Saturday, Oct 5, 2024
Externe Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV Rusia dorește o R. Moldova în sărăcie lucie. Sorin Ioniță explică de ce atacă Kremlinul procesul de euro-integrare a Republicii Moldova: "Se teme ca nu cumva la granița Rusiei să existe niște țări democratice, în care sunt și frați slavi cum sunt ucrainenii și care să dea un exemplu 'prost', că e posibil să fii prosper, să te dezvolți în pace frumos"

EXCLUSIV Rusia dorește o R. Moldova în sărăcie lucie. Sorin Ioniță explică de ce atacă Kremlinul procesul de euro-integrare a Republicii Moldova: "Se teme ca nu cumva la granița Rusiei să existe niște țări democratice, în care sunt și frați slavi cum sunt ucrainenii și care să dea un exemplu 'prost', că e posibil să fii prosper, să te dezvolți în pace frumos"

Analizând în profunzime problematica războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Republicii Moldova, expertul Sorin Ioniță atrage atenția că regimul de la Kremlin este deranjat de ideea extinderii "spațiului european de comerț liber și de prosperitate". Cu alte cuvinte, Rusia își dorește ca R. Moldova și Ucraina să nu prospere și să rămână sub influența directă a sa. Pe cale de consecință, Moscova vizează subminarea procesului de euro-integrare a Republicii Moldova și Ucrainei. 

"Cei de la Kremlin se tem ca nu cumva la granița Rusiei să existe niște țări democratice, în care sunt și frați slavi cum sunt ucrainenii și care să dea un exemplu prost, că «uite, e posibil să fii prosper, să te dezvolți în pace frumos»", explică Sorin Ioniță. 

Astfel, liderul organizației Expert Forum, Sorin Ioniță, opinează că Putin se teme mai mult de mărirea spațiului democratic și de prosperitate economică, respectiv a Uniunii Europene, decât de extinderea NATO. 

"Inclusiv Putin știe că NATO e o forță a păcii, ca dovadă că acum, de când s-a împotmolit în estul Ucrainei, și-a retras toate trupele de la granița de vest cu Finlanda și le-a băgat la măcel în Donbas. Granița este goală pentru că știe că NATO nu va ataca Rusia", punctează Sorin Ioniță. 

Nu în cele din urmă, radiografiind așa-zisul plan de pace prezentat de candidatul republican la funcția de vicepreședinte al SUA, J.D. Vance, și cum ar putea impacta R. Moldova dacă ar fi implementat, analistul politic Sorin Ioniță avertizează că Rusia va beneficia de o perioadă de respiro pentru a se reînarma și a relua invazia asupra sudului Ucrainei, ceea ce va avea reverberații adânci în regiune. 

"După 10 ani, atunci când Rusia se reînarmează după tot ceea ce au pierdut, nu va întreprinde o nouă ofensivă către Odesa? Pentru că este clar în planul lor, în toate discursurile lui Putin. (...) E vorba de direcția Odesa și direcția Odesa înseamnă Transnistria, iar Transnistria înseamnă destabilizarea Moldovei", precizează Sorin Ioniță. 

Afirmațiile au fost făcute de Sorin Ioniță pe parcursul unei ediții recente a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. 

Sorin Ioniță: Nu stă nimeni treaz noaptea de grijă în România că sunt trupe americane la Kogălniceanu, la Deveselu, ci dimpotrivă. Sigur că este trolling, că se lansează conspirații și dezinformări, dar nu cred că e cineva care nu doarme noaptea de grijă. Ei, cum ar fi să ai trupe rusești la graniță? Așadar, nu poți să faci echivalența asta pe care mulți o fac, că "și ăia, dar și ceilalți sunt hegemoni", că nu știu ce au făcut în Filipine. Băi, lasă-mă în pace, ești nebun?! Păi uită-te la Europa în ultimii 70 de ani. Da, a avut trupe americane, trupe NATO. A suferit cineva? Știți ce este culmea? Că nici lui Putin nu-i este frică de NATO. Inclusiv Putin știe că NATO e o forță a păcii, ca dovadă că acum, de când s-a împotmolit în estul Ucrainei, și-a retras toate trupele de la granița de vest cu Finlanda și le-a băgat la măcel în Donbas. Granița este goală pentru că știe că NATO nu va ataca Rusia. Deci tot o ține (în discurs - n.red.) cu pericolul de securitate, dar și-a luat trupele de acolo și niciodată n-a fost o perspectivă a unui atac neprovocat al NATO în Rusia, adică să intrăm hodoronc tronc peste ei. 

Nicolae Chicu: El de fapt stă liniștit din punctul acesta de vedere. 

Sorin Ioniță: Absolut liniștit. 

Nicolae Chicu: Este doar un argument pentru a ataca.

