Actualitate Internă Cap de pod

Deputat PAS, la un an de la survolarea spațiului aerian basarabean de rachetele rusești ucigașe: ”Avem nevoie de un sistem IRIS-T. Sistemul de monitorizare aeriană procurat din Franța e insuficient”

Deputat PAS, la un an de la survolarea spațiului aerian basarabean de rachetele rusești ucigașe: ”Avem nevoie de un sistem IRIS-T. Sistemul de monitorizare aeriană procurat din Franța e insuficient”

Acum mai bine de un an, spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat în mod ilegal de rachete rusești ucigașe în drumul lor către ținte civile ucrainene: clădiri civile locuite de copii, femei, bătrâni. 

deputatul PAS Oazu Nantoi a ținut să amintească, pe Facebook, că la „10 octombrie 2022, trei rachete de croazieră rusești, lansate din Marea Neagră împotriva Ucrainei, premeditat au fost programate să survoleze spațiul aerian al Republicii Moldova. Și au survolat spațiul aerian suveran al Republicii Moldova fără nicio problemă! Deoarece militarii-criminali ruși erau și sunt perfect conștienți de faptul că în Republica Moldova sunt mai mulți generali, pe când sistemul de apărare antiaeriană lipsește cu desăvârșire!”

Deputatul avertizează că Republica Moldova ar trebui să investească mai mult în securitatea țării, în special în securitatea aeriană, prin dotarea cu sisteme defensive anti-rachetă. 

,,Republica Moldova trebuie să aibă un sistem regional, colectiv de apărare anti-aeriană, cu Ucraina în primul rând, dar poate și cu state NATO, pentru apărarea cetățenilor. Poate va veni momentul când, pe lângă praștii naționale, ne vom alege măcar cu un sistem „IRIS-T”, pentru a reduce din aroganța și disprețul față de noi a militarilor-criminali ruși. Și atunci participarea Republicii Moldova la un sistem regional/colectiv de apărare antiaeriană ar putea deveni una mai consistentă, depășind nivelul de declarații de solidaritate”, a punctat Nantoi.  

Comentând atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei, deputatul întreabă „care e distanța de la procurarea radarelor moderne pentru monitorizarea spațiului aerian și până la asigurarea capacității Republicii Moldova de a-și apăra cetățenii de mașinăria zburătoare ucigașă a Rusiei?” 

„Nu mă refer la aspectul pur financiar – o singură baterie „Patriot” recent produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie. E vorba de factorul tehnico-militar - securitatea reală presupune crearea unui sistem eșalonat de apărare antiaeriană - și pentru linia frontului cu stolurile de drone-kamikaze, și pentru infrastrucutra critică etc”, a punctat parlamentarul basarabean.

Amintim că, în a doua jumătate a lunii decembrie 2023, R. Moldova a recepționat din Franța un radar GM 200 produs de compania THALES. 

Ministrul Apărării – Anarolie Nosatîi – declara atunci că radarul este „vital” pentru apărarea anti-aeriană a R. Moldova, mai ales în lumina ultimelor incidente de încălcare a spațiului aerian – detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.