Actualitate Internă Focus

Ivan Ceban, acuzat că a contractat ilegal 5 credite în ultimii 2 ani, îndatorând și mai mult Chișinăul. Denunțul penal formulat împotriva primarului rusofil

Ivan Ceban, acuzat că a contractat ilegal 5 credite în ultimii 2 ani, îndatorând și mai mult Chișinăul. Denunțul penal formulat împotriva primarului rusofil

Edilul rusofil al Chișinăului, Ivan Ceban, este acuzat că a contractat ilegal cinci credite în valoare de 735 de milioane de lei, în perioada 2021-2023. În acest sens, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a anunțat că va depune un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Generală (PG) pentru investigarea situației.

„Primarul în primul său mandat s-a împrumutat cu 1,5 miliarde de lei. Respectiv, îndatorarea Chișinăului a crescut de la 10% din veniturile proprii în 2019, la 25% în 2024. Astăzi trebuie să întoarcem o pătrime din veniturile proprii pe credite. O pătrime din venituri nu o investim în infrastructură, dar în împrumuturi”, a declarat joi președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa.

Potrivit consilierei, în mai 2021 au fost contractate două credite a câte 175 de milioane de lei, în total 350 de milioane de lei. În august 2022 ar fi fost contractat un credit de 115 milioane de lei, îar în octombrie și decembrie 2023 ar fi fost contractate alte două credite a câte 150 și 120 de milioane de lei.

„Unul în perioada campaniei electorale și altul după validarea celui de-al doilea mandat. Toate aceste credite au fost contractate ilegal. Ele nu respectă legea 419, art. 46. Niciunul din aceste credite nu are la bază decizia CMC, adică consilierii nu au votat aceste credite și nimeni nu a fost informat despre scopul, valoarea creditului, perioada de rambursare, etc. Toate acestea au apărut post-factum, după creditarea lor. La momentul contractării, băncile au fost duse în eroare și li s-a prezentat doar decizia cu privire la aprobarea bugetului a anului corespunzător, dar care nu poate înlocui o decizie a CMC cu privire la împrumuturi”, a mai spus Zinaida Popa.

Ca de obicei, administrația Ceban a calificat acuzațiile drept „declarații politice”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.