Actualitate Internă

Detalii din cel mai recent sondaj realizat în Ucraina: Ucrainenii au mai multă încredere în Maia Sandu decât în liderii europeni Scholz și Macron

Detalii din cel mai recent sondaj realizat în Ucraina: Ucrainenii au mai multă încredere în Maia Sandu decât în liderii europeni Scholz și Macron

Un sondaj dat publicității marți arată că Maia Sandu se află printre liderii în care ucrainenii au o mare încredere, chiar mai mare decât în cancelarul german Olaf Scholz și președintele Franței Emanuel Macron. 

Sondajul realizat de agenția Info Sapiens pentru New Europe Center arată că președinții Statelor Unite și Poloniei sunt liderii străini care conduc în clasamentul încrederii ucrainenilor, 82% dintre respondenți spunând că "au total încredere" sau "oarecare încredere" în Joe Biden și 77% în președintele polonez Andrzej Duda, în pofida relațiilor complicate dintre Polonia și Ucraina din ultima perioadă. Locul trei îi revine președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care au spus că au încredere 74,8% dintre respondenți, aceeași proporție dintre ei declarând că au încredere în premierul britanic Rishi Sunak.

Abia pe locul cinci vine secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, cu 66%, urmat de Maia Sandu, pe locul șase, față de care și-au afirmat încrederea 62% dintre respondenții sondajului.  

Cancelarul german Olaf Scholz (61%) și președintele francez Emmanuel Macron (55%) vin pe locurile șapte și opt, deși Germania și Franța au ajutat substanțial Ucraina în efortul de război.

Pe ultimele locuri în clasamentul încrederii se află, cum era de așteptat, Viktor Orban (13%), Xi Jinping (9,7%), Alexander Lukașenko (2,8%) și Vladimir Putin (0,7%).

Sondajul le-a cerut respondenților să spună și în ce circumstanțe trebuie să se angajeze Ucraina în negocieri cu Rusia și cei mai mulți dintre ucrainenii chestionați (34,8%) au spus că ar fi de acord cu asta doar în  cazul în care Rusia propune retragerea trupele sale dintr-o parte a teritoriului Ucrainei. Urmează apoi cei care spun că Ucraina nu trebuie să se angajeze în negocieri în nicio împrejurare (33,4%) și doar 8,8% au răspuns că Ucraina trebuie să înceapă negocierile cu Rusia în cazul unei reduceri semnificative a sprijinului financiar și militar din partea partenerilor. Numai 2,2% au fost de acord cu negocierile în cazul unor câștiguri teritoriale la scară largă ale armatei ruse. (sursa: AICI)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.