Actualitate Internă Focus

Liderul separatist de la Tiraspol ar urma să ceară, luna aceasta, „alipirea” așa-zisei Transnistria la Federația Rusă, într-un Congres al deputaților. Un opozant transnistrean dezvăluie planul lui Putin și Krasnoselski

Liderul separatist de la Tiraspol ar urma să ceară, luna aceasta, „alipirea” așa-zisei Transnistria la Federația Rusă, într-un Congres al deputaților. Un opozant transnistrean dezvăluie planul lui Putin și Krasnoselski

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat, pentru data de 28 februarie curent, așa-zisul Congres al „deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului, la ordinul Kremlinului, pentru a solicita alipirea Transnistriei la Federația Rusă, arată activistul și opozantul Ghenadi Ciorba, citat de ziarulnational.md.

Potrivit lui Ciorba, participanții la congres, inclusiv uniunea cazacilor care au luptat în 1992 împotriva Chișinăului, vor „sonoriza o cerere din partea cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului” privind acceptarea Transnistriei în componența Federației Ruse.

„Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală (compusă din Duma de Stat, camera inferioară, și Consiliul Federației Ruse, camera superioară, într-o manieră urgentă, va lua o decizie care să satisfacă cererea”, a declarat Ciorba, citat de Infotag.

Politicianul consideră că așa-zisul Congres al „deputaților de toate nivelurile” se încadrează în contextul protestelor organizate recent la Tiraspol și urmărește scopul de „a arăta că oamenii din Transnistria condamnă autoritățile de la Chișinău”.

„De aici declarația recentă a ministrului rus de Externe Lavrov, potrivit căreia că Moscova nu își va abandona cetățenii care locuiesc în Transnistria”, a spus Ciorba (foto jos).

 

 

PODUL a scris AICI despre declarația lui Lavrov.

Ciorba a cerut deputaților din regiune să împiedice adoptarea unei rezoluții care să îi dea lui Putin „dreptul legal de a lovi teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, sub orice pretext”.

„Doamnă președintă Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat în toate modurile posibile că Rusia ar lovi teritoriul Moldovei. Nu ați ținut cont de un singur lucru: psihologia conducerii actuale a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler. Încercările de a liniști oameni ca Putin duc la un singur lucru – apetitul tot mai mare al agresorului. Continuă să trăiești în lumea propriei invenții, unde consilierii te sperie și crezi că toate problemele se vor rezolva de la sine”, a spus Ciorba.

Așa-numite adresări ale Tiraspolului către Federația Rusă sau chiar decizii ale Moscovei în raport cu regiunea separatistă a R. Moldova „nu vor fi luate în considerare de nimeni”, a declarat  pentru ziarulnational.md președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul de la Chișinău, Lilian Carp.

CITEȘTE ȘI: Ucraina avertizează că va "răspunde ferm" dacă Rusia va încerca să implice în război așa-zisa Transnistria

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.