Actualitate Internă

Rusia încearcă să recruteze "carne de tun" din rândul cetățenilor R. Moldova! Avertismentul lansat de premierul Dorin Recean

Rusia încearcă să recruteze "carne de tun" din rândul cetățenilor R. Moldova! Avertismentul lansat de premierul Dorin Recean

Decizia dictatorului rus Vladimir Putin de a simplifica procesul de obținere a cetățeniei ruse de către cetățenii moldoveni reprezintă o încercare de a recruta "carne de tun" pentru războiul contra Ucrainei, a avertizat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, într-un interviu acordat pentru TV8 în data de 18 decembrie.

"Văd asta ca pe o încercare de a recruta carne de tun pentru acest război brutal și de neînțeles, pornit de Rusia în țara vecină, Ucraina. Vreau să rog cetățenii să nu se lase ademeniți de asta", a declarat Dorin Recean.

În prezent, se estimează că între 150.000 și 200.000 de moldoveni locuiesc în Rusia, a mai afirmat premierul R. Moldova. 

Declarația premierului R. Moldova vine în contextul în care dictatorul rus Vladimir Putin a semnat, pe 18 decembrie, un decret prin care este simplificată obținerea cetățeniei ruse pentru cetățenii din R. Moldova, Belarus și Kazahstan. Conform decretului prezidențial, cetățenii acestor trei țări vor mai fi nevoiți să locuiască în Rusia timp de cinci ani înainte de a solicita cetățenia. De asemenea, aceștia nu vor trebui să confirme cunoașterea istoriei țării și a noțiunilor de bază ale legislației rusești. În același timp, cetățenii din Belarus nu vor trebui să demonstreze cunoașterea limbii ruse. Astfel, pentru a solicita cetățenia rusă, bielorușii vor trebui să prezinte un permis de ședere și un document care să le dovedească identitatea. În ceea ce-i privește pe cetățenii din Kazahstan și R. Moldova, aceștia vor avea nevoie, totodată, de un certificat care să confirme cunoașterea limbii ruse. (sursa: Kyiv Independent, Agora.md)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.