Actualitate Internă

Biserica Moscovei din R.Moldova se transformă în Titanic. Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei, îngrozit de atrocitățile comise de ruși în Ucraina: "Să văd cum mor frații și colegii mei, n-am putut să rezist!"

Biserica Moscovei din R.Moldova se transformă în Titanic. Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei, îngrozit de atrocitățile comise de ruși în Ucraina: "Să văd cum mor frații și colegii mei, n-am putut să rezist!"

Fondatorul și, în același timp, prorectorul Academiei Teologice din Chișinău, Vetcislav Cazacu, originar din Cernăuți, a părăsit Mitropolia Moldovei – subordonată Patriarhiei de la Moscova – și a aderat la Mitropolia Basarbiei, parte din Biserica Ortodoxă Române. 

Într-o declarație făcută pentru TV8, Vetcislav Cazacu a invocat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei drept motivație pentru decizia de a adera la Mitropolia Basarabiei. 

"Să văd cum mor frații și colegii mei, n-am putut să rezist. Pur și simplu conștiința n-a mai putut răbda. Să fiu conștient, știind ce se întâmplă, să fiu așa de indiferent și să trăiesc cu minciuna, n-am putut. N-am putut pur și simplu", a zis Vetcislav Cazacu. 

Decizia luată de preotul Vetcislav Cazacu vine la două luni după scrisoarea adresată de Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Întregii Moldove superiorului său de la Moscova, Patriarhul Kirill. În cadrul scrisorii, Vladimir menționează că Biserica pe care o reprezintă, mai precis Biserica Ortodoxă din Moldova, aflată sub tutela Rusiei, a fost abandonată de Moscova, în timp ce Mitropolia Basarabiei, sprijinită în mod deschis de Patriarhia Română, își consolidează poziția în rândul cetățenilor Republicii Moldova. 

Mai mult, Mitropolitul Vladimir a afirmat că soarta Republicii Moldova "e deja hotărâtă de marile puteri", iar astfel, "într-un timp relativ scurt, ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române".

Acesta a criticat extrem de aspru modul în care Moscova tratează cetățenii Republicii Moldova: "În Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa".

În aceeași notă foarte critică și neobișnuită pentru abordarea pe care a avut-o de-a lungul timpului, Mitropolitul Vladimir a precizat că "Lumea Rusă este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale", adăugând totodată că "Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială".

Nu în cele din urmă, Mitropolitul Vladimir i-a reproșat Patriarhului Kirill susținerea pe care a acordat-o de la nivelul Bisericii Ortodoxe Ruse invaziei Kremlinului asupra Ucrainei. 

MAI MULTE DETALII: Scrisoarea neașteptată care l-a pus pe jar pe Patriarhul Kirill. Analist politic: "Biserica rusă din Moldova a înțeles că politica Moscovei este falimentară". Mitropolitul bisericii subordonate Moscovei face afirmații explozive: "Lumea Rusă e străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale" / "Într-un timp relativ scurt, R. Moldova se va reuni inevitabil cu România"

În ceea ce-l privește pe Mitropolitul Vladimir, la rândul său originar din Cernăuți, preotul Vetcislav Cazacu a precizat că este mai greu pentru acesta să facă un pas similar către Mitropolia Basarabiei, din pricina poziției pe care o ocupă la vârful Bisericii Ortodoxe din Moldova. 

"Eu cred că tot regretă, dar e mai greu să facă un pas ca persoană atât de înaltă", a spus Vetcislav Cazacu.

Mitropolia Basarabiei a confirmat pentru sursa citată că Biserica Ortodoxă din România l-a primit în rândurile sale pe preotul Vetcislav Cazacu. Mitropolia Basarabiei a adăugat că fenomenul migrației este în toi. Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a menționat că doar în ultimul an au migrat către Mitropolia Basarabiei aproape 50 de preoți.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.