Actualitate Internă Focus

VIDEO. Scandal la evenimentul oficial dedicat lui Mihai Eminescu la Chișinău: „De ce de ziua lui Eminescu programul a fost condus și alcătuit de un rus?” / Adjuncta bogată a rusofilului Ivan Ceban a luat cuvântul, etalând un habarnism jenant

VIDEO. Scandal la evenimentul oficial dedicat lui Mihai Eminescu la Chișinău: „De ce de ziua lui Eminescu programul a fost condus și alcătuit de un rus?” / Adjuncta bogată a rusofilului Ivan Ceban a luat cuvântul, etalând un habarnism jenant

Programul de poezii, cântece și elogii dedicate poetului Mihai Eminescu în cadrul unui eveniment oficial organizat, luni, la Chișinău în grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt a fost perturbat de doi cetățeni revoltați că nu pot recita și ei în fața publicului. Video mai jos, de la minutul 27 aproximativ (sau AICI de la minutul 25 – schimbul de replici se aude mai clar)

Mai mult, unul dintre ei a acuzat că programul a fost condus și alcătuit de un rus, referindu-se cel mai probabil la poetul și traducătorul Ivan Pilchin, moderatorul evenimentului, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din R.Moldova, care este un impecabil vorbitor de limbă română. Și el, și soția sa, poeta Maria Pilchin s-au implicat în ajutorarea refugiaților ucraineni, condamnând invazia rusească. Alegerea lui Pilchin drept moderator al evenimentului organizat de Primăria Chișinău ar putea fi însă o dovadă în plus că Ivan Ceban și-a românizat doar numele (Ion), nu și afinitățile.

Cum evenimentul a fost organizat așadar de Primăria Chișinău, primul discurs și de departe cel mai incult și insipid moment al evenimentului i-a aparținut dubioasei Irina Gutnic, viceprimar al orașului, fost director general la SA „Apă-Canal Chişinău”.  VIDEO mai jos de la minutul 3:36

„Opera sa Luceafărul a fost înscrisă în cartea recordurilor Guinness, iar în cinstea sa, în cinstea lui Eminescu a fost numit un crater de pe Marte și o mică planetă”, a aberat habarnist Irina Gutnic.

Explicații: Capodopera Luceafărul nu este înscrisă în „The Guinness Book of Records”, ci într-o escrocherie românească, World Record Academy, unde poate înscrie oricine orice contra sumei de 5000 de euro. Detalii AICI și AICI. Iar craterul Eminescu nu se află pe planeta Marte, ci pe Mercur.


Adjuncta lui Ceban este vizată de o sesizare a Autorității Naționale de Integritate care arată că Gutnic a achiziționat în ultimii ani bunuri a căror valoare depășește cu mult veniturile declarate.

„Doamna Irina Gutnic, în anul 2021, cheltuiește 4.554 de euro pentru servicii turistice și își schimbă automobilul. De data aceasta, se alege cu un BMWX5, care ar fi costat-o aproape 616.000 de lei, conform declarației sale de avere”, se menționează în sesizarea din decembrie 2023. „În același an, își vinde și apartamentul și achiziționează altele două aflate în construcție, cu suprafața de 37,3 metri pătrați și, respectiv, 58,4 metri pătrați, pentru care achită 43.000 de euro”.

Inspectorul a constatat „prezența aparenței de încălcare a regimului juridic al declarării” și a inițiat controlul averii, scrie anticoruptie.md.

Și jurnal.md scrie despre averea colosală a viceprimăriței luiIvan Ceban care a reușit un salt material considerabil în regimul lui Plahotniuc: „Până și colegii săi din Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de Ion Ceban, povestesc că femeia își etalează opulența prin haine extrem de scumpe și conducând unul dintre cele mai noi modele de BMW. Este vorba despre Irina Gutnic, candidată la funcția de consilier municipal, pe care colegii săi o numesc mai în glumă, mai în serios „Malvina”.

Această femeie reușește să facă bani grei din anul 2014, când puterea în R. Moldova a fost preluată de Vladimir Plahotniuc. Juristă de profesie, a activat din 2003 până atunci la Ministerul Muncii, Ministerul Economiei și la câteva companii private, timp în care a declarat că deține doar trei terenuri, fără a avea venituri însemnate. Cu toate acestea, în 2013-2014 a avut depozite bancare de 180 de mii de lei, iar în 2013 și-a schimbat automobilul Audi Q7 pe un BMW X6.”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.