Mitropolia Basarabiei respinge inițiativa protopopului Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, și a grupului de preoți din sectorul Botanica din capitală, care își doresc să facă parte din Biserica Ortodoxă Română, dar avându-l în continuare ca ierarh pe Mitropolitul Vladimir, adică conducătorul Mitropoliei Moldovei, entitate aflată în subordinea Patriarhiei Ruse. „O momeală pentru cei naivi” și „cârdășie organizată de clanul vladimiriștilor”, a reacționat preotul Ion Marian, protopop al raionului Orhei și responsabil la Mitropolia Basarabiei de primirea noilor parohii. Reacția vine la o zi după ce preotul Pavel Borșevschi a propus ca Mitropolia Moldovei să revină integral în cadrul Patriarhiei Române, însă nu prin intermediul Mitropoliei Basarabiei, ci rămânând sub conducerea Mitropolitului Vladimir.
„Vă sugerez să mai aveți puțintică răbdărică și veți înțelege că mămăliga cu miros de fripturică, aruncată astăzi, ascunde un cârlig ascuțit și veninos, vai de cei ce sunt ademeniți de ea, ajung în meniul burtoșilor! Am fost tranșant întotdeauna, am spus și repet, Mitropolia Basarabiei nu este instrumentul reglărilor între clanurile din mitropolia Moldovei, nu este o instituție lipsită de autoritate, și nu e nevoie de a o completa cu oricine, este o casă care își așteaptă fiii cu răbdare!
Nu avem nevoie de hurtă, unde se pot strecura tot felul de securiști cu planuri bine definite de răufăcătorii Mitropoliei Basarabiei. Pentru că am avut întotdeauna suspiciuni în legătură cu integritatea și onestitatea părintelui Pavel Borșevschi, mă pronunț în dezaprobarea acestei scrisori! Nu pentru discreditarea imaginii ci pentru obligația de a asigura pacea și liniștea în interiorul Mitropoliei Basarabiei!”, a comentat preotul Ion Marian.
Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei a enumerat câteva aspecte de luat în considerare:
1. În primul rând, planul lui Pavel Borșevschi de a câștiga cu orice preț un statut special în BOR pentru această structură rusească din Moldova, planează de foarte mult timp.
2. Peste noapte, marele revoluționar Pavel Borșevschi devine erou, aclamat de toată presa, dar oare chiar suntem atât de scurți de memorie, să trecem cu vederea implicarea directă în actele de huliganism și de rea credință îndreptate împotriva Mitropoliei Basarabiei, când în 1998, Pavel Borșevschi, înrolat cu grupuri de mascați, în schema de a câștiga biserica Sfântul Nicolae din centrul capitalei, când au acaparat-o abuziv și au scos preoții noștri cu forța, după moartea vrednicului de pomenire părintele Vasile Petrache, trecând biserica în subordinea mitropoliei Moldovei? Datori suntem să reamintim celor ce au uitat!
3. Schema aceasta cu trecerea în subordinea BOR este ieftină, deoarece dedesubturile acestui pact, între mitropolit și Pavel Borșevschi sunt pe fondul neputinței lor de a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, vorba mitropolitului din scrisoarea către Papa Kiril.
4. Prin acest proiect se urmărește o discreditare directă a Patriarhiei Române în speranța, că vor primi un statut special în cadrul BOR. PF Părinte Patriarh Daniel, a reiterat poziția odată: Avem o structură canonică în Republica Moldova și nu mai poate fi vorba de o altă structură, pentru a nu se face tulburare și din nou exod dintr-o parte sau alta! Deci este o încercare din disperare în care este implicat și mitropolitul Vladimir. Vom analiza comunicatul în curând!
5. Semnatarii tac molcom, pe cine întreb nu știe nimic, nici nu știe dacă a semnat, însă cert este că toți au semnat în adresarea către mitropolit, deduc din această tăcere un răspuns ramificat și altoit. Nimeni nu știe ce se plămădește.
