Actualitate Internă Cap de pod

Comunicat al Asociației Istoricilor din R. Moldova ,,Alexandru Moșanu”: Securitatea și prosperitatea R.Moldova pot fi asigurate doar prin aderarea la NATO și UNIREA cu România

Comunicat al Asociației Istoricilor din R. Moldova ,,Alexandru Moșanu”: Securitatea și prosperitatea R.Moldova pot fi asigurate doar prin aderarea la NATO și UNIREA cu România

Asociația Istoricilor din R.Moldova ,,Alexandru Moșanu” a publicat vineri, 10 noiembrie, un comunicat de presă, prin care a informat opinia publică basarabeană despre faptul că unica cale pentru asigurarea securității și prosperității R.Moldova este aderarea la Alianța Nord-Atlantică (NATO) și Unirea cu România.

Comunicatul de presă vine după ce istoricii basarabeni din cadrul AIRM au organizat o masă rotundă cu genericul „Republica Moldova - NATO: modul de conlucrare”, eveniment găzduit de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din R.Moldova – detalii AICI

,,Discuția s-a axat pe problema asigurării securității naționale a RM în contextul războiului agresiv al Federației Ruse (FR) împotriva Ucrainei. Conducerea AIRM, inițiatoarea Mesei rotunde, a pornit de la ideea promovării în societatea noastră a convingerii că securitatea cetățenilor Republicii Moldova poate fi asigurată doar prin aderarea ei la Tratatul Alianței Nord-Atlantice (NATO). Eforturile financiare, depuse de conducerea RM în vederea înzestrării Armatei naționale sunt binevenite, dar ele nu sunt suficiente pentru constituirea unei forțe militare capabile să opună rezistență forțelor armate ale FR, în caz de intervenție a acestora.  Iată de ce AIRM pledează pentru inițierea cât mai rapidă a negocierilor de accedere a RM în Alianța Nord-Atlantică. În cadrul discuțiilor problema aderării RM la NATO a fost abordată prin prisma concepției unioniste: RM poate rezolva problemele existente (admiterea în Uniunea Europeană și NATO) doar prin Unirea RM cu România – membră a UE și NATO. Adepții acestei viziuni au adus multiple argumente atât de ordin istoric, cât și actual-politic. Au fost expuse, de asemenea, și contra-argumente: deocamdată, cetățenii RM ce împărtășesc ideea Unirii RM cu România sunt divizați politic în cel puțin cinci partide proclamat-unioniste și care nu se pot ele uni între ele. Cetățenii RM care îmbrățișează ideea Unirii nu au reușit să formeze o fracțiune parlamentară ce ar pleda pentru realizarea idealului nostru național”, se arată în comunicatul AIRM.

,,Cunoaștem că în mentalul colectiv al cetățenilor RM predomină imaginea deformată a NATO. În acest sens se impune cu stringență necesitatea informării corecte a populației RM despre esența și activitatea NATO. Participanții la Masa rotundă au exprimat părerea despre necesitatea inițierii unor ample discuții privind accederea RM în NATO, pentru modificarea Constituției RM în vederea eliminării prevederii de stat „neutru” a republicii noastre, precum și introducerea în Legea fundamentală a caracterului național, românesc al statului. Au fost propuse, de asemenea, luări de măsuri energice din partea Statului RM în vederea anihilării agenților și propagandiștilor ruși din RM, interzicerea prin lege a Mitropoliei Chișinăului și întregii Moldove pentru partizanatul deschis cu agresiunea rusă în Ucraina”, se menționează în comunicat.

Anatol Petrencu (foto deschidere), profesor universitar, doctor în științe istorice, membru fondator și președintele AIRM, a publicat pe blogul personal un sumar al evenimentului organizat sub egida Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova. Astfel, concluzia mediului academic și a breslei istoricilor basarabeni este următoarea: aderarea Republicii Moldova la NATO și Unirea cu România este singura cale pentru asigurarea securității și prosperității cetățenilor dintre Prut și Nistru!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.