criuleni. La ora 9.04, reprezentantul unui partid în BESV a oferit consultații pentru 2 alegători. Careva observații din partea membrilor BESV nu au fost făcute în adresa acestuia.

SV 25/38 Ivancea, Orhei. La ora 8.40, la o distanță de puțin peste 100 metri de la secția de votare se aflau membrii și susținătorii unui partid. Aceștia încurajau persoanele care merg la vot să boicoteze alegerile. Președinta BESV s-a deplasat spre persoane, dar întrucât se afla la o distanță mai mare de 100 de metri de secția de votare nu a putut interveni. Poliția s-a apropiat și a discutat cu persoanele date.

SV 1/297 Chișinău, Stăuceni. Înainte de a-și exprima votul alegătorul a exclamat că votează cu un anumit partid.

SV 35/62 Ungheni, Rădenii Vechi. Candidatul unui partid a făcut agitație electorală în favoarea partidului pe care îl reprezintă spunând în voce tare opțiunea cu care votează.

SV 01/28, Chișinău, Botanica. Un alegător în voce s-a revoltat în privința ștampilei „Retras” aplicată în dreptul unui partid și și-a exprimat dorința de a vota pentru acesta.

SV 01/4, Chișinău, Botanica. Un grup de 3 persoane, două femei și un bărbat, distribuiau pliante în raza de 100 m. La tentativa de a obține materialele respective, persoanele menționate s-au îndepărtat.

SV 01/48, Chișinău, Botanica Un alegător a întrebat în voce tare membrii BESV să-i arate unde în listă este un anumit politician. Aceștia nu au reacționat, solicitându-i să-și exercite dreptul de vot în liniște.

SV 2/27 Bălți. La orele 12:15 un alegător a intrat în secția de votare cu pliante electorale ale unui partid, pe care le-a pus-o pe masa. Reprezentanții BESV au reacționat imediat și au solicitat alegătorului să le strângă și să nu le demonstreze.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 22 cazuri.

SV 01/143, Chișinău, Centru. Un alegător nu a fost identificat în lista electorală de bază. La verificarea datei înregistrării la viză de reședință, s-a constatat că aceasta este mai mare de 3 luni. În rezultat, acestuia i s-a permis să voteze, fiind inclus în lista suplimentară.

SV 1/181 Chișinău, Ciocana. La ora 7.18  unui alegător nu i s-a permis să voteze din cauza că acesta nu era inclus în listă. Alegătorul nu și-a schimbat viza de reședința din 2020 și nu i s-a justificat de ce nu poate participa la vot. Nu a scris nici o contestație doar a părăsit SV. Președinta BESV s-a apropiat de alegător și operator însă nu a fost rezolvată problema din cauza că alegătorul a dorit sa plece.

SV 2/20 Bălți. La 7.46 o alegătoare nu s-a regăsit în lista electorală deși conform vizei sale de reședință este arondată la secția respectivă de votare. La alegerile precedente a avut o situație similară. Alegătoarea a fost inclusă în lista suplimentară.

SV 1/95 Buiucani, Chișinău. Un alegător a identificat că în listele electorale, la adresa sa de domiciliu, sunt înregistrate și alte persoane. La scurt timp după exercitarea votului, domnul a revenit la SV, solicitând să i se prezinte lista pentru a verifica cine sunt persoanele. Președinta i-a refuzat, menționând că sunt date cu caracter personal.

SV 2/28 Bălți. La ora 10.10 un alegător nu s-a regăsit ca fiind arondat la secția de votare respectivă nici în SIAS Alegeri, nici în listele electorale de bază. În același timp, viza sa de reședință datează cu anul 2018. În SIAS Alegeri, acesta este arondat la secția de votare conform vizei de reședință veche. Președintele BESV a luat decizia sa fie adăugat în lista suplimentară.

SV 14/7 Drochia, Drochia. Un alegător a observat că în lista de alegători este și soțul care a decedat de doi ani. Președinta a recomandat alegătorului să se adreseze la APL.

SV 1/232 Rîșcani, Chișinău. La orele 11:35 alegătorul nu a fost găsit în lista pentru sectorul Rîșcani, era înregistrată la sectorul Centru. La decizia președintelui BESV și prin modificare în baza de date alegătorului I s-a permis să voteze.

SV 1/215 Rîșcani, Chișinău. Alegătorul nu se regăsea în listele de bază a alegătorilor, a fost inclus pe lista suplimentară.

SV 23/38, Nisporeni, Vărzărești. Doi alegători nu s-au regăsit pe listele electorale de bază, fiind incluși pe listele electorale suplimentare.

SV 01/21, Chișinău, Botanica. La etapa verificării actului de identitate al alegătorului, operatorul SIAS Alegeri a informat alegătorul că sistemul informațional a comunicat restricționarea dreptului de a alege pentru alegătorul respectiv. Alegătorul avea reședința (indicata in buletin) corespunzătoare SV respective,  unde a votat și la alegerile anterioare. Operatorul a spus, ca nu a găsit un asemenea caz în instructajul său. Secretara BESV a apelat superiorii, care i-au comunicat ca alegătorului să i se dea buletinul de vot și posibilitatea de a vota, după semnarea unei declarații pe proprie răspundere.

SV 01/5, Chișinău, Botanica. Un alegător care potrivit actului de identitate avea adresa în raza SV,  potrivit SIAS Alegeri era cu viza de reședință în mun. Tiraspol. Acesta nu s-a regăsit în listele electorale de bază, fiind inclus în lista suplimentară.

SV 01/36, Chișinău, Botanica. Un alegător nu s-a regăsit în lista electorală de bază, fiind inclus în lista suplimentară.

SV 01/119, Chișinău, Centru. Un alegător a refuzat să voteze din cauza că a indicat în listele electorale ca fiind înscrise alte persoane în apartamentul acesteia. Președintele BESV i-a explicat că nu este de competența BESV de a radia persoanele respective.

SV 01/127, Chișinău, Centru. Un alegător a fost anunțat de operatorii SIAS Alegeri  precum că are restricții speciale de vot conform art.160 al Codului Electoral (modificare adresă de domiciliu). Potrivit membrilor BESV, strada pe care locuiește alegătorul a fost redenumită cu aproximativ un an în urmă. Respectiv, în buletinul de identitate alegătorul are adresa cu denumirea actuală, iar în SIAS – adresa cu denumirea veche. Într-un final, alegătorul a votat.

SV 01/128, Chișinău, Centru. Un alegător nu s-a regăsit  în listele electorale de bază, cu toate că a fost identificat în SIAS Alegeri. Acesta a votat pe listele suplimentare.

SV 01/128, Chișinău, Centru. Un alegător, cu aceeași adresă din 1997, nu s-a regăsit în listele electorale de bază, cu toate că a fost identificat în SIAS Alegeri. Acesta a votat pe listele suplimentare.

SV 23/38, Nisporeni, Vărzărești. Un alegător nu s-au regăsit pe listele electorale de bază, cu toate că adresa din actul de identitate corespunde SV. Acesta a fost inclus pe listele electorale suplimentare.

SV 01/128, Chișinău, Centru. Un reprezentant al unui partid a votat pe lista suplimentară, fără a avea viza de reședință în raza SV respective. Acesta a scris o declarație pe propria  răspundere ca nu va vota și la altă SV.

