Actualitate Internă Focus

Republica șefuleților de partide. În R.Moldova a fost înregistrat oficial al 64-lea partid politic. În micul stat românesc dintre Prut și Nistru, tot mai depopulat și lipsit de orice perspective de dezvoltare, partidele răsar ca ciupercile după ploaie

Republica șefuleților de partide. În R.Moldova a fost înregistrat oficial al 64-lea partid politic. În micul stat românesc dintre Prut și Nistru, tot mai depopulat și lipsit de orice perspective de dezvoltare, partidele răsar ca ciupercile după ploaie

Recent, în R.Moldova, statul în care fiecare se visează președinte de partid, a apărut oficial un al 64-lea partid politic. 

E vorba despre gruparea zisă „Moldova Liberă și Suverană”. Potrivit statutului, noul partiduleț își propune „să construiască o Republică Moldovă democratică, multinațională și multiculturală” – mai pe scurt, aceleași povești de adormit copiii pe care basarabenii le tot aud de mai bine de 30 de ani, deopotrivă cu aceleași tâmpenii așa-zise ”suveraniste”, care, în realitate, vizează menținerea R.Moldova în siajul Moscovei (despre ce ”suvernaitate” și ”neutralitate” putem vorbi, dacă R.Moldova are trupe rusești de ocupație pe teritoriu, având nevoie de bani din România și UE pentru a plăti pensii și salarii?).  

Iar una dintre devizele partidului este (țineți-vă bine și puneți-vă centurile): ,,Vom face ca lumea să vorbească despre națiunea moldovenească ca fiind cea care a făcut un miracol în transformarea propriului stat și vieți” (detalii AICI). 

Toate aceste prefăcătorii se întâmplă, reiterăm, într-o așchie de stat românească care devine, an de an, tot mai depopulată, și fără vreo perspectivă clară de dezvoltare, și cel mai grav, fără viitor. 

Pe lânga acest aspect, R.Moldova (noi îi mai spunem și ,,Republica lui Cumătru” – detalii AICI) este măcinată, la toate nivelurile, de o corupție endemică și de un cumătrism instituțional parazitar, care a devenit deja un mod de viață pentru basarabeni.

Totuși, acest dezastru nu îi oprește pe unii să se lanseze în politică, înființând jenante partidulețe și scăldându-se în iluzii (legile democrației le permit acest lucru). Dar, mai presus de orice, să nu uităm că fiecare visează să devină ,,președinte” în statul ăsta (că e președinte de stat, de colhoz, sovhoz, de instituție publică, școală sau de scară de bloc, ce mai contează?!, importantă e titulatura care emană grandoare). Obsesia de a ajunge ,,prezident” de orice a fost cultivată încă din perioada sovietică, iar comuniștii au tolerat din plin această ierarhizare tipic ,,burgheză”, ei înșiși construindu-și piramide de putere peste tot.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.