Actualitate Internă Focus

Planul Rusiei de a folosi așa-zisa Transnistria pentru a crea instabilitate în R.Moldova și pentru blocarea coridorului de cereale ucrainene. „Vor organiza operațiuni sub steag fals pentru a susține apoi că Moscova trebuie să protejeze etnicii ruși”. Analiză ISW

Planul Rusiei de a folosi așa-zisa Transnistria pentru a crea instabilitate în R.Moldova și pentru blocarea coridorului de cereale ucrainene. „Vor organiza operațiuni sub steag fals pentru a susține apoi că Moscova trebuie să protejeze etnicii ruși”. Analiză ISW

Kremlinul își va reînnoi, cel mai probabil, eforturile de a folosi așa-zisa Republică Moldovenească Transnistreană nerecunoscută pentru a crea instabilitate în Moldova și a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei vestice a Mării Negre, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW, think tank american specializat în analize militare și de război).

„Este posibil ca Kremlinul să încerce să orchestreze operațiuni sub steaguri false în Transnistria pentru a susține că Rusia trebuie să protejeze etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă”, arată ISW care face referire și la convocarea de către ministerul rus de Externe a ambasadorului moldovean la Moscova. PODUL a relatat detaliat AICI.

Raportul ISW arată că, până la sfârșitul anului 2023, un record de 36 de milioane de tone de cereale au fost transportate din portul românesc Constanța de la Marea Neagră. Cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40% din aceste transporturi.

Anterior, experții ISW au estimat că loviturile ucrainene asupra navelor Flotei Mării Negre (BSF) au obligat forțele navale rusești să își modifice modelele operaționale și să mute unele nave din baza lor principală din Sevastopol, ocupată pe coasta de vest a Crimeei.

În plus, distrugerea și avarierea navelor BSF au permis Kievului și partenerilor săi să maximizeze utilizarea coridorului de cereale din Marea Neagră. Sprijinul internațional pentru acest proiect continuă să crească, în pofida retragerii Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și a amenințărilor de a bloca prin forță activitățile de transport ale Ucrainei.

„De asemenea, este foarte posibil ca Kremlinul să își revigoreze eforturile de a se folosi de Transnistria pentru a crea instabilitate în Republica Moldova în scopul de a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei vestice a Mării Negre", se arată în raportul ISW.

Transnistria, sau Republica Moldovenească Pridnestroviană (PMR), este un stat autoproclamat nerecunoscut, situat pe teritoriul Republicii Moldova. PMR controlează aproape întreaga parte moldovenească a malului stâng al Nistrului, precum și câteva localități de pe malul drept.

Așa-zisa Transnistria, condusă de marionete aservite direct Kremlinului, și-a declarat independența în 1991, iar în 2006, separatiștii și-au exprimat dorința de a se alătura Federației Ruse. În prezent, pe teritoriul Transnistriei sunt prezente așa-numitele forțe de menținere a păcii rusești. Cu toate acestea, Rusia nu a recunoscut oficial independența Transnistriei ca entitate suverană.

După invadarea Ucrainei de către Federația Rusă a existat o amenințare de agresiune militară rusă de pe teritoriul Transnistriei.

În plus, anul trecut, separatiștii de la Tiraspol au susținut că ar fi zădărnicit un presupus act de terorism orchestrat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU). Ucraina a considerat aceste afirmații doar încercări patetice de victimizare ale autorităților marionetă de la Tiraspol cu scopul de a-și afirma statalitatea și de a solicita mai mult ajutor din partea Moscovei, arată agenția de presă ucraineană independentă RBC-Ukraine.

După cum a explicat și Centrul pentru Comunicări Strategice, Rusia folosește Transnistria pentru a destabiliza situația din Ucraina și Republica Moldova.

Miercuri, 10 ianuarie, Ministerul nerecunoscut al Securității de Stat din așa-zisa Transnistria a raportat un incident cu focuri de armă la granița cu Ucraina care s-ar fi produs la 7 ianuarie și care ar fi vizat doi cetățeni transnistreni

Cu toate acestea, Serviciul de stat al poliției de frontieră din Ucraina nu a înregistrat însă niciun incident de acest fel.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.