Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, declară că Republica Moldova nu ar trebui să-și minimizeze rolul în contextul în care Ucraina se află într-o stare de război „fierbinte”. Potrivit lui Podoliak, Federația Rusă duce un război rece, hibrid, împotriva Republicii Moldova.
„Totul este complicat și pentru voi. Rusia încearcă să destabilizeze situația, se amestecă în procesele politice interne și încearcă într-un fel sau altul să provoace sentimente de protest. Avem un război fierbinte, iar voi aveți un război rece. Federația Rusă încearcă să lege ambele țări prin instabilitate”, a declarat Podoliak într-o intervenție la emisiunea „Alternativă cu Iulia Budeci” de la TV8.
Pentru reintegrarea deplină a regiunii transnistrene, este necesar…
Podoliak mai spune că pentru reintegrarea deplină a regiunii transnistrene a R. Moldova, este necesar ca cetățenilor să le fie arătat un model clar de viitor și perspectiva pe care o poate servi aderarea la Uniunea Europeană.
„Decizia de a începe negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE ar trebui să arate perspectivele de viitor pentru mulți, inclusiv în Transnistria. Una este să fii într-o enclavă criminală fără perspective, iar alta este oportunitatea de a deveni membru al UE. Acest lucru în sine va schimba starea de spirit în regiunea transnistreană. În timp, vor începe să scape de anumite iluzii. Acesta este un proces dificil, deoarece propaganda pro-rusă funcționează și e foarte semnificativă”, a mai spus Podoliak.
Consilierul prezidențial consideră că și în situația în care relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului se vor îmbunătăți, Rusia, în formatul său actual, va rămâne principalul obstacol în calea unificării Republicii Moldova.
„Există o a doua componentă. Dacă Federația Rusă încetează să mai existe în această formă politică, pierde războiul, fără îndoială va suferi o transformare și își va reduce drastic capacitățile de a susține astfel de enclave: propagandistice, diplomatice și financiare. Și apoi evenimentele din Moldova se vor dezvolta foarte repede în direcția corectă.
Dacă Federația Rusă rămâne în această formă, este evident că Moscova va satura aceste enclave cu retorică agresivă și cât mai mulți bani pentru a provoca regiunile să întrerupă orice discuție despre perspectivele căii de integrare europeană a R. Moldova.
Doar înfrângerea finală a Rusiei în acest război va ajuta multe țări să aibă drepturi depline, să-și asigure în cele din urmă drepturile suverane și să rezolve conflictele teritoriale interne, care au permis pentru o lungă perioadă de timp Kremlinului să influențeze aceste țări”, a adăugat oficialul de la Kyiv.
Podoliak afirmă că soluția diferendului transnistrean depinde de doar două lucruri. Primul - negocierile eficiente între R. Moldova și Uniunea Europeană, care, deși e un proces lung, va arăta perspectiva modului în care oamenii din Republica Moldova pot trăi în 5-10 ani. Al doilea este înfrângerea Rusiei și retragerea acesteia de pe „piețele de presiune”, când Federația Rusă va fi izolată pentru ceva timp de oportunitatea de a-și continua „programele agresive” în enclavele diferitelor țări. Acest lucru va rezolva multe probleme și va permite statelor afectate de acțiunile Moscovei să-și sporească substanțial capacitățile economice și de reintegrare, consideră Mihailo Podoliak.
„Ne vom aminti de aceste timpuri ca despre „vremea marilor eroi”
Consilierul lui Volodimir Zelenski se arată convins că Republica Moldova și Ucraina vor ajunge la aceeași masă în cadrul Uniunii Europene și că își vor aminti de această perioadă ca despre „vremea eroilor”. Podoliak le-a transmis un mesaj cetățenilor din R. Moldova, în cadrul aceleiași emisiuni.
„Credeți în faptul că voi înșivă sunteți cea mai mare valoare pentru această lume. Credeți în faptul că dacă veți alege calea corectă, iar UE este drumul corect, o să vă ducă acolo unde veți avea un nivel de viață mai bun, confort și un trai asigurat. Nu vă îndoiți de faptul că aveți dreptul să vă protejați interesele. Nu trebuie să cedezi în fața intereselor altor state, care promit niște lucruri, de pildă Federația Rusă. La final, ne vom întâlni negreșit la aceeași masă în UE, indiferent cine și cum vorbește. Ne vom aminti atunci de aceste vremuri ca despre „vremea marilor eroi”, a spus Mihailo Podoliak.