Actualitate Internă

Kremlinul, FSB și acoliții rusofili de la Chișinău au „dezbătut”, la Moscova, o așa-zisă „anexare” a R. Moldova de către România / Rusia a avertizat că nu va rămâne indiferentă

Kremlinul, FSB și acoliții rusofili de la Chișinău au „dezbătut”, la Moscova, o așa-zisă „anexare” a R. Moldova de către România / Rusia a avertizat că nu va rămâne indiferentă

Oficiali ruși și aliații Kremlinului din Moldova, UTA Găgăuzia și așa-zisa Transnistria au participat, recent, la Moscova, la o conferință organizată de un institut asociat cu FSB, unde au asociat votul pro-UE la referendumul din octombrie cu „anexarea” Moldovei de România.

Potrivit publicației Europa Liberă România, la conferința intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” au fost prezenți deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor, dar și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Evenimentul s-a desfășurat, pe 27 iunie, la un hotel din centrul Moscovei, deținut de administrația președintelui Federației Ruse. A fost organizat de Institutul țărilor CSI, care studiază așa-numita „vecinătatea apropiată” a Rusiei și răspândește narațiuni care justifică politica externă agresivă a Kremlinului. Institutul este condus de deputatul Konstantin Zatulin, care are o preocupare deosebită față de R. Moldova și care în cadrul conferinței recente de la Moscova a încerca să asocieze referendumul din 20 octombrie din R.Moldova cu anexarea acesteia de către România.

Recent, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a participat împreună cu Zatulin la o altă conferință, organizată în Slovacia de Institutul național de cercetare pentru dezvoltarea comunicațiilor (NIIRK) din Rusia, ticsit cu foști ofițeri ai KGB, SVR și FSB. PODUL a scris AICI despre dubioasa conferință „de pace” (ruso-ucraineană)  de la Bratislava unde, de fapt, s-a aplaudat tovărășește planul lui Vladimir Putin de capitulare a Ucrainei

Conferința de la Moscova a fost mediatizată la nivel federal în Rusia, fapt rar. Despre eveniment au relatat postul de televiziune Rossia 1, agenția TASS și o serie de portaluri de știri și canale de Telegram mai mici. Nu este însă prea clar ce s-a discutat în cele opt ore cât a durat conferința.

Potrivit postului de televiziune Rossia 1, controlat de Kremlin, conferința a avut ca teme centrale „rămânerea Moldova pe harta lumii”. Va fi păstrat statul în 2025? Aceste întrebări sunt discutate astăzi la Moscova la conferința științifico- practică internațională. La discuții iau parte deputați, senatori, dar și reprezentanții ai Parlamentului de la Chișinău, ai Transnistriei și ai Găgăuziei”, a relatat un reportat difuzat de Rossia 1.

Organizatorii ruși ai conferinței au motivat necesitatea acesteia prin faptul că „Rusia nu poate rămâne indiferentă” față de cursul de „subjugare” a R. Moldova de către Uniunea Europeană și NATO și „anexarea” ei de către România.

În 20 octombrie, moldovenii sunt așteptați la urne pentru a vota la alegerile prezidențiale, dar și pentru a se exprima pe tema referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Întrebarea adresată cetățenilor va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Directorul executiv al WatchDog Moldova, Valeriu Pașa, atrăgea, recent, atenția că Rusia „pompează” resurse enorme pentru distorsionarea realității din R.Moldova, motiv pentru care referendumul privind integrarea europeană este vulnerabil la coruperea alegătorilor care trebuie să dea dovadă de  maturitate democratică și civică. Detalii AICI

CITEȘTE ȘI: FSB a organizat o „conferință de pace” pentru Ucraina în inima Europei. La eveniment a participat și rusofilul penal Igor Dodon / Participanții au lăudat „planul de pace” al tiranului Vladimir Putin, care presupune capitularea Ucrainei și cedarea de teritorii

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.