SV 21/17 Dănceni, Ialoveni. Alegătorul nu a putut fi identificat în baza de date, cetățeanul susține că deține viza de reședință în localitate deja de 4 ani și a putut vota la alegerile anterioare. Președintele BESV a recomandat persoanei să meargă la ASP pentru a obține confirmarea că are viza de reședință în Dănceni.

SV 21/17 Dănceni, Ialoveni. Alegătorul cu viză de reședință în localitate nu s-a regăsit în lista de alegători, atât în SIAS Alegeri, cât și în listele de bază. Membrii BESV l-au redirecționat către Agenția Servicii Publice pentru a obține un certificat de confirmare a reședinței. Termenul de când alegătorul are viza de reședință în acea localitate nu s-a menționat.

SV 2/45 Bălți. La ora 11:54 a intrat o alegătoare, a vrut să voteze însă nu i s-a permis din cauză ca în dreptul cu numele și prenumele ei era o semnătură. Din spusele alegătoarei ea nu a mai fost recent, iar în SIAS Alegeri nu era indicat că ar fi votat.

SV 2/39 Bălți. La ora 10.47 o alegătoare s-a apropiat la operator. Persoana nu era inclusă în listele de alegători, deși ea a avut viză de reședință la acea adresă din anul 2016. Se menționează că la fiecare scrutin au existat probleme similare.  Data aceasta președintele BESV a sunat la ASP (biroul de pașapoarte), și au decis s-o adauge în lista suplimentară, actele sale fiind valabile. De la deschiderea secției de votare, au mai fost 2 situații asemănătoare.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 21 cazuri.

SV 01/70, Chișinău, Botanica. La ora 08:20, din cauza deficiențelor de conectare la internet și, respectiv, funcționarea cu întrerupere a SIAS Alegeri, în incinta SV s-a apropiat un reprezentant al Moldtelecom pentru a soluționa această problemă.

SV 1/133, Chișinău, Centru. Un alegător care se află în raza SV, și-a schimbat reședința din data de 8 august 2023. Din această cauză au existat discrepanțe între listele electorale și SIAS Alegeri. În listele electorale de bază acesta nu era înregistrat, iar în SIAS Alegeri a figurat că deja a votat la SV anterioară (unde se prezentase inițial pentru a vota, dar unde a fost îndrumat spre SV corectă). Într-un final, alegătorul a fost lăsat să voteze pe listele electorale suplimentare.

SV 01/131, Chișinău, Centru. Aproximativ la ora 07:50, la SV s-a prezentat un alegător în etate. La verificarea buletinului de identitate, operatorul SIAS i-a comunicat că aceasta este înregistrată că a votat la SV din apropiere. Alegătorul a negat că a votat, menționând că la SV anterioară a prezentat buletinul de identitate, iar operatorul SIAS i-a comunicat că aceasta nu se regăsește în listele electorale de la acea SV. Președintele BESV și operatorul SIAS au informat-o că aceasta în baza de date e inclusă deja că persoană care a votat și i-au refuzat eliberarea buletinului de vot.

SV 1/250 Chișinău, Codru. În intervalul 7:30 -7:55 SIASA Alegeri nu a funcționat din lipsa rețelei internet. Alegătorii care au fost găsiți în listă conform adresei din buletin au votat. Restul persoanelor au așteptat să se restabilească conexiunea la internet pentru a putea fi verificați în sistem.

SV 36/42 UTAG, Chiriet-Lunga. În intervalul 7.30- 8.50 a fost deconectat curentul electric de cel puțin 3 ori a câte 5 minute. În cadrul primei deconectări, alegătorii nu puteau fi verificați în SIAS Alegeri, dar acestora le este permis să voteze. Potrivit Președintelui BESV deconectarea are loc din cauza ploilor din seara zilei de 4 noiembrie 2023, fiind efectuate lucrări de restabilire a rețelei de curent electric.

SV 1/112 Buiucani, Chișinău. La ora 07.49 s-a apropiat un alegător, când a fost verificat de către operator, sistemul SIAS a dat eroare. Membrii BESV, l-au identificat în lista alegătorilor, conform adresei, i-au zis să aștepte până se rezolvă problema. Apoi s-au mai apropiat încă 3 persoane, pentru care la fel SIAS a dat eroare. Toți așteptau în acel moment în incinta secției de votare. La orele 08:28  problema a fost remediată și peroanele au votat.

SV 25/45 Mălăiești, Orhei. La deschiderea BESV SIAS Alegeri nu funcționa, nu era conexiune la internet, toți alegătorii au fost înscriși într-un carnet ca după care să fie transcriși în calculator. La ora 8.30 conexiunea a fost restabilită și se transcriu datele care au fost notate manual.

SV 30/32 Pănășești, Strășeni. La ora 8.35 a lipsit conexiunea la internet pentru câteva minute. S-a conectat un singur operator la un modem Wi-Fi portabil. Un operator nu s- a putut conecta la internet timp de 15 minute, ulterior problema a fost rezolvată și nu a fost afectat procesul electoral.

SV 1/112 Buiucani, Chișinău. La orele 08.47, funcționarea SIAS Alegeri a fost suspendată din cauza unei erori tehnice. S-au adunat în incinta secției de votare 5 alegători, care așteptau să voteze. Problema a fost rezolvată în jur de 10 minute.

SV 1/248 Chișinău, Codru. În SIAS Alegeri nu a fost găsit un alegător care conform documentelor are viză de reședință în or. Codru din anul 2010.

SV 2/19 Bălți. La ora 8.35 alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri. Totuși în lista de baza acesta a fost identificat și i s-a permis să voteze.

SV 2/22 Bălți. La orele 08.30 un alegător fiind verificat în SIAS Alegeri, i-a apărut statutul „restricționat”. În urma consultării Președintelui BESV cu CEC, alegătorul a fost inclus în listele suplimentare și i s-a permis exercitarea votului.

SV 2/39 Bălți. S-au atestat deficiențe cu accesul la rețeaua internet, iar operatori nu pot să lucreze cu SIAS Alegeri. Ei scriu toate datele pe suport de hârtie și odată în oră compară dacă numărul celor care au votat coincide cu lista lor. Până la ora 9.50 problema a fost remediată.

SV 2/19 Bălți. La ora 10.14 doi alegători înregistrați la aceeași adresă nu au fost identificați în SIAS Alegeri, dar în lista de bază aceștia erau incluși, respectiv li s-a permis să voteze.

SV 1/100 Buiucani, Chișinău. În jurul orei 10:50 s-a apropiat alegătorul la operator pentru a fi verificat. Conform datelor din SIASA era deja votul înregistrat pe numele alegătorului. Președintele BESV a explicat alegătorului despre imposibilitatea de a vota repetat. Persoana susținea în continuare că nu a votat nici o dată. Până la urmă, persoana a părăsit secția de votare.

SV 1/116, Chișinău, Centru. Un alegător s-a apropiat de operatorul SIAS Alegeri, care a identificat că în baza de date aceasta figurează fără a adresă de domiciliu/reședință, cu toate că potrivit actului de identitate adresa indicată este în raza SV. Președintele BESV i-a recomandat să se adreseze la ASP pentru a clarifica situația. Alegătorul nu a votat.

SV 30/37 Romănești, Strășeni. La momentul prezentării alegătorului la operator, acestuia i-a fost comunicat că conform datelor SIAS Alegeri acesta deja a votat. S-a constat a fi fie o eroare tehnică și alegătorului i s-a permis să voteze.

