Actualitate Internă

Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina, spune că așa-zisa Transnistria nu va cere anexarea la Rusia, cum se zvonise că se va întâmpla la apropiatul Congres al deputaților din stânga Nistrului

Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina, spune că așa-zisa Transnistria nu va cere anexarea la Rusia, cum se zvonise că se va întâmpla la apropiatul Congres al deputaților din stânga Nistrului

Așa-zisa Transnistria, controlată de separatiști pro-ruși, nu va cere anexarea la Rusia, a susținut, duminică, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, în cadrul conferinței de presă „Ucraina. Anul 2024".

Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului a emis un avertisment la 22 februarie, potrivit căruia Transnistria ar putea intenționa să organizeze un referendum privind anexarea sa la Rusia în cadrul unui anunțat Congres al deputaților transnistreni planificat pentru 28 februarie.

În același timp, activistul și opozantul transnistrean Ghenadi Ciorba afirmă liderii separatiști de la Tiraspol vor cere, pe 29 februarie, în cadrul unui Congres al „deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului, alipirea la Federația Rusă.

Oficial, Congresul a fost convocat pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.

La scurt timp, autoritățile constituționale au reacționat spunând că urmăresc cu atenție situația din stânga Nistrului și că în prezent „nu există temei” care să indice că lucrurile s-ar putea deteriora.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28/29", a declarat Kirilo Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a scris, de asemenea, pe site-ul său, la 25 februarie, că zvonul prezintă semnele unei „campanii deliberate de dezinformare care are ca scop destabilizarea situației din regiune".

Transnistria este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova. Regiunea și-a declarat independența în 1991, în urma tentativei de lovitură de stat sovietică din 1991. Un acord de încetare a focului între Moldova și Transnistria a stabilit o prezență militară rusă în regiune.

Au existat tensiuni sporite între Moldova și separatiștii din Transnistria de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, când au existat temeri că ar putea izbucni un conflict armat în Moldova.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a susținut și el, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, că scenariul unei posibile anexări a regiunii transnistrene este foarte puţin probabil, odată ce armata rusă nu are acces la zona separatistă.

Marko Șevcenko: „Eu nu cred că, în prezent, când situaţia în război e clară şi înţelegem că ruşii nu pot veni până în Transnistria, nimeni nu o să le permită, eu nu cred că în această situaţie ei vor proclama independenţa sau cere lui Putin acceptarea în Federaţia Rusă.„

Vadim Krasnoselski, liderul proxy al Rusiei în Transnistria, a cerut la 22 ianuarie o intensificare a exercițiilor militare și o pregătire sporită, în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din partea Moldovei.

Kievul a declarat că va "răspunde cu fermitate" la orice încercare de a implica Transnistria în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de a destabiliza situația din Moldova, a declarat Ministerul de Externe la 20 februarie. (sursa. The Kyiv Independent).

CITEȘTE ȘI: Liderul separatist de la Tiraspol ar urma să ceară, luna aceasta, „alipirea” așa-zisei Transnistria la Federația Rusă, într-un Congres al deputaților. Un opozant transnistrean dezvăluie planul lui Putin și Krasnoselski

Ce spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău despre zvonurile privind posibila „aderare” a regiunii transnistrene la Rusia? „Propunerea noastră rămâne în vigoare”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.