Actualitate Internă

Un fost ambasador a relatat, în fața instanței, despre întâlnirile lui Dodon cu Putin la Moscova. Toate costurile deplasărilor fostului lider de la Chișinău și ale suite sale erau achitate de Rusia

Un fost ambasador a relatat, în fața instanței, despre întâlnirile lui Dodon cu Putin la Moscova. Toate costurile deplasărilor fostului lider de la Chișinău și ale suite sale erau achitate de Rusia

La Curtea Supremă de Justiție a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, un nou termen în dosarul penal „Kuliok” (punga neagră) în care Igor Dodon, fostul lider pro-rus al R.Moldova, este inculpat pentru fapte de corupție.

Andrei Neguța, fost ambasador al R.Moldova în Rusia, în perioada 2017-2020, a fost audiat în calitate de martor al acuzării și a vorbit despre vizitele ex-președintelui în Federația Rusă din perioada mandatului,  relatează Ziarul de Gardă. 

„Vizitele erau cu prima persoană în Rusia, Vladimir Putin, reprezentantul special pentru Moldova, Dmitri Kozak, cu președintele Dumei de Stat, cu președintele Consiliului Federației, cu Patriarhul Kiril. În cadrul vizitelor, erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”, a precizat Neguța. Publicația Ziarul de Gardă a apreciat că Neguța, fost membru al Partidului Socialiștilor, „nu oferit probe care să-l incrimineze pe fostul președinte, deși este martor al acuzării”.

Procurorii anticorupție care instrumentează dosarul penal l-au întrebat pe Andrei Neguța dacă în cadrul vizitelor în Rusia, Igor Dodon a beneficiat de servicii achitate de partea rusă. 

Taxa de trecere prin sala delegațiilor oficiale la aeroport era achitată de Rusia. În cadrul altor vizite decât oficiale sau de stat, un membru al delegației moldovenești achita costul trecerii prin sala oficială. Referitor la hotel pot comunica că în cadrul vizitelor oficiale, partea rusă achita costul cazării pentru Igor Dodon și membrii delegației. În celelalte cazuri achita delegația. Ceea ce ține de pază, conform legii Federației Ruse, Serviciul Federal de Pază era dator să numească un ofițer de pază care îl însoțea pe Igor Dodon în timpul deplasării prin Moscova. Despre alte servicii oferite de Federația Rusă nu cunosc”, a răspuns Neguță.

Dodon este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Dodon neagă toate acuzațiile. 

Mai multe detalii despre dosarul „Kuliok” puteți citi AICI

 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.