Podul Minciunilor Actualitate Internă Cap de pod

Noi resorturi de manipulare utilizate de Moscova. Parodia deep fake cu Maia Sandu în prag de Revelion. Din meniu nu lipsesc „Soros” și „America”

Noi resorturi de manipulare utilizate de Moscova. Parodia deep fake cu Maia Sandu în prag de Revelion. Din meniu nu lipsesc „Soros” și „America”

După videoul deep fake din ajunul alegerilor locale desfășurate în luna noiembrie, în care președintei Maia Sandu i se imputau atât o serie de cuvinte referitoare la „îngroparea democrației” și „situația dezastruoasă” din țară, respectiv un apel către alegători de a vota candidatul unui partid afiliat infractorului fugar Ilan Șor, pe internet a apărut un nou video deep fake din același registru. De această dată, creatorii lor au recurs la șiretlicul parodiei, încercând astfel să legitimeze opinii trase la indigo cu cele promovate de propaganda rusă, de pildă privind „influența nocivă a Statelor Unite” și „imixtiunea lui George Soros” în treburile interne ale R. Moldova.

Iată videoul deep fake:



„Sper că măcar acest palton turcesc să mă ajute să câștig mai multe puncte de popularitate. Soros, asta e tot pentru tine. N-aș purta asta niciodată-n viața mea. Iubiții mei moldoveni, uitați-vă, sunt la fel ca voi. Nici eu nu primesc ajutor din Moldova. Este bine că cel puțin America mă ajută în mod regulat”, spune chipul care se aseamănă cu Maia Sandu.

„În general, nu-mi prea plac surprizele. Cred că stabilitatea în toate domeniile trebuie să fie calea noastră. Sunt mulțumită că economia Moldovei degradează constant, iar contul meu personal este realimentat în mod constant. Nu vă promit nimic concret, pentru că nu pentru asta am venit aici. Principalul este să mă credeți, și poate în viața viitoare veți trăi la fel de bine ca mine. La mulți ani, 2024!”, mai spune protagonista videoului fals.

„Anul Nou este o perioadă de cadouri, miracole, o sărbătoare festivă. Așa că bucurați-vă de pâine și sare, pentru că nu aveți și nu veți avea vreodată bani pentru mai mult”, se mai spune în video.

Spre final, „Maia Sandu” anunță că a pregătit cadouri pentru cetățeni, aduse din America. Protagonista aruncă spre obiectivul camerei o mandarină, în bătaie de joc: „Nu vă bateți, doar vă rog să nu vă bateți”.

Înregistrarea video a făcut vineri turul mai multor canale dubioase de Telegram, preponderent în limba rusă. Inițial, a apărut pe un canal creat cu o zi în urmă, după care videoul a fost distribuit de canale cu mii de abonați. Printre acestea se numără și canalul deputatului Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, celebru pentru răspândirea de falsuri peste tot - pe platformele online, în discursurile publice și în intervențiile din emisiuni.

Președinția a îndemnat cetățenii „să fie atenți față de informațiile false care apar în spațiul public, însoțite de imaginea președintei”

Într-un comunicat de presă, administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale.

„În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova.

Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake. Președinția dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și condamnă aceste practici de dezinformare. Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, se arată în comentariul instituției prezidențiale.

Maia Sandu denunță „tot mai multe încercări de denigrare”

„Atacurile asupra democrației nu se fac doar cu arma, se fac prin minciună și slăbirea încrederii în societate. Vedem tot mai multe încercări de denigrare a mea, a conducerii democratice a Moldovei, a instituțiilor.

Imagini video trucate, dezinformare, știri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine și să facă din Moldova o țintă slabă pentru influență externă, o țară care să nu poată să-și decidă liber soarta”, a reacționat șefa statului pe Facebook.

Potrivit Maiei Sandu, minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari: „Vă îndemn să analizați cu atenție ce citiți, să nu vă lăsați prinși în capcana propagandei, să aveți încredere în Moldova, căci doar așa, împreună, vom reuși să construim viitorul pe care ni-l dorim cu toții”.

Tehnologia deep fake, tot mai des folosită de propaganda rusă din R. Moldova

Este pentru a treia oară în ultimele două luni când șefa statului este protagonista unui video deep fake. După primul caz amintit mai sus, din ajunul alegerilor locale, Maia Sandu a apărut într-un alt video deep fake în care i-ar îndemna pe cetățeni, în limba rusă, să câștige 30.000 de lei lunar printr-o investiție într-o nouă platformă creată în colaborare cu o bancă comercială.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.