Actualitate Internă

EXCLUSIV Ministerul Educației de la București oferă detalii despre stagiile de formare destinate cadrelor didactice din Basarabia. Care sunt universitățile din România care colaborează, ca parteneri, în ceea ce privește finanțarea și instruirea profesorilor din zonele rusolingve ale R. Moldova

EXCLUSIV Ministerul Educației de la București oferă detalii despre stagiile de formare destinate cadrelor didactice din Basarabia. Care sunt universitățile din România care colaborează, ca parteneri, în ceea ce privește finanțarea și instruirea profesorilor din zonele rusolingve ale R. Moldova

Ca urmare a unei solicitări formulate de Podul.ro, Ministerul Educației de la București a oferit o serie de detalii referitoare la finanțarea și organizarea, pe teritoriul României, a stagiilor de formare destinate cadrelor didactice din Basarabia.  

Conform răspunsului oferit, Ministerul Educației de la Chișinău este instituția care se ocupă de selectarea cadrelor didactice, iar instituția omoloagă de la București nu face vreo diferențiere în privința identității etnice a persoanelor selectate, ori regiunile R. Moldova din care provin, indiferent de gradul lor de rusificare/deznaționalizare.  

Partenerii Ministerului Educației de la București în cea ce privește derularea și finanțarea acestui proiect sunt următoarele universități românești: Universitatea "A.I. Cuza" din Iași, Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea de Vest din Timișoara.  

În cele ce urmează, vă prezentăm răspunsul oferit de Ministerul Educației din România:

"1. Ministerul Educației din România și Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova au încheiat în februarie 2022 un Protocol de cooperare pentru perioada 2022-2026. Articolul 2, alin. (5) al Protocolului prevede următoarele:

«5. Ministerul Educației din România va finanța, anual, în conformitate cu legislația în vigoare, organizarea de stagii de formare pentru cadre didactice și personal de conducere din învățământul preuniversitar, personal de conducere și cadre didactice din învățământul universitar din Republica Moldova, după cum urmează:

- 400 luni-bursă pentru cadre didactice și personal de conducere din învățământul preuniversitar;

- 400 luni-bursă pentru personal de conducere și cadre didactice din învățământul universitar».

«Astfel în anul 2024, Ministerul Educației din România, în colaborare cu instituții de învățământ superior din România (Universitatea 'A.I. Cuza' din Iași și Universitatea 'Ștefan cel Mare' din Suceava) finanțează stagii de formare pentru cadre didactice din învățământ preuniversitar și universitar din Republica Moldova. Cadrele didactice sunt selectate de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova. De asemenea, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea de Vest din Timișoara au organizat sau organizează stagii de formare pentru cadre didactice din învățământul preuniversitar din Republica Moldova.  

Ministerul Educației din România nu colectează date cu privire la etnia cadrelor didactice din Republica Moldova participante la stagiile de formare. Selecția cadrelor didactice se realizează de către Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova. Cursurile și stagiile de formare se organizează în România de către universități, în conformitate cu prevederile legale»".

Potrivit Ministerului Educației de la Chișinău, în sistemul educațional al Republicii Moldova sunt încadrați circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli cu predare în alte limbi decât româna. 

CITIȚI ȘI: 

Mai mulți profesori de română din zone rusolingve ale R.Moldova vor participa, în România, la cursuri de perfecționare a limbii române

Stagiile de formare, dar și alte cursuri de instruire și perfecționare organizate de statul român în beneficiul cadrelor didactice basarabene ar trebui să reprezinte o prioritate națională atât la Chișinău, cât și la București. Acestea ar trebui să se adreseze, cu precădere, cadrelor didactice rusolingve din UTA Găgăuzia, nordul R. Moldova, dar și a celor din raioanele moldovenești din stânga Nistrului.  

În plus, de o atenție specială ar trebui să se bucure reprezentanții minorității etnice ucrainene, care reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică în R. Moldova. În acest sens, România și Ministerul Educației de la București ar trebui să aibă în vedere crearea și implementarea unor programe lingvistice extinse destinate lor.  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.