Actualitate Internă

Cine este Cristina Gherasimov, desemnată negociator-șef al R.Moldova pentru aderarea la UE. Este dorctor în științe politice și are un CV remarcabil

Cine este Cristina Gherasimov, desemnată negociator-șef al R.Moldova pentru aderarea la UE. Este dorctor în științe politice și are un CV remarcabil

Premierul Dorin Recean a anunțat că negociatorul-șef al R.Moldova pentru aderarea la UE va fi Cristina Gherasimov, secretar de stat în ministerul de Externe care urmează să preia și funcția de ministru al Afacerilor Europene. 

„Vicepremierul Nicu Popescu pleacă din această funcție, dar va continua să asiste Guvernul în demersul nostru de integrare europeană. Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, va prelua portofoliul de ministru al Afacerilor Externe și vom avea un nou membru al Guvernului, ministra pentru Afaceri Europene, Cristina Gherasimov, care va fi și negociatorul-șef pentru R.Molova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Dorin Recean.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că Gherasimov va fi, de fapt, ministră fără portofoliu pe modelul vicepremierului Oleg Serebrian, care conduce Biroul pentru reintegrare. 

Noii miniștri urmează să depună săptămâna săptămâna viitoare.

Cristina Gherasimov, în vârstă de 40 de ani, a fost numită, în noiembrie 2023, secretar de stat în ministerul condus de Nicu Popescu. 

Potrivit CV-ului (de dimensiuni remarcabile, vezi AICI) de pe siteul ministerului de Externe, Gherasimov a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Moldova în 2007, fiind licențiată în relații internaționale. A urmat un master la universitatea din Wrocław din Polonia, master la Institutul European pentru Studii internaționale avansate și este doctor în științe politice, titlu obținut la universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii. Între 2017-2020 a fost cercetător la Centrul Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală, și la Royal Institute of International Affairs, Chatham House, în Marea Britanie, iar în 2021 a devenit consilier pe politică externă și integrare europeană a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Mihai Popșoi,  36 de ani, este deputat PAS, vicepreședinte al Parlamentului, șef al Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană și al fracțiunii PAS. Președintele legislativului, Igor Grosu, a anunțat că deputata Doina Gherman va fi numită vicepreședintă a Parlamentului și șefă a fracțiunii PAS.

Miercuri, 24 ianuarie, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, și-a anunțat demisia, la un briefing de presă, spunând că are nevoie de o pauză.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.