Actualitate Internă Focus

În Polonia și Ucraina sancționați, de la Chișinău cu finanțe îndopați. Ceban face afaceri cu doi dintre cei mai bogați afaceriști ruși. Reacția unui ministru moldovean: "Pe timp de război, când Rusia i-a invadat pe vecinii noștri ucraineni și a declanșat un amplu război hibrid asupra țării noastre, Ivan continuă să rămână fidel business-ului rusesc pe banii noștri"

În Polonia și Ucraina sancționați, de la Chișinău cu finanțe îndopați. Ceban face afaceri cu doi dintre cei mai bogați afaceriști ruși. Reacția unui ministru moldovean: "Pe timp de război, când Rusia i-a invadat pe vecinii noștri ucraineni și a declanșat un amplu război hibrid asupra țării noastre, Ivan continuă să rămână fidel business-ului rusesc pe banii noștri"

Edilul Chișinăului, Ivan Ceban, a anunțat că Primăria a achiziționat 40.000 m.p. de membrane bituminoase pentru reparațiile curente, ale cărui producător este o companie rusă. 

„Pro-europeanul” Ivan Ceban susține producătorul autohton din Rusia. Ivan, cel care până ieri bătea la toate ușile din România (...) nu are nicio problemă cu faptul că producătorul este o companie rusă - ТЕХНОНИКОЛЬ”, a reacționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Întâmplător sau nu, aceasta este deținută de doi dintre cei mai bogați afaceriști ruși, Сергей Колесников și Игорь Рыбаков, ambii deținători a câte 50% din companie și ambii făcând parte din top 125 miliardari ruși, conform Forbes.ru. La 19 octombrie 2022, Сергей Колесников și Игорь Рыбаков au fost incluși - neîntâmplător - în lista sancțiunilor Ucrainei pentru că oferă «o sursă semnificativă de venit pentru guvernul rus, care a inițiat acțiuni militare și genocidul civililor în Ucraina». La 29 mai 2023, și tot neîntâmplător, Polonia aplică sancțiuni asupra acelorași Сергей Колесников și Игорь Рыбаков «pentru sprijinul material sau financiar pentru activități care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei».

Întâmplător sau nu, Ivan face business cu ei în tot acest timp. Finanțând astfel cu banii moldovenilor profitul întreprinderilor din Rusia. Pe timp de război, când Federația Rusă i-a invadat pe vecinii noștri ucraineni și a declanșat un amplu război hibrid asupra țării noastre - întâmplător sau nu - Ivan continuă să rămână fidel business-ului rusesc pe banii publici, pe banii noștri. Întâmplător (sau nu), lui Ivan - care se crede deja cu sacii în căruță - nu îi mai ajunge bunul simț de a se abține să se laude pentru că face afaceri cu agresorul rus”, a mai precizat Alaiba.

Ceban a fost acuzat de mai multe ori de scheme ilegale și de corupție la Primăria Chișinău, pe care o conduce din noiembrie 2019.

Vezi și: EXCLUSIV DEZVĂLUIRI. Ivan Ceban și frații săi pro-ruși din PSRM fac afaceri pe bani grei cu posturile-cheie din Primăria Municipiului Chișinău. Sumele semnificative de finanțe publice deturnate în cadrul unei rețele subterane. Ce se ascunde în spatele numirii lui Alexandru Ciugureanu la conducerea Pieței Centrale

Pentru concerte alocă bani cu nemiluita, pentru educație nu: Ivan Ceban i-a lăsat pe părinții și elevii din Chișinău fără grupe cu program prelungit. Apoi, după ce a încercat să paseze responsabilitatea către Guvern, a făcut-o pe salvatorul venind cu o „soluție" prin care tot părinții sunt cei ce vor plăti. Consilieră PAS: „Sunt colectări de fonduri ilicite!"

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.