Actualitate Internă

Din ce în ce mai mulți ruși vor să devină cetățeni ai R. Moldova / Putin a semnat și el un decret prin care simplifică acordarea de cetățenie rusă pentru moldoveni! Premierul Recean spune că e o manevră a Kremlinului pentru a face rost de carne de tun pentru război

Din ce în ce mai mulți ruși vor să devină cetățeni ai R. Moldova / Putin a semnat și el un decret prin care simplifică acordarea de cetățenie rusă pentru moldoveni!  Premierul Recean spune că e o manevră a Kremlinului pentru a face rost de carne de tun pentru război

Aproape nouă mii de ruși au solicitat cetățenia Republicii Moldova de la invazia rusească în Ucraina, din 24 februarie 2022 și până la 30 septembrie 2023, iar media solicitărilor lunare aproape s-a dublat după invazie, arată date ale Agenției Servicii Publice (ASP) obținute de Europa Liberă.

 Dintre toți cei care solicită cetățenia moldoveană, rușii sunt cel mai numeros grup, deși în anul premergător invaziei din Ucraina, lucrurile arătau diferit, precizează o analiză a publicației Radio Europa Liberă (Moldova), într-o analiză.

 În 2021, de exemplu, Agenția Servicii Publice (ASP) de la Chișinău înregistra 7294 cereri de cetățenie, dintre care doar 3443 sau 47% erau din partea unor cetățeni ai Federației Ruse.

După invazia din 24 februarie 2022 a Ucrainei de către Rusia, proporția a început să crească în favoarea rușilor: în primele 9 luni ale lui 2023, din numărul total de 4573 de solicitări, 3115 sau 68% au venit din partea rușilor.

Nu toți solicitanți ruși primesc însă cetățenia.

Expertul în dreptul refugiaților, Ion Bambuleac, spune că, de la depunerea cererii până la primirea unui răspuns, poate dura în jur de un an.

Bambuleac a mai spus Europei Libere că pașaportul moldovenesc a devenit mai atractiv odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, în 2014, și, mai apoi, după invazia rusească în Ucraina. Inclusiv mai multe persoane din regiunea transnistreană care nu dețineau documentul s-au arătat acum interesate să-l obțină, spune expertul.

„Pentru cetățenii ruși care simt pericolul că vor fi mobilizați și vor pleca la război, aceasta e o formă de protecție. Deci, tendințele respective au crescut pentru că au crescut vulnerabilitățile”, explică Bambuleac.

Legea prevede că cetăţenia moldoveană se dobândește prin naştere, recunoaştere, adopție, redobândire sau naturalizare. Majoritatea cetățenilor ruși care au solicitat să obțină cetățenia R. Moldova în ultimii doi ani au înaintat drept temei recunoașterea. Cei mai puțini au cerut cetățenia prin naturalizare, aceasta fiind calea cea mai anevoioasă. 

Recunoașterea se aplică:

  • persoanelor născute în străinătate care au cel puţin unul dintre părinţi, bunici sau străbunici născut pe teritoriul R. Moldova;
  • persoanelor care până la 28 iunie 1940 au locuit în Basarabia, în Nordul Bucovinei, în ţinutul Herţa şi în R.A.S.S.M., precum și urmaşilor lor;
  • persoanelor deportate sau refugiate de pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 28 iunie 1940, precum şi urmaşilor lor;
  • persoanelor care la data de 23 iunie 1990 locuiau legal şi obişnuit pe teritoriul R. Moldova şi care continuă să locuiască în prezent.

 

Tiranul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat însă și el, pe 18 decembrie, un decret care simplifică acordarea cetățeniei ruse moldovenilor, belarușilor și kazahilor. Acum, pentru a putea cere cetățenia rusă, moldovenii nu mai trebuie să facă dovada cunoașterii istoriei și a bazelor legislației rusești și nici a faptului că au stat în Rusia timp de cinci ani înainte de a depune cererea de obținere a cetățeniei.

Decretul lui Putin a sporit îngrijorarea la Chișinău că tot mai mulți moldoveni vor fi ademeniți să devină cetățeni ruși pentru a putea fi ulterior înrolați.

Premierul Dorin Recean a avertizat moldovenii să nu ceară cetățenia rusă, spunând că simplificarea procedurii este o nouă încercare de a găsi carne de tun pentru războiul Rusiei contra Ucrainei. Recean a spus că, în prezent, în Rusia se află între 150.000 și 200.000 de cetățeni moldoveni, mai arată Radio Europa Liberă.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.