Unionistul Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, consideră că puterea de la Chișinău trebuie să interzică învățământul superior în limba rusă, biserica moscovită și televiziune rusești.
"Trebuie lucrat cu bisturiul! Terapia nu merge în R.Moldova", subliniază Dolganiuc.
Răspunzându-le contestatarilor care reclamă că o astfel de abordare este una radicală, Valentin Dolganiuc avertizează că Rusia profită de atitudinile permisive specifice unor forme de democrație "ca să ne strivească pe noi, ca să ne ucidă", unionistul făcând referire la contextul eternelor reclamații false venite dinspre Kremlin privind așa-zisa nerespectare a drepturilor minorităților.
Discutând în mod specific despre televiziunile rusești, Dolganiuc atrage atenția că acestea sunt chiar mai periculoase decât niște tancuri, întrucât prin intermediul lor sunt cucerite mințile cetățenilor.
Declarațiile au fost făcute de Valentin Dolganiuc pe parcursul celei mai recente ediții a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md.
Valentin Dolganiuc: Atât timp cât nu tăiem cordonul ombilical rusesc de aici, noi nu avem nicio șansă! În Republica Moldova trebuie interzise:
1. Învățământul superior în limba rusă
2. Biserica rusă
3. Televiziunile rusești
În condițiile în care avem 85% vorbitori de română, în condițiile în care aveam 3,8% ruși aici, pentru ce avem atâta publicitate în limba rusă? De ce televiziunile prin cablu difuzează la momentul actual în proporție de 80% (în limba rusă - n.red.)?
Moderator: Asta da, e o mare problemă. Dar drepturile minorităților trebuie respectate oricum ai da-o, întrucât de la ucraineni cerem școli în limba română, iar noi suntem obligați dacă sunt vorbitori de rusă, să le oferim și școli în limba rusă.
Valentin Dolganiuc: Da, respectăm. Normele europene ce spun?
Moderator: Să respectăm dreptul minorităților.
Valentin Dolganiuc: Să aplicăm dreptul minorităților cum e în Uniunea Europeană!
Moderator: Da, le oferi școli și în limba rusă.
Valentin Dolganiuc: Da, dar nu superioare. Eu am vorbit de învățământul superior. Învățământul primar este așadar în limba maternă, iar ulterior se studiază în limba statului pe teritoriul căruia deci tu te afli. Pentru ce avem învățământ superior în limba rusă astăzi, pentru cine pregătim noi cadre în limba rusă, în condițiile în care limba română este limbă de stat, în condițiile în care limba română este limba de comunicare, în condițiile în care limba română este la ea acasă?!
Moderator: Da, dar din punctul meu de vedere radicalismul acesta folosește Federației Ruse, pentru că ei utilizează anume aceste chestiuni pentru a spune că noi limităm drepturile lor, pentru a avea motiv de a face destabilizări aici.
Valentin Dolganiuc: Câți moldoveni locuiesc în Federația Rusă? De ce nu au școli în limba română?
Moderator: Asta este clar, că Rusia nici nu e stat democrat.
Valentin Dolganiuc: Știți care e drama noastră? Că Rusia folosește normele democratice ca să ne strivească pe noi, ca să ne ucidă. Rusia face trimitere la normele democratice ca să ne strivească pe noi (...), de exemplu drepturile minorităților. Să luăm de pildă cazul Chișinăului. Dumneavoastră simțiți că Chișinăul este un oraș rusesc ori nu?
Moderator: În ce sens?
Valentin Dolganiuc: Prin prezența, monumentelor, străzilor, limbii ruse...
Moderator: Da, dar nu poți să spui că este un oraș rusesc. E o exagerare. Este un oraș românesc în care sunt și monumente rusești.
Valentin Dolganiuc: Nu, ci ele prevalează. De exemplu avem monumentul lui Kotovski, un bandit care a fost omorât de un secretar de partid pentru că avea o relație cu soția sa și se spune că a căzut cu moarte de erou. Monumentele sunt semnificative.
Moderator: E un adevăr, da.
Valentin Dolganiuc: Pentru mine, astăzi, Chișinăul nu e un oraș românesc.
Moderator: Eu, de exemplu, vreau să cred că e un oraș românesc.
Valentin Dolganiuc: Și eu vreau să cred. Eu lupt pentru asta. Uitați-vă deci la publicitatea difuzată la posturile de radio și televiziune. De ce televiziunea Republicii Moldova, Moldova 1, dă seriale rusești (...) și de ce alte seriale are sunt difuzate aici, la această televiziune, sunt în limba rusă și titrate în limba română? De ce sunt serialele în limba rusă? Limba rusă este un instrument de deznaționalizare! Biserica Rusă este un instrument de deznaționalizare! Biserica Rusă de aici se roagă și astăzi pentru Putin, se roagă și astăzi pentru Patriarhul Rusiei.
Moderator: Câteva zeci de preoți se duc organizați de Șor la Moscova.
Valentin Dolganiuc: Ce trebuie făcut în aceste condiții? Trebuie tăiat acest cordon ombilical rusesc. De pildă, televiziune rusești nu sunt cu nimic altceva decât niște tancuri. Ele sunt chiar mai puternice decât orice tanc, pentru că spală creiere. Dacă mă duc în zona de nord, acolo unde e fieful roșu, în orice casă unde o să intrați, o să vedeți posturi de televiziune rusești.
Moderator: Da, este un adevăr urât.
Valentin Dolganiuc: Trebuie lucrat cu bisturiul! Terapia nu merge aici.
Moderator: Da, e adevărat, dar eu, de exemplu, cunosc și tineri vorbitori de rusă foarte bine educați, foarte bine porniți spre spre literatura românească, care sunt dornici de a învăța limba română, care sunt oameni ce vor să studieze în Uniunea Europeană. Nu poți să-i bagi pe toți în aceeași oală pentru trecutul nostru istoric.
Valentin Dolganiuc: În niciun caz.
Moderator: Pentru că asta înseamnă radicalism.
Valentin Dolganiuc: Cât la sută constituie acești oameni? Zero virgulă...
Moderator: Da, dar nu poți să-i bagi pe toți în aceeași oală.
Valentin Dolganiuc: În niciun caz, dar în condițiile în care avem 3,8% ruși, haideți să băgăm 3,8% emisiuni în limba rusă și gata! Luăm proporțional ca să avem așadar o unitate de măsură.
Moderator: Sunt de acord că sunt prea multe filme dublate în limba rusă și că nu se bagă conținut în limba română care să fie pentru unii tradus în limba rusă dacă nu înțeleg româna și să învețe ulterior.
Valentin Dolganiuc: Stați puțin! Care nu înțeleg româna? Să vedem cazul Germaniei. În Germania 12% sunt turci. Sunt în Germania televiziuni în limba turcă? N-o să vedeți pur și simplu! Eu vorbesc despre prevederile UE referitoare la minoritățile naționale. De ce nu aplicăm prevederile în aceste condiții? A trebuit să treacă jumătate de an ca R. Moldova să condamne războiul inițiat de către Putin împotriva Ucrainei.
Vedeți video: