Actualitate Internă

Daniel Gheorghe: „România este poarta de intrare a R.Moldova în Europa”

Daniel Gheorghe: „România este poarta de intrare a R.Moldova în Europa”

Deputatul român Daniel Gheorghe a explicat, într-o intervenție, la Radio Chișinău, de ce este necesară înființarea de către România a unui Institut pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare. Potrivit proiectului, inițiat de un grup de parlamentari PNL și adoptat recent de către Senatul României, este vorba de o instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistență tehnică instituțiilor și autorităților publice din Republica Moldova, pe baza experinței dobândite de România în urma propriului proces de aderare care nu a fost unul simplu, dimpotrivă.

Redăm mai jos câteva fragmente din intervenția lui Daniel Gheorghe:

„Și România a avut probleme destul de serioase de prin 1999 până prin 2004 în tot acest proces.   Și cred că din experiența României, ținând cont că astăzi avem experți bine pregătiți în ceea ce privește implementarea legislației europene și drept european, România poate să fie un furnizor de expertiză neașteptat de bună pentru RM din mai multe puncte de vedere. Suntem cu toții români, suntem o singură națiune, deși suntem încă separați în două state, vorbim cu toții aceeași limbă română, avem experiențe comune  din toate punctele de vedere. 

Din fericire, Republica Moldova este astăzi tot mai interconectată la România și România nu este doar statul-frate, ci principalul partener al Republicii Moldova nu doar european, ci la nivel mondial și România este poarte de intrare a RM către Europa - un lucru foarte important și pe care nu trebuie să-l pierdem din vedere sub nicio formă. Această decizie cu privire la propunerea privind înființarea Departamentului, acum a fost redenumit Institut, dar are aceleași atribuții și este foarte bine pus în bazele legii românești, vine din  deciziile pe care le-am luat la nivelul Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentele României și RM, în cele două reuniuni importante pe care le-am avut. 

În aceste întâlniri importante am dezbătut în detaliu tot ce presupune problematica aderării RM la UE și principalele provocări și obstacole care pot apărea în această perioadă încercând să găsim soluții care să vină din partea României pentru a putea deschide calea europeană a RM. Ultima reuniune în care am punctat acest aspect și l-am dezbătut a fost cea din martie de la Chișinău, exact după ziua Unirii Basarabiei cu Țara Mamă la 27 martie 1918”

„Această Instituție va fi una cu caracter autonom, cu personalitate juridică, subliniez acest aspect și își va putea gestiona activitatea în regim autonom în subordinea Parlamentului României. 

Obiectivele instituției reprezintă chestiuni precum: asistența tehnică instituțiilor și autorităților publice din RM pe tot ce privește parcursul pe tot ce înseamnă integrarea europeană. Pe lângă aceasta asistență tehnică  foarte importantă cu caracter practic, juridic, legislativ care presupune formarea și pregătirea pentru acest întreg parcurs. De asemenea la cererea autorităților din Republica Moldova, Institutul ar trebui în vederea viitoarelor sale atribuții odată cu, sperăm noi, cât mai rapida adoptare definitivă în Camera Deputaților, să facă și monitorizări, studii, analize pe capitole de negociere, lucrări tehnice ori științifice, va putea să delege experți, va putea să facă transfer de cunoaștere și expertiză către RM și către autoritățile publice centrale și locale din RM. Institutul se va baza pe un corp de experți, care vor fi detașați pe un termen de câte 6 luni, aceștia putând să-și deruleze pe termen de 60 de zile  activitatea în Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Chișinău. 

Și credem că acesta este lucrul pe care România îl poate face foarte mai bine: să ofere analiză, susținere, suport și un sprijin direct pentru frații noștri din RM. Avem experiență, avem oameni bine pregătiți. România este țară membră a Uniunii Europene deja din 2007, nu mai putem vorbi acum că suntem la marginea Europei, așa cum vor unii sau alții să ne proiecteze. Așa dar, cred că este foarte important ca toată procedura legislativă din Parlamentul României să fie parcursă  într-un timp util, iar în câteva luni de zile de acum încolo, acest institut să-și înceapă funcționarea. 

Cred că va fi profund util, atât RM cât și României și Europei în ansamblu pentru că a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și a deschide capitolele de negocieri  și a le putea negocia în niște termeni favorabili și care să nu presupună un orizont de timp foarte îndepărtat, ori o serie de obstacole ori reluări de la capăt, cred este o prioritate pentru noi toți mai ales în noul context internațional. De aceea sper că se va lua în sfârșit o decizie   care să ducă la deschiderea capitolelor de negociere în cazul RM. Republica Moldova merită acest lucru. Frații noștri români din RM sunt oameni care au înțeles foarte bine care sunt prioritățile lor. Și cred că există și la nivelul societății de la Prut și Nistru u consens asupra parcursului european, care este până la urmă în avantajul tuturor cetățenilor indiferent de origine, de opțiuni politice. 

Până la urmă toată lumea va avea de beneficiat în ceea ce va reprezenta o aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova rapidă, fără blocaje inutile și care să permită Republicii Moldova să funcționeze avantajos în această perspectivă de timp scurt și mediu”. Interveția deputatului liberal poate fi ascultată integral AICI

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.