La Curtea Supremă de Justiție a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, un nou termen în dosarul penal „Kuliok” (punga neagră) în care Igor Dodon, fostul lider pro-rus al R.Moldova, este inculpat pentru fapte de corupție.
Andrei Neguța, fost ambasador al R.Moldova în Rusia, în perioada 2017-2020, a fost audiat în calitate de martor al acuzării și a vorbit despre vizitele ex-președintelui în Federația Rusă din perioada mandatului, relatează Ziarul de Gardă.
„Vizitele erau cu prima persoană în Rusia, Vladimir Putin, reprezentantul special pentru Moldova, Dmitri Kozak, cu președintele Dumei de Stat, cu președintele Consiliului Federației, cu Patriarhul Kiril. În cadrul vizitelor, erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”, a precizat Neguța. Publicația Ziarul de Gardă a apreciat că Neguța, fost membru al Partidului Socialiștilor, „nu oferit probe care să-l incrimineze pe fostul președinte, deși este martor al acuzării”.
Procurorii anticorupție care instrumentează dosarul penal l-au întrebat pe Andrei Neguța dacă în cadrul vizitelor în Rusia, Igor Dodon a beneficiat de servicii achitate de partea rusă.
„Taxa de trecere prin sala delegațiilor oficiale la aeroport era achitată de Rusia. În cadrul altor vizite decât oficiale sau de stat, un membru al delegației moldovenești achita costul trecerii prin sala oficială. Referitor la hotel pot comunica că în cadrul vizitelor oficiale, partea rusă achita costul cazării pentru Igor Dodon și membrii delegației. În celelalte cazuri achita delegația. Ceea ce ține de pază, conform legii Federației Ruse, Serviciul Federal de Pază era dator să numească un ofițer de pază care îl însoțea pe Igor Dodon în timpul deplasării prin Moscova. Despre alte servicii oferite de Federația Rusă nu cunosc”, a răspuns Neguță.
Dodon este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Dodon neagă toate acuzațiile.
Mai multe detalii despre dosarul „Kuliok” puteți citi AICI