Actualitate Internă Focus

Ioan Stanomir, despre îngrijorarea Kremlinului privind soarta rușilor din așa-zisa Transnistria: "Și Hitler era preocupat de germanii sudeți, pe care i-a protejat până a distrus Cehoslovacia". Ce spune politologul despre forfota separatiștilor transnistreni: "Războiul a scuturat cuibul de contrabandiști de la Tiraspol. Asta îi irită. Trăiau într-un fel de simbioză cu crima organizată"

Ioan Stanomir, despre îngrijorarea Kremlinului privind soarta rușilor din așa-zisa Transnistria: "Și Hitler era preocupat de germanii sudeți, pe care i-a protejat până a distrus Cehoslovacia". Ce spune politologul despre forfota separatiștilor transnistreni: "Războiul a scuturat cuibul de contrabandiști de la Tiraspol. Asta îi irită. Trăiau într-un fel de simbioză cu crima organizată"

Comentând pe 28 februarie, la Digi24, mesajul Kremlinului potrivit căruia îi va proteja pe rușii din așa-zisa Transnistria, politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, a făcut o paralelă istorică, amintind că și dictatorul german Adolf Hitler "i-a protejat pe germanii sudeți până a distrus Cehoslovacia".

Mesajul fusese lansat de regimul terorist de la Moscova în contextul în care Tiraspolul a aprobat o "Rezoluție" prin care a solicitat Federației Ruse "să apere" regiunea separatistă transnistreană de "presiunea tot mai mare din partea Republicii Moldova". Documentul a fost votat pe parcursul așa-numitului "congres al deputaților de toate nivelurile" din stânga Nistrului, convocat la inițiativa liderului separatist, Vadim Krasnoselski. (mai multe detalii AICI)

Pe de altă parte, exprimându-și profunda îndoială că diferendul transnistrean va fi soluționat în viitorul apropiat, Ioan Stanomir a atras atenția în acest sens că problema nu este reprezentată doar de separatiștii de la Tiraspol, ci de Republica Moldova, per ansamblu, căci reprezintă "o țară fragilă din multe puncte de vedere", iar o parte dintre cetățenii ei "sunt mai degrabă loiali Uniunii Sovietice-Federației Ruse". 

Analizând motivul forfotei de la Tiraspol, politologul a opinat că separatiștii sunt foarte iritați de faptul că războiul din Ucraina "le-a perturbat căile de furt și contrabandă". "Acest regim trăia într-un fel de simbioză cu crima organizată", a subliniat Ioan Stanomir. 

Moderator: Există o reacție la Moscova, care spune, prin Maria Zaharova de la Ministerul de Externe, că protejarea rușilor este o prioritate pentru Moscova. Sunt 220.000 de posesori de pașapoarte rusești în Transnistria.

Ioan Stanomir: Și preocuparea lui Hitler era să-i protejeze pe germani. Hitler era preocupat de germanii sudeți și i-a protejat până a distrus Cehoslovacia, iar acum regimul de la Moscova este preocupat de soarta celor din Transnistria. 

Într-adevăr, problema delicată este că Republica Moldova e o țară fragilă din multe puncte de vedere. Nu trebuie să ne gândim doar la purtătorii de pașaport rusesc din Transnistria. Trebuie să ne gândim și la purtătorii de minți sovietice din Republica Moldova, care sunt foarte mulți, respectiv la inamicii jurați ai regimului de la Chișinău de tipul Ilan Șor. Acolo este, de fapt, problema și anume faptul că o parte dintre cetățenii Republicii Moldova sunt mai degrabă loiali Uniunii Sovietice-Federației Ruse decât Republicii Moldova. E o problemă evidentă pe care nu o întâlnim, de exemplu, atât de accentuat în țările baltice. Țările baltice au avut o identitate care le-a permis să se elibereze de această povară, iar ele au o cu totul altă identitate. Republica Moldova este o țară fragilă, iar Transnistria e, cu siguranță, dacă ne uităm numai la acele imagini, un vestigiu al epocii sovietice. Este interesant, totuși, că sunt atâția zeci de ani de la căderea comunismului, iar în acea regiune timpul s-a oprit în loc, dar nu e chiar întâmplător, pentru că timpul s-a oprit în loc și la Moscova. 

Dar, și din punct de vedere logistic, este dificil ca Federația Rusă să îi ajute concret pe transnistreni, fiindcă ei nu au mers prea bine cu ofensiva în sudul Ucrainei, iar Transnistria e prinsă de fapt, ca într-un clește, între Republica Moldova și Ucraina. Asta cred că îi irită de fapt foarte mult pe transnistreni, precum și perturbarea căilor de furt și de contrabandă pe fondul războiului. Paradoxul este că acest regim trăia într-un fel de simbioză cu crima organizată. S-ar putea spune că e un regim al crimei organizate acolo la Tiraspol, iar crima organizată este puțin deranjată de război. Războiul a scuturat, a deranjat acest cuib de contrabandiști de la Tiraspol. Este o realitate, iar pe viitor, sincer să fiu, îmi e greu să-mi imaginez cum această fâșie sovietică va reveni cu adevărat în cadrul Republicii Moldova, nu pentru că noi nu am dori, ci pentru că pur și simplu acești cetățeni sunt de pe o altă frecvență a istoriei. Comunicarea dintre lumi este absolut imposibilă. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.