Actualitate Internă Cap de pod

Consultantul politic Cristian Hrițuc dezvăluie cele două mari mize ale Rusiei în politica din R.Moldova: 1) obstrucționarea referendumului privind integrarea în UE și 2) asigurarea unei majorități parlamentare pro-Rusia după alegerile din primăvara viitoare. Prezidențialele cad pe un plan secund. De ce i se dă Maiei Sandu un adversar slab? Manevrele Kremlinului

Consultantul politic Cristian Hrițuc dezvăluie cele două mari mize ale Rusiei în politica din R.Moldova: 1) obstrucționarea referendumului privind integrarea în UE și 2) asigurarea unei majorități parlamentare pro-Rusia după alegerile din primăvara viitoare. Prezidențialele cad pe un plan secund. De ce i se dă Maiei Sandu un adversar slab? Manevrele Kremlinului

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, de ce a dat Moscova directiva subterană ca Maia Sandu să fie contracandidată de mai mulți candidați pro-ruși, unii travestiți în așa-ziși ”pro-europeni”, deși actualii pioni împinși pe tabla de șah (de exemplu, Stoianoglo) sunt mai slabi decât unul ca Dodon, momentan scos pe o line moartă la comanda aceleași Moscove. 

Toate acestea se întâmplă pentru că, în ceea ce privește R.Moldova, principalele obiective ale Kremlinului pentru anul acesta și cel care vine sunt în număr de două: pe de o parte, în toamnă, cauzarea unui eșec în cazul referendumului privind integrarea în UE, chiar dacă Maia Sandu va câștiga un nou mandat prezidențial, iar pe de altă parte, în primăvara viitoare, asigurarea faptului că pro-europenii nu vor mai putea să obțină o majoritate parlamentară.

Podul.md vă prezintă explicațiile lui Cristian Hrițuc: 

”Care este miza principală a Federației Ruse la alegerile din 20 octombrie din Moldova?

Mișcările din ultima vreme de pe partea stângă a eșicherului politic din Republica Moldova sunt cel puțin ciudate. Nu trebuie să fii un mare strateg să observi că principalii oponenți ai Maiei Sandu, liderii care stau cel mai bine în sondaje, nu intră în cursa pentru președinție. 

PSRM îl propune pe Stoianoglo ca prezidențiabil. Există mai mulți candidați ai stângii și deci o fragmentare foarte mare pe această parte. 

Când știi cum funcționează lucrurile, nu ai nicio îndoială că pentru Stoianoglo s-a cerut un ok de la Moscova. Nimeni nu îl punea candidat fără să existe un ”verde” de la Kremlin. Dodon a intrat în conservare, este pus pe line moartă.

De ce i se dă Maiei Sandu un adversar slab? Stoianoglo nu este profilat ca om politic, are o grămadă de vulnerabilități. Dodon cu toate dosarele lui era un candidat mai bun.

De ce nu există o opoziție pro rusă unită și care să acționeze în comun și există mai mulți candidați care se canibalizează între ei?

Posibile răspunsuri:

Așa cum arată tabloul acum, Maia Sandu câștigă aceste alegeri fără emoții. Și rușii știu asta și probabil fac un joc prin care încearcă să își canalizeze eforturile, energia în altă parte.

Una din ipotezele principale: Miza rușilor la aceste alegeri este referendumul și obstrucționarea lui. Nu își doresc ca referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE să întrunească numărul necesar de voturi. Președinția Moldovei e în planul doi, mai ales că nu pot influența semnificativ lucrurile sau lupta e deja pierdută.

Cum poți lupta împotriva referendumului?

Să îl boicotezi-să nu fie o prezență de 33% și să nu existe 51% cei care spun Da pentru UE.

Cum poți face asta?

Cu câți mai mulți actori politici care îndeamnă la boicot?

De aceea, nu există o opoziție unită pro rusă și se merge cu câți mai mulți actori. Pui mai mulți actori, care teoretic pot aduna mai multe voturi individual, să combată referendumul și să îndemne la boicot.

Încerci să convingi cât mai multe categorii din electorat să stea acasă, punînd cât mai mulți candidați care să vorbească pe limba lor. 

Creezi o atmosferă ce poate duce la demobilizarea electoratului și de dreapta și de stânga.: oricum iese Maia Sandu, nu mai bat drumul până la secția de votare. ( în special în diaspora unde e mai greu cu votatul). Votantul de stânga oricum trebuie să stea acasă și să nu voteze la referendum.

Dacă mai aduci în joc și niște actori ”pro europeni” care să nu facă campanie pro referendum, atunci totul e perfect pentru Kremlin,

Moscova are două obiective. Unul anul acesta, unul anul viitor. Să nu treacă referendumul, iar la anul să nu mai existe o majoritate parlamentară pro europeana.

Rămâne de văzut cum va combate Maia Sandu strategia ruso-moldovenească și cum va reuși să mobilizeze electoratul propriu pentru a dejuca jocul adversarilor”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.