Sorin Ioniță: Și pentru Sudul Global este un argument, dar în primul rând cred că pentru populația rusă care e ținută prizonieră în bula asta de propagandă. Tu poți spune că ești un om deștept, că te prinzi, dar dacă trăiești ani de zile într-o bulă de propagandă, să știi că îți pierzi mințile și ajungi să crezi tot felul de chestii. Nu mai ai repere normale în gândire, nu mai ai gândire critică. Ajungi să fii și tu dus cu capul și mi-e teamă că asta se întâmplă cu o bună parte din populația rusă. Iar eu cred că propaganda lor este în bună parte pentru a ține cetatea mobilizată, respectiv într-o neputință învățată. E o terminologie pe care acum am găsut-o în politologie. Genul acesta de autoritarisme își deprind populația să fie dezangajată politic, să fie cinică în registrul "aaa, și noi facem rău, dar și ei", pentru a nu avea astfel repere morale și să deprindă neputința asta învățată de tipul "nu putem noi să facem nimic, ăla e statul, ăia sunt conducătorii, nu ne băgăm noi peste ăia, noi stăm aici în pătrățica noastră să ne facem treaba, nu mă bag în politică, nu vreau să discut politică". 

Nicolae Chicu: Dacă îi vezi prin voxuri pe ruși cam asta și spun. 

Sorin Ioniță: Exact acesta este obiectivul. Nu mai e ca pe vremea Uniunii Sovietice, că "avem o ideologie și vrem să depășim vestul". Nu, ei nu mai spun asta. Obiectivul propagandei Kremlinului este să dezangajeze politic populația, să stea la ei acasă frumos, să facă ce li se spune, să nu se amestece unde nu le fierbe oala, să lase liderii în pace, că decid ei cum e mai bine, te cheamă, îți ia feciorul să îl ducă la armată, foarte bine, îl dai că îți oferă niște bănuți - după aia că îți dă sau nu, oricum nu ai ce face, oricum așa a vrut Dumnezeu până la urmă.

Nicolae Chicu: În dezbatere, Trump a refuzat să fie direct și categoric cu un răspuns clar, dacă ar fi în favoarea Statelor Unite o victorie a Ucrainei asupra Federației Ruse. 

Sorin Ioniță: Da, pentru că menține linia lui ambiguă, dar a venit și mai clar colegul său J.D. Vance și a spus că va încheia războiul dacă e ales în noiembrie până când intră la Președinție în ianuarie, fără să ne spună cum. Și în general când te duci la niște negocieri, dacă îți dai singur un deadline, îți cam tragi preșul de sub picioare. Nu știu cum m-aș duce eu la niște negocieri cu cineva și să spun "acum din noiembrie până în luna ianuarie, eu îi fac pe ăștia să se împace". Adică e război de 3 ani, au murit zeci de mii de oameni, sunt milioane de refugiați, iar tu reglezi astfel o situație politică. Este o aberație. 

Nicolae Chicu: J.D. Vance spunea într-un interviu care ar fi planul lui Trump despre o zonă demilitarizată pe teritoriul ocupat, Ucraina să nu intre nici în NATO, nici în UE, Germania și alte țări europene să ajute la reconstrucția Ucrainei. Despre pedepsirea Federației Ruse sau să achite daune, nu se vorbește nimic.

Sorin Ioniță: Care este diferența față de Putin? 

Nicolae Chicu: Acesta e planul lui Putin. 

Sorin Ioniță: Atât trebuie să spunem. Așadar, J.D. Vance a luat planul lui Putin. Trump, nu știu, căci el nu prea citește hârtii sau chestii care trec de trei paragrafe, că apoi se plictisește, iar planul acesta, chiar și în versiunea J.D. Vance, are o pagină jumătate. Deci nu cred că Trump l-a citit pe tot sau că ar putea să susțină o conversație pe puncte. Putin e mai coerent decât Trump. Trebuie să zicem chestia asta, iar J.D. Vance a luat planul lui Putin, că ăla era mai coerent, iar Trump Dumnezeu știe ce a înțeles el din chestia asta. Vom auzi în săptămânile următoare. (...) Ne-am luptat 3 ani ca să acceptăm planul lui Putin sau care e ideea?

Nicolae Chicu: Ar fi posibil așa ceva dacă câștigă Trump? 

Sorin Ioniță: Răspunsul diplomatic al oricărui lider din vest este că în primul rând Ucraina trebuie să accepte ceva. Adică liderii și poporul său au cuvântul decisiv în ce acceptă și ce nu acceptă, dar este probabil să accepte așa ceva? Ne uităm la dinamica politică în Ucraina, la cum arată liderii, la potențialii lideri din opoziție pentru când se vor putea ține alegeri în Ucraina - după ce se abolește legea marțială, ne uităm la dinamica de opinie publică, ne uităm la câți morți sunt, ne uităm la unitățile militare care luptă și care vor fi veterani. Ca în orice țară după un conflict, asociațiile de veterani sunt foarte puternice și s-ar putea să aibă un cuvânt de spus în politică, căci lucrurile astea s-au mai întâmplat în lume și e normal. Cum creezi un consens politic în Ucraina de tipul "hai să cedăm tot, facem zonă demilitarizată, îi dăm ăstuia Donbasul, Crimeea uităm de ea". Totodată, și Putin ar trebui să schimbe Constituția Federației Ruse ca să renunțe la părțile neocupate din Herson, din Zaporojie și să zică 'actuala linie de demarcație devine graniță", pentru că în prezent, conform legii Rusiei, granița e mai încolo, iar astfel trebuie să mai avanseze. Așadar, nu știu, J.D. Vance l-o fi întrebat și pe Putin chestia asta? Sau cum? Putin se duce și negociază cu propria lui Constituție pe masă? Ei țin totuși la niște formalisme, adică el a ținut să treacă printr-un referendum și prin niște alegeri, iar Putin va organiza întotdeauna alegeri controlate ca să arate că e poporul în spatele lui. Nu poate mâine să zică "gata, am rupt Constituția și hai că discut eu cu Zelenski o chestiune". Planul este o prostie. 

