Aflat în vizită la Chișinău, liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a declarat vineri, într-o intervenție telefonică la Digi24, că există o stare de îngrijorare în rândul autorităților moldovene cu privire la acțiunile separatiștilor de la Tiraspol, însă nu din rațiuni de securitate, ci economice.
Amintim că, în urmă cu câteva zile, așa-zisa Transnistria s-a adresat Rusiei cu o cerere de ajutor şi protecţie, pretinzând că se confruntă cu "prigoana" din partea autorităţilor centrale de la Chişinău. (mai multe detalii AICI)
Cu toate acestea, datorită rezistenței remarcabile a forțelor ucrainene, R. Moldova nu se teme în prezent de o iminentă agresiune militară din partea Rusiei, a explicat Rareș Bogdan.
Pe de altă parte, Rareș Bogdan a precizat că autoritățile de la Chișinău au de înfruntat noi probleme economice din pricina ultimelor acțiuni întreprinse de separatiștii de la Tiraspol, investitorii străini având în prezent tendința de a evita Republica Moldova.
"Există o anumită îngrijorare cu privire la ceea ce se întâmplă în zona transnistreană, acolo unde trăiesc 350 de mii de cetățeni moldoveni. Dar, din fericire, în acest moment, Transnistria nu are nicio șansă economică de a rezista fără exporturile spre Uniunea Europeană prin intermediul Moldovei.
Totodată, din punctul de vedere al securității sunt Nicolaevul, Odesa (orașe din Ucraina unde, datorită rezistenței ucrainene, invadatorii ruși nu au reușit să pătrundă la sol - n.red.)... Pentru cine privește harta, este cale lungă până în Transnistria (pentru hoardele ruse - n.red.).
Sigur, declarațiile (separatiștilor de la Tiraspol - n.red.) sunt unele care încearcă să obțină noi scutiri de taxe sau prelungirea scutirilor de taxe pentru cei din zona transnistreană, asta având în vedere că Republica Moldova, după mult timp, a hotărât, și a făcut foarte bine, să treacă și această regiune spre zona cu taxare normală vamală pe care o are R. Moldova pe tot teritoriul său.
Dar, repet, îngrijorarea nu trebuie să fie atât de mare atât timp cât, deocamdată, Ucraina rezistă, respectiv rezistă foarte bine, iar dacă rușilor le-a trebuit 2 ani de zile ca să cucerească Avdiivka, atunci pentru a ajunge de la Avdiivka, prin Nicolaev și Odesa, până la granița cu Transnistria probabil le-ar trebui ani de zile la forța destul de precară pe care o au. Astfel, nu sunt motive de îngrijorare.
Sigur, Republica Moldova a pierdut puțin, întrucât aceste declarații au speriat investitorii. Îngrijorarea este mai mult din punct de vedere economic, pentru că R. Moldova trece prin momente economice dificile și are nevoie de investiții străine. Dar sperăm ca lucrul acesta să treacă foarte repede și garanțiile de securitate să fie suficiente", a zis europarlamentarul PNL.