Actualitate Internă Focus

WC de 18 m2 la preț de apartament: Administrația Ceban, acuzată că a umflat prețurile la veceurile publice din Chișinău. Va fi depusă o plângere la Procuratură

WC de 18 m2 la preț de apartament: Administrația Ceban, acuzată că a umflat prețurile la veceurile publice din Chișinău. Va fi depusă o plângere la Procuratură

Primăria Chișinăului, condusă de Ion Ceban, este acuzată că a achiziționat WC-uri publice la prețuri de apartamente. Diana Roșca, consilieră municipală PAS, denunță nereguli depistate în licitațiile a 10 veceuri, al căror preț este de două ori mai mare decât prețul de piață.

„Problema este că DGLCA a alocat 3 milioane, fără TVA, pentru această licitație. Agentul economic a oferit prețul de 2 milioane 990 mii lei pentru 8 veceuri. Dar, la etapa de predare-primire a lucrărilor avem alt preț: 5 milioane 804 mii lei, cu TVA inclus. Asta înseamnă că suma achitată de Primăria Chișinău a crescut cu aproape 3 milioane de lei”,  a spus consiliera Diana Roșca.

Veceurile au fost instalate pe următoarele adrese:

  1. Grădina publică „Alunelul” 1 – wc
  2. Parcul „La Izvor” 2 – wc-uri
  3. Parcul „Valea Trandafirilor” – 3 – wc-uri
  4. Parcul la Rîșcani, – 2 – wc-uri
  5. Scuarul Sarmizegetusa – 1 – wc
  6. Piața Decebal – 1 – wc

 

„Am dorit să verificăm care sunt costurile reale pe piață pentru aceste veceuri modulare. Aceste prețuri sunt pentru anul 2024, care deja sunt mai scumpe decât în anii 2020. Și, surpriză, prețul pentru un veceu similar este de 20 mii de euro, adică circa 360 mii lei cu tot cu TVA. 

Prețul total al veceului instalat în parcul „Alunelul”, care are mărimea de 18 m2 a fost de peste 30 mii euro, ceea ce este echivalentul pentru prețul unui apartament cu o cameră în municipiul Chișinău”, a mai spus consiliera.


Alt exemplu, despre o altă licitație din anul 2020, pentru 2 WC-uri, unul în scuarul „Sarmizegetusa” și altul la Piața Decebal, unde același agent economic a fost câștigător, care a fost selectat la licitație pentru oferta cu cel mai mic preț. Pentru WC-ul din scuarul „Sarmizegetusa” au propus prețul de 474 mii de lei, iar la recepționarea lucrărilor, a costat 576 mii lei. Pentru cel din Piața Decebal, prețul propus la licitație a fost în valoare de 490 mii lei, iar la recepție prețul a crescut la 610 mii lei”, a adăugat Diana Roșca.

Fracțiunea PAS a anunțat că va depune un denunț la organele de drept pentru a investiga și a trage la răspundere persoanele responsabile. Totodată, va solicita efectuarea unui audit financiar la Direcția generală locativ-comunală și amenajare din Chișinău. „De ce plătim cu 100.000 de lei mai mult?”, se întreabă consilierii.

Primăria respinge acuzațiile

Șefului Direcției Generale Locativ-Comunale a Consiliului Municipal Chișinău, Ion Burdiumov, a afirmat că WC-urile au fost construite în baza procedurilor legale: „Acest veceu este dublu, comparativ cu cel care l-ați arătat dumneavoastră, este de o suprafață de 36 m2, este practic dublu prețul față de cel pe care l-ați arătat dumneavoastră. Pe lângă carcasa metalică, la acest veceu a fost instalată supraveghere video, estre conectat la rețeaua de iluminat, la sistemul centralizat de canalizare și apă. Plus, în interior au fost construite toate utilitățile pentru femei și bărbați, câte patru pentru fiecare”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.