SV 2/56 Bălți. La ora 12.46 alegătoarea nu a fost identificată în SIAS Alegeri de către operator. A fost modificată viza de reședință și nu au fost actualizate datele. Nu s-a regăsit nici în lista de bază a alegătorilor. Alegătoarea a fost adăugată în lista suplimentară și i s-a permis să voteze.

SV 18/29 Florești, Ghindești. Deși se regăseau în listele electorale de bază, 5 persoane au fost incluse pe listele electorale suplimentare pe motiv că nu au fost găsite în SIAS Alegeri.

SV 7/54 Cahul, Roșu. Un alegător nu a fost posibil de a fi identificat în SIASA (în baza IDNP) și nici pe pagina CEC. Deși locuiește de mai mulți ani în raza SV acestuia i-a fost refuzat exercitarea dreptului la vot.

SV 25/56 Orhei, Peresecina. În intervalul 7:40-8:40 SIAS Alegeri nu a funcționat pe motiv că nu era rețea internet. Procesul de vot nu a fost sistat.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 15 cazuri.

SV 28/04, Sîngerei. Candidatul desemnat la funcția de primar, a întrat în SV cu fiica sa, pentru a o aduce în calitate de observator din partea unui partid. Președintele BESV i-a comunicat să părăsească SV și că fiica acestuia nu poate fi observator, ci doar reprezentant al partidului. Candidatul electoral a părăsit SV, iar reprezentantul a rămas să urmărească procedurile electorale.

SV 20/15, Hîncești, Caracui. La 06:54, până la deschiderea SV, candidatul desemnat de un partid la funcția de primar se afla în incinta SV și discuta cu membrii BESV. Ulterior, în jurul orei 8, pe o perioadă de aproximativ o oră, acesta s-a aflat în apropierea SV, unde discuta cu alegătorii care veneau să voteze. Acesta a abordat și observatorul Promo-LEX, întrebându-l cine este, în baza cărui temei și dacă a votat.

SV 1/293 Chișinău, Grătiești. În intervalul 6:50-8:00 în incinta SV s-a aflat directoarea liceului unde este amplasată SV.

SV 1/245 Chișinău, Rîșcani. La ora 6, 57, în secția de votare s-au prezentat 2 persoane, unul dintre care a declarat că este observator din partea unui partid, dar nu a prezentat nici un act de confirmare, doar buletinul de identitate. Președinta l-a anunțat că nu are dreptul să asiste în lipsa confirmării sau acreditării. În urma unei discuției telefonice a președintei BESV cu cineva din reprezentanții partidului, președinta a afirmat că este depus dosarul persoanei în cauză pentru a fi confirmat în calitate de reprezentant și i-a permis acestuia să asiste la deschiderea secției de votare fără ai fi înmânat o legitimație.

SV 1/199 Rîșcani, Chișinău. La ora 08:50 în incinta SV au intrat 2 persoane sau consultat în aceiași cabină de vot pe cine să voteze. Membri BESV nu au reacționat la incident.

SV 25/73 Susleni, Orhei. La ora 8.53 în afara secției de votare a fost observat un candidat la funcția de primar. După ceva timp, Președinta BESV s-a implicat și a rugat persoana să se îndepărteze de secția de votare. Persoana neautorizată a plecat imediat.

SV 2/1 Bălți. La ora 9.03 a fost constată Persoană neautorizată la SV 2/1 se află în rază mai mică de 100 m și întâmpină alegători, comunică cu ei.  Este o persoană vorbitoare de limba rusă, cu o sacoșă, se apropia practic de fiecare alegător, în special de persoanele în etate sub pretextul că le conduce spre/dinspre ușa secției de votare. Potrivit Președintelui BESV persoană respectivă nu este nici observator, nici reprezentant al unui candidat. Președintele BESV a sesizat polițistul de sector, iar persoana nu se mai află în proximitatea secției de votare.

SV 1/281 Chișinău, Budești. La 10:10, candidatul la funcția de primar, a intrat în incinta secției de votare, salutând președintele BESV, apoi au ieșit ambii afară să comunice. Ulterior, candidatul a plecat.

SV 35/62 Ungheni, Rădenii Vechi. Candidatul unui partid a fost prezent în incinta SV până la declararea procesului de vot deschis.

SV 1/218 Rîșcani, Chișinău. La ora 9:28 observatorul a văzut ca alături de secția de votare staționează un automobil si o persoana se apropie de cei care merg spre secție și vorbește cu ei. Observatorul a comunicat președintei, care a chemat poliția. Poliția a ajuns în maxim 1 minut.

SV 9/6 Călărași, Călărași. În raza 100 m a SV se aflau 2 persoane care discutau cu alegătorii care mergeau la vot. Respectivele persoane s-au aflat acolo aproximativ 30 min (10:10 – 10:40), după ce le-au fost făcute observații de către președintele BESV, au plecat.

SV 15/3, Dubăsari, Corjova. La o distanță mai mică de 100 metri, în afara SV, pe parcursul a 20 minute, un reprezentant al partidului și un candidat la funcția de consilier raional,  au discutat cu alegatorii despre activitatea partidelor.

SV 15/3, Dubăsari, Corjova. În afara secției de votare în raza de 100 m la ora 10:46 a fost observată prezența deputatului partidului și un candidat care candidează la funcția de consilier raional. Discuțiile ce le purtau aceștia erau despre tema politicii, la mod general. Președinta BESV a observat prezența acestora și le-a atenționat, abia după câteva minute.

SV 28/21, Sîngerei, Chișcăreni. Aproximativ la ora 9, în apropiere de SV (aproximativ 40 metri), pe parcursul a 30 minute s-au aflat și discutat între ei candidatul desemnat de Partid la funcția de consilier local, și tatăl altui concurent electoral, de asemenea desemnat de partidul respectiv la funcția de consilier local.

SV 01/70, Chișinău, Botanica. Reprezentanta partidului nu dispune de acreditare și a apelat pe cineva ca sa-i fie adusă acreditarea. Președintele BESV a înregistrat-o într-un carnet.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 9 cazuri.

SV 25/45 Mălăiești, Orhei. În cadrul SV este un material de publicitate, un pliant cu imaginea unui politician, este amplasat vizibil pe un raft a unui dulap din interiorul SV.

SV 18/32 Florești, Gura Camencii. În raza de 50 metri de la secția de votare au fost depistate materiale electorale ale mai multor concurenți.

SV 7/46 Cahul, Lebedenco. În raza de 100 metri de la secția de votare au fost depistate materiale electorale ale unui partid.

SV 4/29 Anenii Noi, Mereni. În raza de 100 metri de la SV au fost depistate afișe ale candidatului independent.

SV 29/56 Soroca, Șeptelici. În apropierea secției de votare a fost observat un billboard care promovează un partid.

SV 33/3 Taraclia, Taraclia. În apropierea secției de votare, pe stâlpi, sunt lipite materiale electorale ale unui partid.

SV 21/1 Ialoveni, Ialoveni. Panou pentru afișaj electoral necurățat. Pe acesta se află pliante aparținând circa 5 concurenți.

SV 01/56, Chișinău, Botanica. În apropiere de SV, era afișat un banner de promovare a candidaților partidului, amplasat pe un balcon într-o casă de locuit, în dreapta trotuarului pe care alegătorii se deplasau spre SV.

SV 7/18 Cahul, Andrușul de Jos. În raza de 100 metri de la SV a fost observată prezența materialelor de publicitate în favoarea unui partid.

Încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 45 cazuri.

SV 1/198 Rîșcani, Chișinău. Reprezentanta Partidului are 2 liste pe care nominal își înseamnă o parte din persoanele care s-au prezentat la vot.

SV 01/66, Chișinău, Botanica. Reprezentantul Partidului duce evidența într-o listă a persoanelor pe care le cunoaște. Are un carnețel în care sunt însemnate anumite persoane nominal.

SV 01/26, Chișinău, Botanica. La ora 08:25, un alegător a fotografiat buletinul de vot, fiind atenționată de membrii BESV că este o încălcare. Poza nu a fost ștearsă.

SV 1/184 Chișinău, Ciocana. Una dintre alegătoare, după ce și-a exercitat dreptul la vot, a fost corectată de către unul dintre membrii BESV, în timp ce aceasta încerca să plaseze ambele buletine de vot în aceeași urnă, preventiv explicând că ele urmează să fie plasate în urne separat. Ulterior membrul BESV i-a cerut și a luat buletinele de vot care erau puse împreună, și demonstrativ le-a separat, pentru fiecare urnă câte unul , în așa mod făcând vizibil pentru observatori, reprezentanți ai partidelor politice și Președintei BESV, opțiunea de vot a alegătorului. Președinta BESV i-a făcut observație cu privire la acest incident.

SV 1/243 Rîșcani, Chișinău. La ora 8.15, în cabina de vot un alegător a fotografiat buletinul de vot. Acesta nu a fost observat de către membri BESV.

SV 1/92 Buiucani, Chișinău. Două persoane, soț și soție s-au apropiat împreună la aceeași cabină de vot. Soția a votat, ulterior a luat buletinele de vot a soțului și a aplicat ștampila “Votat” pe buletinele de vot care i se cuveneau acestuia. Președintele BESV a observat acest fapt, buletinele de vot ale domnului au fost anulate și i s-au oferit alte buletine de vot pentru a vota din nou.

SV 1/243 Rîșcani, Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot fiind în cabină, înainte și după aplicarea ștampilei.

SV 29/18 Soroca, Bulboci. Un alegător a făcut poză la buletinul de vot. Președintele BESV a făcut observație alegătorului. Alegătorul a motivat că nu a știut ca nu se permite și a plecat.

SV 1/289 Chișinău, Condrița. O doamnă a fotografiat buletinul de vot.

SV 1/292 Chișinău, Ghidighici. Un alegător a pozat buletinele de vot. La ieșirea din cabina de vot la rugămintea președintelui BESV persoana a șters pozele.

SV 1/249 Chișinău, Codru. La 09:40 o doamnă a fotografiat buletinul de vot cu ștampila aplicată. La solicitarea președintelui BESV telefonul a fost verificat de către polițist, pozele au fost șterse.

SV 32/11 Ștefan Vodă, Copceac. Un bărbat, după ce și-a exprimat votul la ieșirea din secția de votare, a filmat cu telefonul propriu procesul votării. Din discuția cu Președinta BESV, acesta a comunicat că domnul ar avea unele obiecții la un membru a SV, care activează astăzi.

SV 2/57 Bălți. În momentul în care a luat buletinele de vot, alegătorul a sunat la telefon (sau a fost telefonat) și s-a dus spre cabina de vot. A fost avertizat de către Președintele BESV și a pus telefonul în buzunar.

SV 2/24 Bălți. La 10.38 un alegător a făcut poză la buletinul de vot. Președinta BESV a observat și l-a rugat pe alegător să șteargă poza și s-a convins că poza a fost ștearsă.

SV1/297, Chișinău, Stăuceni. Un bărbat a fotografiat buletinele de vot, acesta a fost observat de un reprezentant a unui partid care i-a făcut observație. Domnul a avut o reacție agresivă în formă verbală, când a intervenit președintele BESV acesta la fel a manifestat un limbaj agresiv, ulterior a fost chemată poliția.

SV 25/41, Orhei, Jora de Mijloc. Un alegător nu a pliat buletinele de vot la ieșire din cabină și le-a introdus în urna de vot, astfel încât opțiunile sale au fost vizibile. Președintele BESV nu a reacționat.

SV 27/6 Rîșcani, Rîșcani. Cabinele de vot sunt amplasate lângă fereastră, ceea ce ar permite o potențială vizualizare a buletinelor de vot de afară.

SV 35/62 Ungheni, Rădenii Vechi. Candidatul partidului a fost fotografiat cu buletinul de vot nepliat. Acesta intenționat a făcut vizibilă opțiunea sa.

SV 1/223 Rîșcani, Chișinău. Un alegător pe motiv că nu a înțeles de ce sunt prezente două buletine de vot aparte, a ieșit și a mers să o întrebe pe președinta BESV. A exprimat alegerea ei, prin arătarea buletinului de vot, unde era vizibil pe cine a votat. Apoi, s-a întors înapoi în cabină și a votat și pe al doilea buletin de vot.

SV 1/102 Buiucani, Chișinău. La ora 10.32 doi alegători, din aceeași familie discutau între ei în timp ce își exercitau votul pe buletinul de vot, soțul arătându-i soției pe buletinul de vot unde și ce partid să voteze. Președinta BESV le-a făcut observație și a menționat despre faptul că acest lucru este interzis.

SV 1/211 Rîșcani, Chișinău. Un alegător după ce aplicat ștampila pe unul din buletinele de vot, apoi a ieșit din cabina de vot și cu buletinul de vot la vedere a întrebat pentru ce este al doilea buletin de vot, dar se vedea și pe primul buletin de vot pentru cine a votat. Un membru BESV i-a explicat pentru ce este al doilea buletin fără ca să-i facă careva observații, apoi persoana dată s-a dus iar să voteze pe al doilea buletin.

SV 1/105 Buiucani, Chișinău. Alegătorul a menționat că ștampila curge și a prezentat buletinul de vot președintei BESV pentru a întreba dacă este valid votul sau nu. Președinta BESV i-a spus că votul acestuia este valabil și i-a permis să arunce buletinul în urna de vot.

SV 1/81 Buiucani, Chișinău. În cabina de vot alegătorul a făcut poza buletinului de vot. Membru BESV l-a atenționat. Poza nu a vrut sa o șteargă din telefon.

SV 1/90 Buiucani, Chișinău. În cabina de vot alegătorul a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV a observat acest lucru și i-a făcut o remarcă în acest sens.

SV 1/94 Buiucani, Chișinău. În cabina de vot alegătorul a fotografiat buletinul de vot. Membrii BESV nu au făcut nici o remarcă în acest sens.

SV 1/241 Rîșcani, Chișinău. La ora 11:48 în incinta secției de votare, a fost observată o persoană care în timp ce vota, a scos telefonul și a fotografiat buletinele sale de vot. Persoana a introdus buletinele în urnă și a plecat. Membrii BESV și președinta BESV nu au reacționat în nici un mod.

SV 01/17, Chișinău, Botanica. După ce a aplicat ștampila ”votat” în buletinul de vot, un alegător a arătat buletinul celor prezenți în incinta SV. Alegătorul nu a fost atenționat despre încălcare.

SV 01/29, Chișinău, Botanica. Un alegător, înainte de a pune buletinul de vot în urnă, l-a pozat. Pentru încălcarea respectivă, un membru BESV i-a făcut observație.

SV 01/147, Chișinău, Centru. Un alegător, aflându-se în cabina de vot, a făcut poze la buletinele de vot, după care le-a introdus in urna de vot. Membrii BESV nu au observat incidentul.

