Un fost deputat din primul Parlament al R. Moldova, numit și Parlamentul Independenței, Constantin Taușanji, autorul primului proiect UTA Gagauz-Yeri, îi îndeamnă pe găgăuzi să se unească și să protejeze autonomia de „oameni întâmplători care au ajuns în organele de conducere” ale Găgăuziei.
Potrivit publicației ziarulnational.md, Taușanji afirmă, într-o declarație publică mai amplă, statutul special oferit de R. Moldova Autonomiei Găgăuze a ajuns să fie „călcat în picioare”, „au ucis limba maternă a poporului nostru și ne fac mancurți”.
„Îmi este rușine de Găgăuzia noastră, care s-a pomenit ostatică în mâinile oligarhului fugar Ilan Șor, poreclit sacul cu bani – Găgăuzia s-a vândut ca o marfă la licitație, pentru o sumă acceptabilă. Sacul cu bani cunoștea bine regulile jocului – ceea ce nu poate fi cumpărat cu bani mici poate fi cumpărat cu bani mari. O sărmană bătrână, de asemenea, și-a vândut votul pentru două kilograme de hrișcă, iar mai departe – mai mult. Astfel, majoritatea deputaților au fost nevoiți să aprobe un comitet executiv comandat. În Adunarea Populară sunt destui oameni cumsecade, dar acolo ei sunt în minoritate și nu pot influența asupra luării deciziilor finale. Recent, pentru principialitatea sa, deputatul Alexandr Tarnovski a devenit victimă – s-au debarasat de el. Ilan Șor continuă să-și consolideze puterea în Autonomia Găgăuză”, afirmă Taușanji.
Fostul crede că actualul bașcan al regiunii, „proclamat din greșeală” în această funcție, atrage Găgăuzia într-un conflict militar atunci când dă mâna cu liderul rus Vladimir Putin, care a invadat Ucraina.
„Evghenia Guțul, proclamată din greșeală bașcană, face un joc periculos: fără să-și dea seama, dânsa atrage Autonomia Găgăuză într-un conflict militar – s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și a postat o fotografie pe internet cum își dau mâna. Ce a vrut ea să-i spună lui Putin prin acest gest? Că Găgăuzia sprijină războiul din Ucraina și că ucrainenii trebuie să fie uciși? Că, după bureați și daghestanezi vor fi trimiși la război și găgăuzii?
Vreau să declar public că aceasta este poziția provocatorului Șor. Anume el, ca să obțină putere, împinge această fată să facă pași negândiți.
Scriu aceste rânduri cu o mare înfrigurare: prin fața ochilor mi se perindă evenimentele tensionate din luna octombrie a anului 1990. Și atunci au fost provocatori care ne-au împins la război cu moldovenii, dar noi ne-am dovedit a fi mai puternici și partidul nostru „pentru pace” a învins, în cele din urmă, „partidul războiului”. Totul s-a încheiat cu o strângere de mână la Cimișlia între președintele Mircea Snegur și președintele Comitetului Executiv Regional Comrat, Constantin Taușanji, după care s-a făcut un apel comun către poporul R. Moldova, transmis la știrile de la televiziune. Cu aceasta eu mă mândresc azi – că conflictul s-a încheiat pașnic, fără victime, am salvat mulți tineri de ambele părți”, mai arată Costantin Taușanji.