Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV DOCUMENT: România va deschide un consulat la Comrat! Prezența României în așa-zisa Găgăuzia e mai importantă ca niciodată în condițiile războiului hibrid al Rusiei, care vizează destabilizarea R.Moldova

EXCLUSIV DOCUMENT: România va deschide un consulat la Comrat! Prezența României în așa-zisa Găgăuzia e mai importantă ca niciodată în condițiile războiului hibrid al Rusiei, care vizează destabilizarea R.Moldova

Urmare a unei solicitări Podul.md, Ministerul Afacerilor Externe ne-a comunicat că statul român își va deschide propriul consulat onorific la Comrat, centrul administrativ al etnicilor găgăuzi și regiunea cea mai fragilă la destabilizările rusești după așa-zisa Transnistria ocupată și ,,separatizată” de Kremlin. 

Deși a investit și investește masiv în infrastructura, în școlile și în căminele culturale din așa-zisa Găgăuzia, totuși România s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un actor destul de pasiv în privința proceselor care se derulează în regiunea sudică a Basarabiei noastre. 

Intenția MAE de a deschide un consulat la Comrat e un prim semnal că România se pregătește să fie mai prezentă și mai relevantă în zonă. România ar trebui să-și apere interesele în regiunea găgăuză și să fie reprezentată la posturile de televiziune găgăuze prin voci care să puncteze investițiile masive și dezinteresate pe care țara noastră le face acolo. Prezența României în așa-zisa Găgăuzia e cu atât mai necesară în condițiile ofensivei șoriste.  

Dincolo de ceea ce minte și insinuează propaganda rusă, Bucureștiul ar trebui să nu facă niciun fel de distincție între Comrat și Cahul, bunăoară, ori între Ceadâr-Lunga sau Hâncești. Abordarea ar trebui să fie una strict unitară, cum este și firesc. 

În cele ce urmează vă prezentăm răspunsul MAE:

”România poate înființa oficii consulare onorifice conduse de funcționari consulari onorifici pe teritoriul altor state, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1963 cu privire la relațiile consulare, al convențiilor consulare bilaterale șl ale Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară (Cap. VI, art. 69-73). Potrivit prevederilor Legii ni. 62/2019, România poate înființa, pe bază de reciprocitate, oficii consulare conduse de funcționari onorifici pe teritoriul altor state și poate numi pe șefii acestora, activitățile lor derulându-se potrivit legii, normelor, principiilor și practicii internaționale.

Înființatea unui oficiu consular condus de un funcționar onorific al României în străinătate se poate realiza la propunerea misiunilor diplomatice ale României, cu consimțămăntul prealabil al statulul de reședință, după o analiză riguroasă efectuată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și al altor instituții din România după caz, cu privire la oportunltatea demersurilor în cauză.

Prin deschiderea unui consulat onorific la Comrat, la momentul potrivit, numai după parcurgerea procedurilor specifice sus-menționate, apreciem că, pe viitor, instituția consulului onorific ar putea contribui în mod eficient la promovarea intereselor politico-economice ale României”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.