SV 01/147, Chișinău, Centru. Un alegător, după ce a aplicat ștampila „votat” pe buletinul de vot, nu l-a pliat și în momentul punerii în urna de vot l-a afișat astfel încât să fie vizibil candidatul ales, făcând un semn din cap reprezentantului Partidului .

SV 01/1, Chișinău, Botanica. In incinta SV este amplasată o cameră de supraveghere video în spatele cabinelor de vot. Președintele BESV a informat că această cameră este instalația gimnaziului și filmează doar în timpul orelor de studii. Nu există însă o certitudine că camera nu funcționează.

SV 01/53, Chișinău, Botanica. Un alegător a ieșit afară cu buletinul de vot fără a fi observat de membrii BESV, revenind după 2 minute. Fiind observată de către președintele BESV, i-a fost explicat că nu se permite asemenea acțiuni, după care i s-a permis să voteze.

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. Alegătorul a fost înregistrat în SIAS alegeri, după ce a trecut la alegătorul la operator nu a votat îndată. A ieșit afară, a discutat cu o doamnă care ieșea din SV și care i-a spus pe cine să voteze. Alegătorul s-a întors în SV, a luat buletinul de vot și a votat.

SV 31/15 Dobrușa, Șoldănești. Alegătorul a fotografiat buletinele de vot, iar membrii BESV au observat acest lucru și au impus persoana să șteargă fotografiile făcute. Persoana în cauză s-a conformat.

SV 6/3 Briceni. La ora 10.10 un alegător în cabina de vot, după ce a aplicat ștampila votat, a fotografiat buletinele de vot. Observatorul Promo-LEX a anunțat președintele BESV, iar aceasta a făcut observație persoanei care a fotografiat buletinele de vot.

SV 36/15 UTAG, Ceadîr-Lunga. La 10.41, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV a insistat să șteargă poza și a verificat acest fapt.

SV 1/163 Chișinău, Ciocana. La ora 10:24 a fost constatată  înregistrarea alegătorilor prezenți la vot de către reprezentanții FASM. Președinta BESV a susținut că nu va împiedica acest lucru, deoarece astfel se vor verifica corectitudinea numărării voturilor.

SV 1/149 Chișinău, Ciocana. La ora 10.04 un alegător a fotografiat buletinul de vot și a fost observat de către membrii BESV. Anterior, la înregistrare și-a manifestat indignarea cu privire la aplicarea ștampilei retras și imposibilitatea votării pentru candidatul ales.

SV 1/166 Chișinău, Ciocana. La orele 09:43 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Nici Președintele BESV, nici alt membru nu a reușit să observe acest lucru.

SV 2/45 Bălți. Între orele 11.05-11.35, doi alegători au fotografiat buletinele de vot. Președintele BESV nu a observat, respectiv nu a intervenit.

SV 2/13 Bălți. La ora 11.23 un alegător a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV i-a făcut observație, a chemat polițistul și i-a fost anulat buletinul de vot. Alegătorul a votat repetat fără incidente.

SV 2/57 Bălți. La ora 12.28 alegătorul a făcut o poză, după ce a pus ștampila pe buletinele de vot, Președintele s-a autosesizat  și a rugat să șteargă poza.

SV 2/32 Bălți. In cabina de vot alegatorul a fotografiat buletinul de vot. Presedinta BESV a reacționat imediat și alegătorul în prezența ei și a observatorilor a șters poza din telefon.

SV 15/10 Dubăsari, Molovata. Un alegător a demonstrat membrilor BESV, după votare, că ștampila de pe buletinul de vot nu se vede clar. Astfel a fost făcută public și opțiunea sa.

SV 32/6 Ștefan Vodă, Antonești. După exercitarea dreptului la vot, spre ieșirea din SV, alegătorii discută între ei despre opțiunea sa.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 4 cazuri.

SV 1/218 Rîșcani, Chișinău. Potrivit observatorului Promo-LEX, președinta BESV a fost sesizată de un reprezentant, cu poze, despre un automobil care aduce organizat persoane la SV.

SV 05/11, Basarabeasca, Bașcalia. La SV sunt transportați în mod organizat alegătorii de către un cetățean cu automobil de marca Volkswagen. A fost observat transportând de cel puțin două ori câte trei persoane de vârstă medie.

SV 2/42 Bălți. La ora 10.44 a fost observat un caz de transportare organizată a alegătorilor. 4 femei în vârstă au fost aduse la secția de votare cu un automobil de marca Toyota (albastră), fiind așteptate să fie luate înapoi. Pe acest caz a fost sesizată poliția.

SV 7/31 Cahul, Colibași. Biserica baptistă a oferit persoanelor care au ieșit de la adunare transport pentru a ajunge la SV.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 6 cazuri.

SV 01/7, Chișinău, Botanica. Urnele staționare au fost sigilate doar cu două sigilii.

SV 1/74 Buiucani, Chișinău. La ora 06:55 când a avut loc procedura de sigilare a urnelor de votare, urna staționară a fost sigilată doar cu 3 sigilii. Ulterior, după deschidere, la ora 08:05, președintele BESV a aplicat ultimul sigiliu la urna staționară.

SV 12/32 Criuleni, Pașcani. În intervalul 06:30 – 07:40 (pe timpul aflării echipei mobile) urna de vot mobilă nu a fost sigilată.

SV 28/8 Sîngerei, Grigorești. Urna de vot a fost sigilată cu un singur sigiliu. OTS a atenționat președintele BESV, problema a fost rezolvată.

SV 29/56 Soroca, Șeptelici. Urna de vot mobilă nu a fost sigilată.

SV 29/71 Soroca, Visoca. Către orele 12:01 urna de vot mobilă nu a fost sigilată.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 60 cazuri.

SV 1/167 Chișinău, Ciocana. Un alegător a intrat de câteva ori în cabina de vot al altuia, comentând alegerea care trebuie să o facă (soț și soție). Președinta BESV și un reprezentant al unui concurent electoral i-au făcut observație.

SV 11/34 Lipoveni, Cimișlia. La ora 08:45 în cabina de votare au intrat două persoane, președintele BESV a intervenit, dar persoanele deja se aflau în cabina de vot și au votat.

SV 12/37, Slobozia-Dușca, Criuleni. Au votat 2 persoane în aceeași cabină de vot, iar la intervenția președintelui BESV persoanele nu au reacționat.

SV 15/8 Dubăsari, Holercani. Două persoane au votat împreună. Observația președintelui BESV a fost una întârziată ei reușind deja să voteze.

SV 21/5 Ialoveni, Ialoveni. La ora 08.50 în cabina de vot a intrat mama și fiul. Deși femeia părea că nu are careva deficiențe, fiul insista că ea are nevoie de ajutor. În pofida interdicției impuse de președinte, fiul a ajutat-o pe mama să voteze indicând pentru cine anume.

SV 25/52 Orhei, Nicolăieuca. Soțul și soția au votat nejustificat împreună, fără a avea careva deficiențe vizibile și fără a cere ajutorul sau permisiunea președintelui BESV.

SV 1/184 Chișinău, Ciocana. La ora 9.12 un cuplu de alegători au intrat în aceeași cabină de vot și au început să analizeze buletinul de vot, menționând că ei “aleg partidul”. După observația președintelui BESV, un alegător și-a schimbat cabina de vot.

