Actualitate Internă

Analiști: vizita Evgheniei Guțul la Moscova face parte din „planul Rusiei de destabilizare a R.Moldova” / Bașcana infractorului Ilan Șor susține public delirul rusesc: „Serghei Lavrov a spus că Occidentul caută să preia conducerea Moldovei. Și la asta asistăm astăzi, din păcate, cu toții”

Analiști: vizita Evgheniei Guțul la Moscova face parte din „planul Rusiei de destabilizare a R.Moldova” / Bașcana infractorului Ilan Șor susține public delirul rusesc: „Serghei Lavrov a spus că Occidentul caută să preia conducerea Moldovei. Și la asta asistăm astăzi, din păcate, cu toții”

Vizita guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul, în Rusia - la Soci, pentru un festival privind „Rusia și rolul său în modelarea unei lumi multipolare", și la Moscova, unde s-a întâlnit cu președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko (foto sus) -, face parte din „planul Moscovei de destabilizare a R.Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE, pe care Moscova nu îl agreează”, au opinat o serie de experți consultați de Radio Chișinău.

Odată cu această vizită, promovată intens de Guțul și propagandiștii Moscovei (inclusiv Vladimir Soloviov i-a acordat atenție pe Telegram), se intensifică războiul hibrid, iar capacitatea R.Moldova de a face față acestor amenințări hibride este mixtă, uneori reușind să le contracareze, alteori nu, arată analiștii.

„Declarații de genul celei că R.Moldova ar merge pe urmele Kievului ar trebui să ne sperie - asta e probabil și scopul lor, pentru că astfel de declarații se făceau înainte de invadarea Ucrainei. Poate că până la invadarea Rep. Moldova mai este, dar intensificarea acestui război hibrid și încercările de destabilizare a Rep. Moldova începem să le simțim în fiecare zi”, opinează Nicolae Negru.

CITEȘTE ȘI: Ilan Șor și sorcova sa – Evghenia Guțul – ar trebui arestați pentru trădare de patrie și separatism. Aflată la Moscova, Guțul a solicitat Rusiei să ”separetizeze” din nou o halcă din R.Moldova: așa-zisa Găgăuzia. Amenințările Kremlinului

Expertul în securitate Andrei Curăraru amintește că atribuțiile bașcanului Găgăuziei nu includ politica externă. Totodată, mai mult de jumătate din bugetul regiunii autonome Găgăuzia vine de la Chișinău, iar acest aspect poate fi un instrument eficient pentru a opri astfel de vizite, care ar putea prejudicia interesele R.Moldova, a declarat expertul pentru Radio Chișinău.

„Vizita doamnei Guțul a însemnat o serie de întruniri în primul rând cu șefa camerei superioare a parlamentului rus, care este sub sancțiuni și care este membru al Consiliului de Securitate -  coordonând războiul împotriva Federației Ruse. Vedem faptul că activitatea și acțiunile doamnei bașcan depășesc atribuțiile stabilite în mod normal și pot crea dificultăți pentru comunicarea noastră cu partenerii Europeni. Efectele acestei vizite pentru R.Moldova pe termen scurt sunt de tensionare a relațiilor dintre Comrat și Chișinău. Capacitatea noastră de apărare în fața acestor amenințări hibride este una mixtă, în unele aspecte noi putem să ne apărăm mai bine, în altele nu. Ceea ce putem să facem este să monitorizăm astfel de ieșiri, dar și prin instrumente diplomatice și administrative să ne asigurăm că nu există lideri regionali care nu realizează politica externă comună a Rep. Moldova și astfel de ieșiri care fac rău Rep. Moldova să fie curmate. Să nu uităm că mai mult de 50% din bugetul Găgăuziei vine de la Chișinău, iar  acesta este un instrument eficient pentru a opri astfel de vizite”, a declarat Andrei Curăraru.

Comentând vizita, analistul ucrainean Vitalii Portnicov susține, într-un mesaj pe Youtube că, astfel, Moscova încearcă să folosească toate pârghiile posibile de influență pentru a destabiliza R.Moldova, iar Eugenia Guțul reprezintă interesele partidului Șor:

„Mulți cred că această vizită a fost folosită și pentru ca Guțul să poată comunica cu Ilan Șor, care, potrivit ultimelor informații, s-ar afla și el în Rusia. Acum asistăm la o situație în care, pe de o parte, există o criză reală în relațiile dintre Republica Moldova și regiunea separatistă Transnistria. Pe de altă parte, este provocată o criză în relațiile dintre conducerea Republicii Moldova și unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, controlată de reprezentanții partidului Șor”, spune Vitalii Portnicov.

Guțul a fost însoțită la Moscova de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov. Deplasarea s-a produs la doar două zile după ce în stânga Nistrului, la un așa-zis „congres al deputaților”, regiunea separatistă a decis să se adreseze Moscovei cu o cerere de ajutor și protecție, invocând, „presiuni” din partea Chișinăului.

De asemenea, Guțul a arătat pe canalul său de Telegram că a fost inclusiv la Soci pentru un așa-zis Festival Mondial al Tineretului, unde au avut loc „discuții” cu tema „Rusia și rolul său în modelarea unei lumi multipolare", cu participarea ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a lansat recent amenințări la adresa Moldovei și a Maiei Sandu.

„Pentru autonomia noastră, subiectul păstrării identității este acum mai relevant ca niciodată. Serghei Lavrov a spus că Occidentul caută să preia conducerea Moldovei. Și la asta asistăm astăzi, din păcate, cu toții”, a precizat Guțul într-o postare pe Telegram. 

CITEȘTE ȘI: Serghei Lavrov amenință că nu-i va lăsa pe cetățenii ruși din așa-zisa Transnistria „să fie victime ale comploturilor vestice”

Lavrov, tiradă de minciuni și amenințări: „Regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”. Reacția omologului său moldovean: Țara care închide politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi nimic decât sânge și durere

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.