Actualitate Internă Focus Cap de pod

ALERTĂ! Șor și șleahta sa încearcă să subjuge toată presa din așa-zisa Găgăuzia. Reacția unui jurnalist: "Nu va funcționa! Vom continua să scriem așa cum am mai scris!"

ALERTĂ! Șor și șleahta sa încearcă să subjuge toată presa din așa-zisa Găgăuzia. Reacția unui jurnalist: "Nu va funcționa! Vom continua să scriem așa cum am mai scris!"

Radiodifuzorul public din Găgăuzia, GRT, a trecut sub controlul omului Moscovei în politica moldovenească, Ilan Șor. Deținând puterea în autonomia pro-rusă din sudul Republicii Moldova, și având-o ca instrument pe anonima Evghenia Guțul, care a câștigat funcția de bașcan al Găgăuziei, controlând și Comitetul Executiv din regiune, Șor face o încercare de a-și supune presa din regiune. După preluarea controlului asupra GRT, Comitetul Executiv din Găgăuzia (aflat și el sub control lui Șor) propune cenzura presei din regiune prin instituirea unei „permisiuni” pentru activitatea instituțiilor media.

Iată ce scrie Mihail Sirkeli, fondatorul Nokta.md, una dintre puținele voci independente ale presei din Găgăuzia:

„După vizita lui Șor la Moscova și, conform informațiilor noastre, în aceeași perioadă unul dintre vicepreședinții Comitetului Executiv, precum și unul dintre foștii bașcani, au mers și ei la Moscova (...) Comitetul Executiv a propus o inițiativă legislativă. Se pare că au primit comanda de sus. Băieții nici măcar nu se rușinează. În nota explicativă a proiectului de lege, ei indică în mod clar scopul adoptării legii - CONTROLUL ACTIVITĂȚII instituțiilor media private online. Ei controlează deja compania publică de televiziune și radio GRT, iar acum vor să preia controlul asupra tuturor. Când ai promis râuri de lapte, dar de fapt ai venit să jefuiești, trebuie să-i controlezi pe cei care pot și sunt capabili să spună adevărul, astfel încât să fie mai ușor să continui să prostești oamenii.

Au venit cu ideea că vor emite un anume İzin. Tradus din găgăuză, înseamnă „permisiune”. Ideea este clară: urmează să stabilească cine poate lucra în Găgăuzia și cine nu”, a scris Mihail Sirkeli.

„Controlul asupra activității presei este, în general, un lucru periculos, ca să nu mai vorbim de faptul că contravine Constituției, dreptului internațional și, nu în ultimul rând, Codului local al Găgăuziei. Deși este clar că în practicile legislative acești tovarăși nu se ghidează după Constituția Republicii Moldova și lumea civilizată, ei sunt ghidați de oameni ca Putin și orkostanul său, încercând să transforme Găgăuzia într-un mic orkostan. Nu va funcționa!

Și nu prea înțeleg ce și cum vor să controleze acești domni și doamne? Internetul? Facebook-ul? YouTube-ul? Este clar că încearcă să limiteze accesul presei libere în clădirea Comitetului Executiv și a Adunării Populare - instituții pe care le controlează în întregime în Găgăuzia. Și acolo, în esență, se termină controlul. Prin acest İzin, ei vor controla cine are voie să intre în clădirea Comitetului Executiv și a APG și cine nu. Şi ce dacă? Va împiedica cumva acest lucru publicația noastră sau alte publicații să investigheze, să pună întrebări sau să scrie adevărul? Nu, desigur. Vom continua să scriem așa cum am mai scris.

Nu m-ar mira dacă bunicile lui Șor, după adoptarea acestei legi, să vină la ferestrele Nokta și să strige: „Ieșiți din Găgăuzia!”. Sună suprarealist, dar cunoscând acești oameni, nu m-ar surprinde. Adevărata problemă este că nu le este rușine de prostia lor. Și se apucă de ce e peste puterile lor”, a mai scris Sirkeli.

„Acum Șor este la putere în Găgăuzia și folosește această resursă din plin”

Potrivit jurnalistului găgăuz, cei care au lucrat anterior pentru Șor la „Primul în Moldova”, acum o fac la GRT. Acesta consideră că autoritățile centrale nu au putut preveni ca acest lucru să se întâmple deoarece nu au pârghiile necesare în acest sens. 

„Singura pârghie este licența emisă GRT, însă activitatea acestui radiodifuzor nu este reglementată de legislația națională, ci de cea locală, adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei”, a spus Sirkeli  în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Acesta mai spune că politicienii locali gestionează activitatea postului de televiziune astfel încât să devină o sursă de promovare a propriilor platforme electorale. „Acum Ilan Șor este la putere în Găgăuzia și folosește această resursă din plin”, afirmă Sirkeli. Televiziunea publică din Găgăuzia (GRT) retransmite conținutul „Primul în Moldova”, postul de televiziune asociat lui Șor, a cărui activitate a fost suspendată.

Vezi și: Rusia își protejează pionul din politica moldovenească încălcând grosolan statutul Interpol prin refuzarea extrădării lui Șor. Reacția premierului Dorin Recean: „Se pregătesc de noul sezon politic”

Șor, cu un trecut marcat de corupție, este unul dintre pilonii Kremlinului în politica moldovenească

Ilan Șor a fost condamnat definitiv în R. Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari. Din 2019, atunci când Vlad Plahotniuc a pierdut puterea la Chișinău, Ilan Șor s-a stabilit în Israel, el fiind și cetățean al acestei țări. Autoritățile moldovene au cerut de mai multe ori Israelului extrădarea acestuia, dar fără rezultat. Ilan Șor este supus sancțiunilor SUA, UE și ale Canadei. Mai multe documente secrete obținute de serviciile de informații ucrainene, consultate de către jurnaliștii de la „The Washington Post”, arată că FSB-ul rusesc îl sprijină activ pe Ilan Șor pentru a răsturna puterea din R. Moldova și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei.

Foto: zdg.md

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.