Actualitate Internă

Liderii UE susțin adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE a Ucrainei și R.Moldova

Liderii UE susțin adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE a Ucrainei și R.Moldova

Șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut joi adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, se arată în concluziile adoptate la capătul primei zile a Consiliului European de primăvară, reunit la Bruxelles.

Potrivit publicației caleaeuropeană.ro, în documentul adoptat, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina și de Republica Moldova în ceea ce privește avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE.

„Ca urmare a prezentării proiectelor de cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, Consiliul European invită Consiliul să le adopte rapid și să avanseze fără întârziere lucrările“, transmit liderii, prin concluziile adoptate în cadrul cărora au dat undă verde și pentru începerea tratativelor de aderare cu Bosnia și Herțegovina.

Adresându-se liderilor reuniți la Bruxelles, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat progrese reale din partea partenerilor europeni.

În context, președintele Consiliului European Charles Michel s-a declarat optimist în ceea ce privește următoarele etape de aderare a Ucrainei, afirmând că conferința interguvernamentală – începutul de facto al negocierilor de aderare – cu Ucraina ar putea avea loc sub președinția belgiană a Consiliului UE înainte de sfârșitul lunii iunie.

Comisia Europeană a propus miercuri, în ajunul summitului Consiliului European de la Bruxelles, o reformă “pre-extindere” a Uniunii Europene prin care statele candidate la aderare, între care Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest, să fie integrate “gradual” în piața unică a UE în timp ce își urmează negocierile aferente procesului de aderare, iar în paralel să fie reformat sistemul decizional al UE prin înlocuirea unanimității cu votul cu majoritate calificată pentru ca deciziile să nu mai fie blocate, în special în domeniile fiscale și politică externă și de securitate comună.

În concluziile adoptate joi, Consiliul European a făcut bilanțul pregătirilor pentru extinderea și reformele interne și a precizat că va aborda reformele interne în cadrul unei reuniuni viitoare, în vederea adoptării, până în vara anului 2024, a unor concluzii privind o foaie de parcurs pentru lucrările viitoare.

CITEȘTE ȘI: Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. Maia Sandu, apel către cetățeni: „Trebuie să punem țara la adăpost cât mai repede, întrucât Kremlinul are gânduri proaste! În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură. Avantajele aderării la UE sunt evidente!”

La summitul din decembrie 2023, liderii UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce aceste ţări vor fi luat măsurile relevante prevăzute în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie 2023. Liderii şi-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, atunci când se va realiza conformitatea necesară cu criteriile de aderare. În acest scop, aceştia au invitat Comisia Europeană să raporteze Consiliului cel târziu în martie 2024 cu privire la progresele înregistrate.

Ca urmare, liderii Uniunii Europene au convenit joi să invite Bosnia să deschidă negocierile de aderare la UE, subliniind în acelaşi timp că ţara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea propriu-zisă a discuţiilor.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.