Actualitate Internă

Laura Codruța Kovesi avertizează Chișinăul să fie vigilent și să detecteze fraudele cu bani europeni în contexul în care R.Moldova va beneficia de finanțări considerabile din partea UE

Laura Codruța Kovesi avertizează Chișinăul să fie vigilent și să detecteze fraudele cu bani europeni în contexul în care R.Moldova va beneficia de finanțări considerabile din partea UE

Reforma justiției și combaterea corupției încă nu sunt realizate pe deplin, însă există progrese bune și palpabile, a declarat ministra Justiției din R.Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul forumului de afaceri europene EUROSFAT 2023, desfășurat la Chișinău, relatează Radio Chișinău.

La același eveniment, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a accentuat necesitatea armonizării legislației R.Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în contextul în care în anii următori Chișinăul va beneficia de finanțări considerabile de la bugetul UE, iar în acest sens este necesar să fie urmăriți posibilii fraudatori.

„Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a precizat Laura Codruța Kovesi, într-un mesaj video transmis în cadrul evenimentului.

„În cadrul panelului de discuții despre „Democrație, bună guvernare și stat de drept: Reformele necesare pentru a adera la UE”, s-a vorbit despre reforma justiției, lupta împotriva marii corupții și impedimentele întâlnite în contextul integrării europene.

Am menționat că, în procesul de pregătire pentru integrarea europeană, reforma justiției stă în capul mesei. Este o reformă complicată, concepută ca un mecanism complex de măsuri, care, însă, nu pot da rezultate peste noapte. Implementarea lor necesită timp și calitate, astfel încât rezultatele să fie sustenabile în timp. Lupta împotriva marii corupții este una dintre recomandările UE, dar și un angajament de țară ce presupune instituții reziliente, care să facă față investigării cauzelor de corupție, judecării, condamnării și recuperării bunurilor. Un act de justiție nu va avea finalitate fără recuperarea efectivă a bunurilor.

În context, am vorbit și despre măsurile întreprinse pentru consolidarea instituțiilor de drept responsabile de combaterea corupției, cum ar fi: delimitarea clară a competențelor între Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, fortificarea capacităților PA privind instrumentarea cauzelor de corupție mare, revizuirea cadrul normativ privind măsurile speciale de investigație, revizuirea legislației procesual penale, pentru a facilita urmărirea penală, judecarea și condamnarea în lipsă, dar și a reduce posibilitățile de amânare/suspendare a ședințelor de judecată la nesfârșit, examinarea cauzelor de corupție în mod prioritar etc.

Nu în ultimul rând, am punctat faptul că lupta împotriva corupției este un angajament al tuturor, inclusiv al procurorilor, judecătorilor, investigatorilor. Ministerul Justiției a oferit toate instrumentele legale necesare, dar este și responsabilitatea instituțiilor de drept cu competențe în combaterea corupției să le aplice corect. Este extrem de important ca actorii din justiție să fie vigilenți, perseverenți, curajoși, să-și asume aceste responsabilități, pentru a livra rezultate palpabile, așteptate de întreaga societate”, a completat ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, pe pagina sa oficială de Facebook. 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.