SV 2/55 Bălți. La ora 9.25 în cabina de votare se aflau două persoane concomitent (soț și soție) fără ca aceștia să aibă deficiențe de vedere sau alte probleme ce necesitau suport. Președintele BESV a intervenit și persoanele s-au conformat, votând separat.

SV 2/59 Bălți, Elizaveta. În jurul orei 8.50 a fost observată prezența într-o cabină de vot a 2 persoane (soț și soție). Președinta BESV i-a anunțat că se votează câte o persoană, la care alegătorul a răspuns într-un mod brutal. Motivul invocat este că nu se pot descurca separat. Într-un final s-au conformat și au votat separat.

SV 1/251 Chișinău, Cricova. La 10:35 două persoane (soț și soție) care nu prezentau semne de deficiențe locomotorii sau de vedere se consultau în aceeași cabină. Membrii BESV nu au reacționat la acest incident.

SV 1/292 Chișinău, Ghidighici. În cabina de vot la orele 10:19 au fost prezente două persoane care puteau vota fără însoțire. Președintele și membrii au atenționat persoanele, dar fără rezultat.

SV 15/12 Dubăsari, Oxentea. Două persoane se aflau concomitent în cabina de vot, fără un motiv justificat. Reacția membrilor BESV a lipsit.

SV 25/34 Orhei, Ghetlova. Două persoane au votat concomitent într-o cabină de vot. Nu aveau deficiențe fizice.

SV 23/21 Nisporeni, Seliște. Un alegător l-a ajutat pe altul să voteze. Nu a existat un motiv justificat pentru votul în grup. Președintele BESV nu a intervenit.

SV 20/65 Hîncești, Sofia. Un cuplu s-a aflat împreună în cabina de vot pentru câteva momente. Președintele BESV nu a reacționat. Nu exista motiv întemeiat pentru votul în grup.

SV 10/24 Copanca, Căușeni. Doi alegători au votat în aceeași cabină de vot, ulterior a intervenit președintele BESV, după ce deja aceștia au votat.

SV 11/25 Gura Galbenii, Cimișlia. În intervalul a câteva minute au votat 2 grupuri a câte 2 persoane împreună în aceeași cabină ulterior. Președintele BESV a atenționat alegătorii.

SV 21/42 Țipala, Ialoveni. La 09:13 a fost observată votarea nejustificată în grup. Mai exact, doi alegători care nu prezentau semne de necesități speciale sau probleme de vedere au intrat într-o cabină, votând împreună. Membrii BESV nu au reacționat la această situație.

SV 1/112 Buiucani, Chișinău. La orele 10.13, un alegător slab văzător a avut nevoie de asistență, iar președinta BESV a îndemnat un reprezentant sau observator să-l însoțească în cabina de vot. Alegătorul a fost însoțit de un reprezentant.

SV 1/74 Buiucani, Chișinău. În cabina de vot au intrat doi alegători. Persoana care a votat pentru persoana însoțită, a depus pentru el și buletinele de vot în urnă. Nici un membru și nici președintele BESV nu au reacționat, iar persoanele date au fost lăsate să voteze împreună.

SV 1/211 Rîșcani, Chișinău. Un alegător a intrat în cabina de vot de alături, unde se afla alt alegător cu care au venit împreună (soț și soție). Membrii BESV au atenționat despre încălcare.

SV 1/214 Rîșcani, Chișinău. La ora 11:45, doi alegători se aflau în aceeași cabină de vot și discutau pe cine să voteze. Membrii BESV nu au observat cazul dat și nu au intervenit.

SV 1/225 Rîșcani, Chișinău. La ora 11:39, în incinta secției de votare, a avut loc votarea nejustificată în grup, participanți fiind soțul și soția. BESV a intervenit prin observație către aceștia.

SV 1/218 Rîșcani, Chișinău. În aceeași cabină de vot au intrat două persoane. Un reprezentat de la un partid le-a făcut observație, dar membrii BESV nu au observat momentul dat.

SV 1/220 Rîșcani, Chișinău. Doua persoane au votat în grup. Membri BESV nu au observat incidentul.

SV 1/229 Rîșcani, Chișinău. În cabina de vot au intrat doua persoane, la solicitarea președintelui BESV nu au reacționat și au continuat votarea în grup.

SV 1/202 Rîșcani, Chișinău. La ora 10:18, în cabina de vot se aflau două persoane, fără ca una dintre ele să aibă nevoie de ajutor suplimentar din motive de sănătate.

SV 1/244 Rîșcani, Chișinău. Doi alegători  au votat  în grup în aceiași cabină de vot. Președintele BESV nu era prezent în SV.

SV 1/225 Rîșcani, Chișinău. În cabina de vot au intrat și au votat două persoane. Președintele BESV nu a observat incidentul.

SV 1/229 Rîșcani, Chișinău. În cabina de vot au intrat doua persoane, la solicitarea președintelui BESV nu au reacționat și au continuat votarea în grup.

SV 01/50, Chișinău, Botanica. În cabina de vot au intrat concomitent 2 persoane, una din care dădea indicații celeilalte. În rezultatul intervenției președintelui BESV, persoana a părăsit cabina de vot manifestând un comportament agresiv.

SV 01/50, Chișinău, Botanica. În cabina de vot se aflau doi alegători (tatăl și fiul) care discutau despre candidații din buletinul de vot. În urma observațiilor membrului BESV, persoana a explicat că nu dă indicații ca să influențeze votul, ci doar a ajutat la o neînțelegere a celuilalt alegător.

SV 20/11, Hîncești, Bozieni. În cabina de vot, un alegător, după ce a votat, discuta/se consulta cu alt alegător din cabina de vot alăturată. Membrii BESV i-au făcut observație, dar fără nici o reacție din partea alegătorului.

SV 18/53, Florești, Putinești. În cabina de vot se aflau concomitent doi alegători, care nu erau rude. Aparent unuia dintre ei nu  îi erau clare listele și însoțitorul i-a explicat care listă și ce conține.

SV 01/20, Chișinău, Botanica. În timp ce se aflau în cabina de vot, un alegător s-a apropiat de alt alegător și i-a adresat o întrebare. Acel alegător a văzut buletinele de vot ale celuilalt alegător din cabină.

SV 01/56, Chișinău, Botanica. Un cuplu a intrat în SV. Soțul a intrat în cabina de vot, iar soția era alături și îi dădea indicații. După ce soțul a votat, acesta a părăsit cabina și apoi a intrat soția în aceeași cabină. Membrii BESV nu au reacționat.

SV 01/41, Chișinău, Botanica. Doi alegători se aflau în aceeași cabină de vot. Unul dintre aceștia îi reproșa celuilalt într-un mod urât că nu a aplicat ștampila ,,votat unde trebuie. Președinta a intervenit și le-a separat.

SV 01/8, Chișinău, Botanica. Doi alegători – soț și soție, s-au aflat împreună în spatele urnei de vot, discutând despre alegere. Membrii BESV le-au făcut observație. Doamna a declarat că e soțul ei și trebuie să facă o decizie comună. La intervenția Președintei BESV, doamna a părăsit cabina de vot a soțului.

SV 01/40, Chișinău, Botanica. O bătrână însoțită de un bărbat au venit la SV în jurul orei 08:34. Bărbatul a intrat în cabina de vot alături de femeie. Președintele BESV a intervenit și le-a interzis să voteze în grup. Bărbatul a refuzat să se conformeze, argumentând că femeia nu vede bine. La încercarea de a oferi alegătorului o lupă, aceștia au refuzat să o aplice. În rezultat, a fost chemat polițistul care calm le-a explicat procedura. Bărbatul s-a enervat și a rupt buletinele de vot, lăsându-le pe urnă. Buletinele rupte au fost puse într-un file și plasate în urnă.

