Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV DEZVĂLUIRI: Conducerea Căii Ferate a R.Moldova discută astăzi posibilitatea eliminării ultimelor rute care leagă Chișinăul de Iași! Decizia ar reprezenta o lovitură gravă pentru elevii, studenții și masteranzii basarabeni care studiază în România. Podul.md solicită intervenția premierului Dorin Recean

EXCLUSIV DEZVĂLUIRI: Conducerea Căii Ferate a R.Moldova discută astăzi posibilitatea eliminării ultimelor rute care leagă Chișinăul de Iași! Decizia ar reprezenta o lovitură gravă pentru elevii, studenții și masteranzii basarabeni care studiază în România. Podul.md solicită intervenția premierului Dorin Recean

Sursele Podul.md din cadrul întreprinderii de stat ”Calea Ferată a Moldovei” ne-au dezvăluit că administrația instituției a programat astăzi o ședintă în care va analiza posibilitatea lichidării ultimelor rute feroviare care leagă Chișinăul de Iași. 

În cazul în care se va ajunge la așa ceva, decizia va reprezenta o lovitură gravă pentru elevii, studenții și masteranzii basarabeni care își fac studiile la Iași. Toți aceștia sunt deja afectați, inclusiv financiar, după ce această instituție de stat a eliminat ruta cu pornire de la ora 9.00 care lega Chișinăul de vechea capitală a Moldovei – detalii AICI.  

Despre faptul că administrația Căii Ferate a Moldovei pune în discuție astăzi eventualitatea eliminării ultimelor rute feroviare de pe linia Chișinău-Iași ne-au comunicat, la adăpostul anonimatului, doi angajați ai instituției, care s-au plâns de multiplele nereguli din cadrul CFM. De asemenea, angajații ne-au explicat că nici măcar nu își mai primesc salariile – unii nu au fost plătiți din luna septembrie, alții din octombrie anul trecut. 

Cu salariile neplătite, puși să facă și alte munci care nu sunt prevăzute în contractele de muncă

Mai grav, deși nu sunt salarizați cu lunile, mulți angajați ai Căii Ferate a Moldovei sunt puși să presteze și servicii nestipulate în contractele de muncă. De exemplu, controlorii de tren sunt nevoiți să vândă și produse alimentare, fapt ce nu are o acoperire contractuală. 

O eventuală eliminare a curselor de pe ruta Chișinău-Iași ar avea consecințe grave și pentru angajați, a căror situație financiară e mai mult decât precară.  

Apel către premierul Recean

Podul.md solicită public prim-ministrului R.Moldova – l-am numit pe Dorin Recean –, dar și altor oficiali de la Chișinău să monitorizeze aceste aspecte și să intervină pentru a remedia problemele. Sarcina Căii Ferate a Moldovei NU este aceea de a reduce sau de a elimina legăturile feroviare dintre Chișinău și Iași, ci de a le susține și multiplica. Avertizăm din nou asupra consecințelor profund negative ale unei asemenea decizii atât pentru elevii, studenții și masteranzii basarabeni, cât și pentru angajații CFM. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.