Actualitate Internă Focus

VIDEO Lupul în blană de oaie al politicii moldovenești. Irina Vlah, „pro-europeana” de pe cursa Chișinău-Moscova, și „amnezia” de care suferă când este întrebată de zborurile frecvente în Rusia

VIDEO Lupul în blană de oaie al politicii moldovenești. Irina Vlah, „pro-europeana” de pe cursa Chișinău-Moscova, și „amnezia” de care suferă când este întrebată de zborurile frecvente în Rusia

„«Viitorul Moldovei este alături de Europa» nu este doar un slogan sau steag pe clădiri”, afirmă Irina Vlah, deși tot ea a fost autoarea sloganului „Este în puterile noastre să fim cu Rusia!”. Deși în ultimii ani și-a schimbat retorica în una pro-europeană, ex-bașcana autonomiei găgăuze rămâne fidelă traseului Chișinău – Moscova, fără a ezita să pozeze cu portretul lui Putin pe fundal. Chiar dacă, potrivit unor informații în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă, în ultimele 12 luni, Irina Vlah a fost la Moscova de mai multe ori, ultima dată – chiar la începutul acestui an, înainte de a lansa mai multe inițiative politice, ex-bașcana a refuzat să vorbească despre aceste călătorii, spunându că… nu-și amintește. Politiciana, activă în mediul on-line, „a uitat” să anunțe despre aceste vizite și pe conturile sale de pe rețelele sociale, scrie zdg.md.

Mai mult, în timp ce Irina Vlah, mai nou președintă a Platformei Moldova, lansează campania „Vocea Poporului”, Patriarhul Kiril, care s-a declarat susținător al lui Putin încă de la începutul invaziei în Ucraina, prin „vocea” reprezentanții Mitropoliei Moldovei, o decorează cu un ordin venit tocmai de la Moscova.



Aflată la finalul celui de-al doilea mandat de bașcană a autonomiei găgăuze, nefiind eligibilă pentru al treilea mandat, Irina Vlah anunța la mijlocul lunii iulie 2023, în cadrul emisiunii „Moldova LIVE” de la postul Exclusiv TV, finanțat de socialiști, că planifică să se lanseze în politica națională la început de toamnă cu un proiect, fără a preciza însă dacă este vorba despre un partid sau o altă inițiativă.

În luna septembrie însă, singura lansare a fost cartea autobiografică „Profesia mea e politica”, eveniment la care au participat mai multe nume cunoscute, printre care Ion Chicu, Chiril Lucinschi sau Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general al R. Moldova. Parcursul ei politic, început în 2005, a fost marcat de Partidul Comuniștilor (PCRM) și cel al Socialiștilor (PSRM), ambele partide fiind promotoare ale retoricii Moscovei.

Citește continuarea pe zdg.md.

În noiembrie 2023, Podul a scris că prin lansarea „Platformei Moldova” de către Irina Vlah, Moscova lansează în politica moldovenească încă un cal troian pro-rus, vopsit în culori pro-europene. 

„Azi la Chișinău a fost creată deschis și oficial Platforma Kremlin, oricum alege să o numească Irina Vlah. Kremlinul vrea peste noapte să-și transforme agenții în așa-numiți politicieni proeuropeni, însă noi ținem minte cum Irina Vlah, iubitoarea de sacouri de 2000 euro, lupta deschis împotriva interesului Moldovei”, a reacționat atunci deputatul PAS Radu Marian.

La fel ca Ivan Ceban, un comunist, apoi socialist, și actualmente politician erijat în pro-european, Irina Vlah pune un accent pe direcția apropierii de Uniunea Europeană, chiar dacă trecutul său politic recent arată cu totul altceva. Fosta bașcană a Găgăuziei are un istoric de pro-rusă convinsă. Irina Vlah - care în această vară și-a încheiat mandatul de guvernatoare a autonomiei, după opt ani în această funcție - și-a câștigat cele două mandate mizând pe relația strânsă cu Rusia și afișându-se pe bannere cu Vladimir Putin, Valentina Matvienko, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

Totodată, o investigație a jurnaliștilor de la Nokta (Găgăuzia) a scos la iveală faptul că Vlah a cheltuit pe haine și accesorii mai mult decât salariul său anual.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.