Dosarul în care ex-procurorul general și proaspătul candidat la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, este învinuit pentru eliberarea ilegală din detenție a oligarhului fugar Veaceslav Platon a fost „deblocat” și va putea fi examinat în instanța de judecată, scrie Europa Liberă Moldova
Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, pe 11 iulie. Potrivit procurorilor, Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins recursurile depuse de doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care au fost acuzați, împreună cu Stoianoglo, că l-au eliberat ilegal pe Platon, care ulterior a fugit din R. Moldova.
Recursul a fost pe rolul CA Chișinău timp de mai mult de un an și jumătate, din decembrie 2022, până la decizia din 9 iulie 2024. Decizia curentă este irevocabilă. Urmează etapa examinării dosarului lui Stoianoglo.
Fostul procuror general spune că este nevinovat și că dosarele sale ar fi motivate politic.
Între timp, Stoianoglo a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale, fiind susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM) condus de Igor Dodon, care a renunțat să candideze. Dodon l-a prezentat, la 8 iulie, pe Stoianoglo drept „candidat comun” al opoziției, dar care, deocamdată, nu este susținut de niciun alt partid. PODUL a relatat AICI despre candidatura lui Stoiangolo, atrăgând atenția asupra faptului că fostul procuror general i-a protejat cât a ocupat această funcție pe marii oligarhi infractori ai R.Moldova.
Dar dacă va fi găsit vinovat în dosarul eliberării lui Platon, candidatul propus de PSRM la funcția de președinte la alegerile din 20 octombrie, riscă închisoare de la 7 la 15 ani
Unul dintre aceștia, Veaceslav Platon, în cârdășie cu concubina Natalia Morari, pompează zeci de mii de euro în conținut promovat pe Facebook și Youtube cu mesaje anti Maia Sandu, anti-referendum (despre care spun că este o acțiune de PR a președintei de la Chișinău), anti-PAS și chiar anti-UE pe care o acuză că tratează umilitor Moldova, arată o analiză realizată de organizația Watchdog Moldova.
De altfel, așa cum amintește și Europa Liberă, candidatura lui Stoianoglo la prezidențiale a fost discutată de mai mulți lideri ai opoziției încă în luna mai, la o întâlnire organizată de Natalia Morari.
Potrivit anticoruptie.md, Dumitru Răilean și Elena Ceruța sunt procurorii care au semnat procesul verbal al ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinuirile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul a mai fost semnat de către Alexandr Stoianoglo, adjunctul său, Mircea Roșioru, fostul şef al PCCOCS, Ion Caracuian.
Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică.
Conform versiunii procurorilor, controversatul afacerist Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei, ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Stoianoglo și subordonații săi sunt acuzați de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații.
Maia Sandu a comentat critic candidatura lui Stoianoglo arătând că „oligarhii și Kremlinul au bătut palmați și și-au găsit un candidat. Este clar că Kremlinul își dorește ca hoții să revină la putere în Republica Moldova. Pentru că Kremlinul știe că hoții vor vinde țara noastră și, respectiv, cei de la Kremlin o vor putea folosi în scopurile lor. Noi trebuie să fim în continuare uniți și vigilenți și să nu permitem oligarhilor, hoților să revină. Noi avem un drum clar, avem o misiune serioasă – să facem ordine în țară. Să construim bunăstare, să asigurăm pace în continuare, să avem justiție dreaptă și un stat care poate proteja și asigura o viață bună pentru fiecare cetățean”.
Infracțiunile lui Veaceslav Platon
În ianuarie 2024, Platon, 51 de ani, anunţa că planifică să se implice în politica din Republica Moldova – fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent.
„Analizăm câteva variante”, spunea Planton pentru publicația Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, milionarul refugiat la Londra a spus că nu intenţionează să revină în ţară, unde este cercetat de mai mulţi ani în mai multe cauze penale.
Un tribunal din Moscova l-a condamnat anul trecut pe Veaceslav Platon, care are şi cetăţenie rusă, la 20 de ani de închisoare cu regim strict în aşa-numitul dosar „Laundromatul”. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federaţia Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, care este dat în urmărire internaţională. Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, echivalentul a circa 28.000 dolari. La fel, instanţa a dispus confiscarea proprietăţilor pe numele lui Platon, în beneficiul statului.
Conform datelor, Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc şi cu Aleksandr Korkin au creat o organizaţie criminală pentru a retrage bani din Rusia, pe care apoi „îi spălau” prin intermediul unor bănci din Republica Moldova. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 126 de miliarde de ruble ruseşti.
Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă în Republica Moldova, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificare de carduri bancare. În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”. Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat însă sentinţa şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Acum, procedurile se desfăşoară în lipsa lui Platon, care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.
„Banii pe care i-am câştigat nu i-am câştigat în Moldova. În Moldova doar i-am pierdut”, susținea Platon în diverse declarații și interviuri acordate de la Londra.
Întrebat de unde are bani în continuare, Platon a menţionat că „a început un nou business” în domeniul „speculaţiilor valutare, aur, reasigurare” inclusiv în Marea Britanie.
O activistă dintr-un proiect cu pensionarii aparţinând lui Veaceslav Platon – prin care acesta le dădea un „ajutor” în bani – a susținut, în ianuarie 2024, pentru Ziarul de Gardă că oligarhul vrea să înfiinţeze un partid politic şi că aplică tactici similare cu ale infractorului Ilan Şor, fugit și el din Moldova unde a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi considerat una dintre pârghiile prin care Moscova vrea să destabilizeze Moldova.