SV 01/25, Chișinău, Botanica. Un cuplu tânăr se afla împreună în cabina de vot. După ce li s-a făcut observații, aceștia au refuzat să voteze separat, motivând că ar fi soț și soție. Într-un final, au votat împreună.

SV 01/130, Chișinău, Centru. Două persoane au votat în aceeași cabină de vot (mama și fiica). Unul dintre membrii BESV le-a făcut observație, însă mama a motivat că fiica sa e la prima votare și nu cunoaște procedura de vot. Președinta BESV a permis votarea în grup.

SV 01/130, Chișinău, Centru. Doi alegători, soț ai soție, au votat concomitent într-o singură cabina de vot. Membrii BESV nu au reacționat la această situație.

SV 01/148, Chișinău, Centru. Doi alegători au intrat concomitent într-o singură cabina de vot pentru a vota în grup. La intervenția membrilor BESV, aceștia s-au divizat.

SV 01/133, Chișinău, Centru. Doi alegători au votat concomitent într-o singură cabina de vot. Membrii BESV nu au reacționat la această situație.

SV 01/28, Chișinău, Botanica. Doi alegători, soț ai soție, au votat concomitent într-o singură cabina de vot. Membrii BESV nu au observat această situație (din cauza aglomerației din incinta SV).

SV 01/41, Chișinău, Botanica. Doi alegători în aceeași cabină de vot au discutat inițial, după care una din ele a votat. După, președinta BESV a intervenit și le-a separat.

SV 01/53, Chișinău, Botanica. Două persoane au votat în aceeași cabină de vot. Membrii BESV i-au atenționat, însă fără rezultat.

SV 01/12, Chișinău, Botanica. Aflându-se în cabinele de vot, doi alegători discutau întrei ei. După intervenția membrilor BESV, aceștia au votat separat.

SV 01/12, Chișinău, Botanica. Două persoane aflându-se la cabina de vot discutau între ei și, într-un final, au votat împreună. Membrii BESV nu le-au făcut observație.

SV 17/58, Fălești, Risipeni. Două persoane au votat în aceiași cabină de vot, La sesizarea membrilor BESV alegătorii nu au reacționat, argumentând că fac parte din aceiași familie.

SV 9/30 Pitușca, Călărași. Doi alegători au votat în aceeași cabină de vot. Nici una dintre aceste persoane nu necesita ajutor. Incidentul nu a fost observat de membrii BESV.

SV 25/10 Orhei, Orhei. În cabina de vot se aflau 2 persoane. Președinta BESV a intervenit și explicat că nu pot vota în aceeași cabină de vot, ulterior persoanele au votat separat.

SV 35/57 Petrești, Ungheni. În aceeași cabina de vot au votat 2 alegători concomitent. Președintele BESV a intervenit și a atenționat persoanele că nu pot vota în aceeași cabină de vot.

SV 4/26 Anenii Noi, Hîrbovăț. La ora 10:10 un bărbat a aplicat ștampila în locul persoanei care a venit sa voteze, observându-se că sunt fie rude, fie cunoscuți. Acesta i-a propus ajutorul său,  astfel aplicând în locul acesteia stampila. Nici un membru al BESV nu a observat incidentul.

SV 1/162 Chișinău, Ciocana. La ora 10.57 doi alegători se consultau în cabinele de vot. Membrii BESV au reacționat și au interzis intrarea în cabină a două persoane cât și consultarea între ei. Aceste persoane s-au conformat observațiilor făcute.

SV 1/178 Chișinău, Ciocana. La ora 10.45 un alegător a venit să voteze și a început să-și expună opinia și să vorbească cu o alegătoare despre opțiunea de vot. Membrii BESV au încercat repetat să îl oprească din acțiune de genul dat, dar alegătorul a continuat discuțiile.

SV 1/181 Chișinău, Ciocana. La ora 11.13 un alegător se afla la cabina de vot iar alt alegător a trecut prin spatele lui și i-a sugerat ce opțiune să aleagă.

SV 1/186 Chișinău, Ciocana. La ora 11.15 o alegătoare a votat și pentru ea și pentru mama sa. A ștampilat ea singură toate buletinele de vot. Membrii BESV au observat incidentul, dar nu au reacționat nici într-un fel.

SV 2/9 Bălți. La ora 10.37 Alegătorul se consulta cu fiica sa la cabina de vot. La observația președintelui BESV a reacționat agresiv dar s-a conformat, cu dificultate.

SV 2/9 Bălți. La ora 10.55 a fost constatat că un alegător se consulta cu mama sa privind opțiunea de vot. Președintele și secretarul BESV le-a solicitat să înceteze, iar alegătorii s-au conformat.

Situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor de vot – 19 cazuri

SV 1/164 Chișinău, Ciocana. La ora 09:15 o alegătoare însoțită de un copil, a vrut să scoată buletinul de vot din secția de votare, încercând să pună buletinul de vot în geanta copilului său. Membrii SV i-au făcut observație în acest sens alegătoarei Astfel, aceasta a pus buletinul de vot în urna de vot și a plecat.

SV 2/51 Bălți. La ora 9.30 după ce i-a fost înmânat buletinul de vot alegătorului, acesta a refuzat să voteze și a rupt buletinul de vot, din motiv că nu a putut să voteze Partidul.

SV 2/17 Bălți. La ora 9.02, un alegător a ieșit afară, lăsând buletinele de vot în cabina de vot. Președintele BESV a luat buletinele și le-a aruncat în urna de vot, însă alegătorul s-a întors cerând buletinele să-și pună votul, însă i s-a refuzat din motiv că și-a abandonat buletinele în cabină.

SV 2/51 Bălți. La ora 10.30 unul din membri BESV a găsit un buletin de vot fără ștampilă la urna de vot. Buletinul de vot a fost anulat.

SV 2/11 Bălți. La ora 8.44 Președintele BESV a găsit un buletin de vot curat în cabina de vot, l-a prezentat observatorilor și membrilor BESV și a declarat că urmează a fi anulat.

SV 1/292 Chișinău, Ghidighici. S-a găsit un vot în cabina de vot la orele 09:02. Președintele BEVS a anunțat membrii BEVS și cu permisiunea tuturor membrilor l-a pus în urna de vot.

SV 1/295 Chișinău, Ciorescu. Un alegător a depistat în cabina de vot un buletin de vot fără ștampilă. Unul dintre membrii BESV a pus buletinul de vot în urna de vot.

SV 1/283 Chișinău, Ciorescu. La 10:00 un alegător a sesizat președintele BESV, precum că a găsit în cabina de vot 2 buletine de vot neștampilate. Președintele BESV a luat buletinele vot și le-a introdus în urnă, menționând că la numărare vor fi considerate nevalabile.

SV 01/131, Chișinău, Centru. La 07:40, la unul din membrii BESV responsabil de înregistrarea alegătorilor și repartizarea buletinelor de vot, a fost observat că ține și scoate buletinele de vot de pe scaunul alăturat, practic de sub masa. La solicitarea observatorului de a le plasa pe masa pentru a vedea repartizarea buletinelor, aceasta a refuzat, menționând că nu are loc suficient pe masă și nu vede o problemă în așa mod de amplasare a buletinelor de vot, că oricum se duce evidența buletinelor.