6. Pavel Borșevschi: „Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei”. Deci umilind Mitropolia Basarabiei, instituția canonică din cadrul Patriarhiei Române, consider că nesocotesc BOR în întregime. Rămân reticent la astfel de scheme perfide și vreau să mă trezesc dimineață și să înțeleg că am greșit cu aceste afirmații, decât să mă pomenesc cu o haită de lupi îmbrăcați în piei de oi, pe holurile Mitropoliei noastre. Citiți cu luare aminte cuvintele dulci și vedeți doleanțele enumarate în adresare!
Ex-reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO: Planul Cantarean-Borșevschi, cusut cu ață albă, este unul subversiv și nu va trece
„Mitropolia rusă de la Chișinău este în agonie (faliment instituțional) și caută, în disperare, să supraviețuiască sub omoforul Bucureștiului, căruia ar vrea să-i impună condiții (Ce tupeu tipic rusesc!). Planul Cantarean-Borșevschi, cusut cu ață albă, este unul subversiv și nu va trece” - este reacția fostului reprezentant al Mitropoliei Basarabiei la CEDO, Vlad Cubreacov.
Potrivti acestuia, „singura soluție realistă, legală și canonică pe care o au preoții și parohiile, călugării și mănăstirile este să adere liber, fiecare în parte, la Mitropolia Basarabiei. Iar structura de ocupație bisericească rusă din Republica Moldova trebuie lăsată să-și dea obștescul sfârșit”.
„Ispita de a judeca evoluțiile actuale în funcție de persoane trebuie suprimată. Trebuie să judecăm totul sub aspect instituțional. Mitropolia Basarabiei, ca așezământ național canonic și istoric, este un bun câștigat la care nu putem și nu vom renunța niciodată”, a adăugat Cubreacov.
Ce spune scrisoarea preotului Pavel Borșevschi, adresată Mitropolitului Vladimir?
În adresarea sa către Mitropolitul Vladimir, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău îi cere conducătorului Mitropoliei Moldovei „să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română”. Pavel Borșevschi propune practic ca Mitropolia Moldovei să devină partea a Patriarhiei Române, ca entitate separată de Mitropolia Basarabiei.
„Scrisoarea e semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. Doar am avut și noi un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune „biruință”, e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere creștinesc.
Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a declarat preotul Pavel Borșevschi, pentru Jurnal.md.
Între timp, Mitropolia Moldovei se răzbună pe preoții care au făcut alegerea corectă
În contextul a tot mai multe solicitări ale preoților de a părăsi Mitropolia Moldovei, cea din urmă se răzbună pe slujitorii bisericii care au trecut la Mitropolia Basarabiei. Astfel, cinci preoți din Eparhia Chișinăului „au fost eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia cele sfinte” începând de astăzi, 14 noiembrie, „având în vedere părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie”.
Este vorba despre:
- Prot. mitr. Vetcisalv Cazacu, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni.
- Prot. mitr. Andrei Oistric, paroh al bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil ” din s. Malcoci, r. Ialoveni.
- Prot. mitr. Petru Eșanu, cleric al bisericii „Sf. Cuv. Parascheva” din orașul Strășeni.
- Prot. Stanislav Atamanenco, paroh al bisericii „Înălțarea Domnului” din orașul Rezina.
- Preot Ioan Buciucianu, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Făgureni, r. Strășeni.
„O decizie definitivă cu referință la acțiunile anticanonice întreprinse de acești clerici va fi adoptată de către Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Moldovei.
Preoții părăsesc pe capete Mitropolia Moldovei, pentru a adera la Mitropolia Basarabiei
Precizăm că de la începutul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, mai mulți preoți din Republica Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Alți zeci de preoți sunt în proces de a adera la Mitropolia Basarabiei, prin reînregistrarea parohiilor la Agenția Servicii Publice.
În același timp, nicio mănăstire nu a trecut, deocamdată, de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.
În contextul plecării preoților la Mitropolia Basarabiei, Mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului rus Kirill, informându-l că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.