Actualitate Internă Cap de pod

Ai nimănui. Mii de vârstnici moldoveni sunt lăsați să moară de foame de separatiștii de la Tiraspol. Unii au fost torturați pentru că și-au cerut drepturile / Chișinăul are soluții doar pe hârtie

Ai nimănui. Mii de vârstnici moldoveni sunt lăsați să moară de foame de separatiștii de la Tiraspol. Unii au fost torturați pentru că și-au cerut drepturile / Chișinăul are soluții doar pe hârtie

Anticorupție.md scrie despre situația disperată a mii de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului, victime ale regimul criminal de la Tiraspol care sunt ignorate și de Chișinău, fiind aduse intenționat la sapă de lemn de separatiști. 

Bătrâni cu pensii de câțiva euro, familii numeroase sau victime ale torturii regimului separatist sunt batjocorite de separatiști care refuză să le acorde protecție socială, arată portalul Anticorupție, precizând că și Chișinăul cunoaște și recunoaște această situația dramatică. 

Guvernul R.Moldova declară însă că totul se va schimba din 1 ianuarie 2024, când intră în vigoare legea RESTART, menită să-i protejeze social și pe cetățenii moldoveni din regiunea sa transnistreană. Lucrurile nu sunt însă deloc așa simple, pentru că nu sunt bani.

Publicația prezintă cazul disperat al lui bătrânului Nicolae Garmaș din Bender care, după un stagiu de muncă de 30 de ani, a ajuns să primească o pensie de doar 346 lei (18 euro - și care reprezintă singurul său venit). 

Regimul de la Tiraspol a considerat că această umilință nu este suficientă. Așa că, în 2021, a fost torturat și supus tratamentelor degradante de milițienii transnistreni.

„M-au umilit. M-au reținut, m-au percheziționat fără vreo ordonanță, m-au dus la sediul miliției din Bender. Acolo, m-au încercuit, au început să mă umilească, au spart de capul meu un ou. Eu tăceam. M-au târât în subsol, m-au ținut patru zile în frig, îmi rupeau hainele, era un frig de ianuarie, fără pic de mâncare, nu era aer. Mi s-a făcut rău de toate aceste umilințe și torturi. Mi-au furat banii pe care îi aveam.”

După ce a denunțat abuzurile, gest care l-a adus pe el în fața instanței, și nu pe torționari, pretinșii judecători separatiști l-au condamnat la 1,6 ani de închisoare cu suspendare și au dispus reținerea a 100 de ruble din pensie pentru pretinse cheltuieli judiciare. 

În 2022, după izbucnirea războiului din Ucraina, având în vedere contextul regional, Nicolae Garmaș a prins din nou curaj să încerce să-și facă dreptate în așa-zisa Transnistria, solicitând în același timp și protecția socială guvernului de la Chișinău. Este reprezentat în această speță de avocații Promo-LEX, care au întrebat Ministerul Muncii și Protecției Sociale despre funcționalitatea mecanismelor de asistență socială pentru cetățenii Republicii Moldova domiciliați în regiunea transnistreană. Chișinăul a răspuns că există o nouă lege care ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024 în funcție însă de fondurile care se vor găsi până la acea dată (fonduri care deocamdată nu există).

Avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, într-o situație similară celei lui Nicolae Garmaș se află cea mai mare parte din cei 350.000 de locuitori din stânga Nistrului cu cetățenia Republicii Moldova.

Potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului, în ciuda faptului că autoritățile Republicii Moldova nu controlează teritoriul din stânga Nistrului, acestea au obligația de a încerca, prin toate măsurile legitime și pașnice, să protejeze drepturile persoanelor din această zonă.

Mai multe detalii AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.