SV 1/246 Chișinău, Codru. In cabina de vot de către un alegător a fost depistat un buletin de vot uitat de către precedentul alegător. Buletinul a fost transmis secretarului BESV. Președintele și secretarul BESV în prezenta tuturor au hotărât sa-l depună în urnă.

SV 1/230 Rîșcani, Chișinău. La secția de votare sa prezentat o doamnă împreună cu copilul în vârstă de 15 ani. Doamna a menționat că copilul are autism și el este obligat să stea lângă ea. La cabina de vot a plecat cu copilul, președintele a observat și i-a făcut observație. Doamna a intrat în conflict cu președintele, apoi doamna a rupt buletinul de vot și a părăsit SV. Președintele BESV a întocmit  proces-verbal pentru anularea buletinelor de vot.

SV 26/23, Rezina, Mateuți. Un alegător a aruncat în urna de vot 4 buletine de vot, deși se votează în baza a doar 3 buletine de vot. Nu a fost posibilă identificarea cauzei – fie în cabina de vot a fost uitat un buletin de vot de un alt alegător,, fie este o eroare a membrilor BEVS la eliberarea buletinelor de vot.

SV 01/66, Chișinău, Botanica. Din motive necunoscute, un alegător în etate a rupt buletinele de vot și a reușit să le introducă în urna de vot.

SV 01/117, Chișinău, Centru. Un alegator, după ce a aplicat ștampila în buletinul de vot, l-a rupt demonstrativ și încercat să-l introducă în urna de vot, dar a fost oprit de membrii BESV. Potrivit Președintelui BESV, urmează să fie întocmit un proces-verbal prin care urmează a fi anulat acest buletin.

SV 01/63, Chișinău, Botanica. Din motivul că era foarte aglomerat în incinta SV, două persoane – după ce au fost  înregistrate în SIAS Alegeri și au luat buletinele de vot – au ieşit afară. Acestea s-au întors după ce s-a mai eliberat spațiul în SV. Alegătorii au fost atenționați că nu e permis acest lucru.

SV 01/32, Chișinău, Botanica. Un alegător a uitat un buletin de vot în cabina de votare, Președinta BESV a depistat, fiind decisă anularea acestuia.

SV 2/18 Bălți. La ora 10.23 un alegător a rupt buletinele şi le-a aruncat jos. Aceasta după ce a întrebat unde în buletin este Partidul primind răspuns că este retras. A mai întrebat dacă este candidat independent de la asest partid și i s-a răspuns çă nu. Preşedintele BESV a anunţat poliția, au întocmit Act de constatare privind deterioarea buletinelor de vot.

SV 2/22 Bălți. La ora 12.43 o alegătoare după ce i s-au eliberat buletinele de vot, public și agresiv le-a rupt fiind suparată că partidul și a ieșit din SV, ulterior  pentru buletinele de vot deteriorate a fost întocmit act de constatare.

SV 2/52 Bălți. La ora 12.20 un alegător a dorit să voteze împreună cu soția, în mod nejustificat. Nu i s-a permis şi s-a manifestat agresiv în incinta secției de votare. A dorit să iasa afară cu buletinele de vot, dar a fost oprit de către membru BESV.

Acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane – 3 cazuri.

SV 18/2 Florești, Florești. Un alegător a intimidat membrii BESV, fiind nemulțumit de excluderea Partidului din cursă. Peste aproximativ 10 minute, a intervenit agentul de poliție și l-a calmat.

SV 32/11 Ștefan Vodă, Copceac. Procesul de vot în SV a fost perturbat de o doamnă aproximativ 45 ani, care s-a purtat agresiv, cu strigăte a insultat una din operatoarele SIAS. Președinta BESV i-a făcut observație și a anunțat ofițerul de poliție despre acest caz. Alegătoarea nu a votat, fiind condusă spre ieșire de Președinta BESV.

SV 2/8 Bălți. La ora 9.49 un bărbat s-a apropiat de cabina de vot în care se afla o doamnă și a inițiat cu ea o discuție. Președintele BESV a intervenit, bărbatul a reacționat agresiv. Președintele BESV a avertizat că va chema poliția și bărbatul a plecat.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 2 cazuri.

SV 25/15 Orhei, Orhei. În intervalul 07:03- 07:45 a dispărut internetul. Circa 40 de alegători au fost nevoiți să aștepte peste 40 de minute până echipa „Moldtelecom” a înlăturat defecțiunea.

SV 8/2 Cantemir, Cantemir. Pe motiv că pentru SV 8/2 au fost identificate tipărirea greșită a buletinelor de vot pentru Consilierii raionali votarea a fost suspendată. La ora 10:10 s-a reluat activitatea electorală a SV. Pentru Consiliul raional se votează pe buletinele tipărite în limba rusă. Ca soluție temporară, pentru a nu perturba activitatea SV 8/2, președinta CECE II, a dat indicații președintei SV 8/1 să transmită 100 buletine de vot către SV 8/2.

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur – 1 caz.

SV 25/43, Orhei, Jora de Mijloc. Buletinele de vot nerepartizate sunt păstrate în interiorul secției, lângă președinte. Motivul invocat este lipsa safeului, acesta se află la Primărie. Președinta BESV a declarat că în toți anii așa s-a procedat și nu au altă soluție.

Altele – 5 cazuri.

SV 36/17 UTAG, Ceadîr-Lunga. La ora 9.00 președintele BESV a împărțit spre completare procesele-verbale de numărare a voturilor observatorilor și reprezentanților concurenților electorali.

SV 30/16 Strășeni, Cojușna. Operatorul SIASA care activează în cadrul secției de votare candidează la funcția de consilier din partea unui partid.

SV 25/23 Chiperceni, Orhei. Alegătorului ia fost refuzat dreptul de a vota de către operator, deoarece nu deținea fisa de însoțire a buletinului de identitate de tip nou.

SV 01/17, Chișinău, Botanica. Deși există rampa de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, aceasta s-a dovedit a fi neconformă. Un alegător care se deplasa în cărucior, a fost nevoit sa fie ajutat să se deplaseze fizic, creându-i-se astfel dificultăți în procesul de vot.

SV 01/116, Chișinău, Centru. Un alegător cu probleme de vedere a primit buletinul de vot. Întâmpinând dificultăți în citirea acestuia, a intervenit soția cu solicitarea permisiunii membrilor BESV de a-l ajuta. Membrii BESV au refuzat solicitarea, neoferindu-i alegătorului nici lumină suplimentară sau lupa specială. Unul dintre membri i-a propus alegătorului ochelarii proprii, însă acesta a refuzat. Într-un final, alegătorul a pus buletinul în urnă fără a-l ștampila".

În ceea ce privește prezența la vot, până la ora 15:00, peste 29% dintre alegătorii așteptați la scrutin și-au exprimat intenția de vot.

Peste 740 de observatori ai asociației Promo-LEX sunt cu ochii pe votare în toate secțiile din municipiile Chișinău și Bălți, precum și în ale 237 de secții din celelalte localități.

Astăzi, 5 noiembrie, în Republica Moldova au loc alegerile locale generale, în cadrul cărora vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali. Secțiile de votare sunt deschise în perioada 7:00-21:00. În municipiul Chișinău, 28 de concurenți se duelează pentru mandatul de primar general.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.