Actualitate Internă Focus

Milițianul Krasnoselski, marioneta lui Putin de la Tiraspol, smiorcăie în presa rusă că R.Moldova se militarizeză, sugerând că ar urma să fie atacați „perfid” ca în trecut

Milițianul Krasnoselski, marioneta lui Putin de la Tiraspol, smiorcăie în presa rusă că R.Moldova se militarizeză, sugerând că ar urma să fie atacați „perfid” ca în trecut

Așa-zisa agenție rusă de presă TASS, în fapt organ de propagandă al statului rus, a publicat marți un amplu interviu cu liderul așa-zisului regim de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o marionetă a Moscovei care duce din așa-zisa Transnistria războiul hibrid coordonat de Kremlin împotriva R.Moldova. 

Krasnoselski s-a plâns, printre altele, de ruperea treptată a legăturilor cu CSI, a criticat ambițiile europene ale Chișinăului și a calificat drept „militarizare” decizia autorităților de la Chișinău de a investi mai mult în apărare, aspect care „nu poate fi ignorat” de transnistreni, scrie Moldova Radio Europa Liberă. 

Fostul milițian Krasnoselski s-a arătat sigur că scopul echipamentelor militare recepționate de Moldova în ultimii ani nu ar fi unul de apărare, cum susțin autoritățile de la Chișinău, afirmând că Moldova „ne-a atacat în mod perfid și în trecut”.

„Nimic nu se face degeaba. În acest caz banii, echipamentele militare, armele, radarele de apărare antiaeriană sunt, de asemenea, alocate pentru un scop specific. Care este acest scop? Cu siguranţă nu apărarea”, a mai aberat Kranoselski.

Pe de altă parte, mai spune fostul milițian rus, regiunea transnistreană nu reprezintă un pericol pentru R. Moldova, așa cum ar fi confirmat - în opinia lui - și partenerii internaționali.

Krasnoselski a dat vina pe guvernarea moldoveană și pentru suspendarea procesului de negocieri în formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean, criticând în special „atitudinea distructivă a Chișinăului” în această privință.

„În prezent, Moldova acționează exclusiv prin intermediul instrumentelor de sancțiuni, restricții și intimidare. Blocada și măsurile restrictive în domeniul economic sau faimoasele modificări ale legislației penale care incriminează așa-numitul separatism sunt doar cele mai frapante, dar nu singurele exemple”, a mai spus Krasnoselski pentru TASS.

Potrivit siteului defenseromania.ro, un radar, achiziționat din contul bugetului de stat și fabricat de compania franceză Thales, a ajuns la Chișinău pe 20 decembrie 2023. În comunicatul de presă oficial al Ministerului Apărării din Moldova nu se specifică modelul radarului, dar, în baza declarațiilor anterioare, dar și a informațiilor pe surse pe care și DefenseRomania le-a publicat de-a lungul anului trecut, este vorba de sistemul Ground Master 200. Achiziția e parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate moldovene pe fondul războiului din Ucraina.

Totodată, ca parte a acestui efort, Guvernul Germaniei, cu implicarea directă a României, a donat Armatei Republicii Moldova mai multe transportoare blindate Piranha 3 neînarmate. 

Blindatele Piranha-3 sunt recepționate în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza Aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021, arată publicația de informații militare mai sus menționată.

Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

În ce privește integrarea în UE alături de Moldova, milițianul de le Tiraspol a spus că „ei” își vor decide singuri soarta. „Suntem un subiect separat al relațiilor internaționale. Nici UE, nici Moldova nu pot decide pentru noi. Astfel, dacă o țară vecină dorește să adere undeva, o poate face, noi ne vom decide propria soartă”, a precizat Krasnoselski.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.