Nicolae Chicu: Ce ar însemna acest plan pentru Republica Moldova?

Sorin Ioniță: Ar însemna în primul rând un dezastru pentru Ucraina, inacceptabil! Mie mi se pare inacceptabil, nu din punctul meu de vedere, dar din punctul al tuturor ucrainenilor pe care îi cunosc. De asemenea, nu văd o dinamică politică în care o majoritate să zică "ok, hai că acceptăm așa ceva". Și atunci lucrurile merg domino la vale. Cum să accepți așa ceva și să stai liniștit? După 10 ani, atunci când Rusia se reînarmează după tot ceea ce au pierdut, nu va întreprinde o nouă ofensivă către Odesa? Pentru că este clar în planul lor, în toate discursurile lui Putin, în discursul din 2001, ăla cu teoria istorică a națiunii unitare cu 3 picioare, Novorossia, Ekaterina... E vorba de direcția Odesa și direcția Odesa înseamnă Transnistria, iar Transnistria înseamnă destabilizarea Moldovei. Dacă se face planul lui J.D. Vance, nu cred că este realist nici pentru ucraineni, nici pentru ruși. Iar cu un președinte ca Trump să crezi că poate el negocia ceva în condițiile în care plictisește după 10 minute și îi fuge gândul la altceva, ar fi un pericol. Am mai avut situația asta. Se numeau Acordurile de la Minsk. Au creat stabilitate? A fost ok? A încetat Putin subminarea în Donbas după în timpul Acordurilor de la Minsk, mediate de germani, de europeni exact cum zic ăștia acum și anume Germania să dea bani, să mai reconstruiască pe aici și între timp Putin se reînarmează frumos cu ăilalți și pe urmă începe din nou în altă parte că i se pare lui așa într-o zi că polonezii au făcut ceva până pe lângă Kaliningrad. 

Nicolae Chicu: Acest plan ar fi un precedent periculos pentru că Putin și alte țări cu dictatură ar vedea o oportunitate, de exemplu China cu Taiwanul. 

Sorin Ioniță: China nu are nevoie să mai vadă oportunități de aici, dar într-adevăr alte autoritarisme mai mici sau în general diverși actori care sunt mai curând destabilizatori (ar fi încurajați de o formulă favorabilă Rusiei în Ucraina - n.red.). Deci interesul lor pragmatic este să strice ordinea mondială, pentru că au mai mult de câștigat dintr-o lipsă de ordine, din haos. În cazul lor este o chestiune rațională, nu e ideologie, nu sunt fanteziile istorice precum cele ale lui Putin. Interesul lor rațional este să fie mai haotică ordinea globală și sunt diverși actori care urmăresc acum chestia asta și mizează pe cartea ăstora. Dacă ar fi alții, ar fi ăia, deci nu neapărat că îl iubesc pe Putin sau pe Xi Jinping, dar ăștia sunt cei care pot împinge acum înapoi o ordine globală și sigur că aici se amestecă multe narative care au tracțiune în Sudul Global, care înseamnă Africa, America De Sud, Asia de Sud-Est. De pildă, subiectul decolonizării. Noi nu suntem prea familiari cu chestia asta, dar în Vest versus Sudul Global chestia asta se discută de decenii și când ai pus cuvântul decolonizare pe masă, pe care Uniunea Sovietică a exploatat-o foarte abil politic și propagandistic, Rusia vine exact în continuarea acestui discurs spunând "decolonizăm planeta de hegemon și de vesticii aceștia care ne încalecă și ne fac și ne dreg și vin ei cu reguli de astea cu drepturile omului și cu nu știu ce". Uite așa se ajunge dintr-una într-alta. Și contează Sudul Global, pentru că ai organizații internaționale unde votează lumea. Încearcă acum să extindă BRICS-ul, din care Rusia este membru.

Nicolae Chicu: Turcia vrea și ea acolo. 

Sorin Ioniță: Da, vrea și ea acolo, dar cred că are un anume plan. Mă rog, vrea pentru că mai este o arenă în care se poate băga, dar cât de serioasă să fie o chestie în care apar Argentina și Etiopia? Să fim serioși. Adică ai China, iar după ai Etiopia, iar ele formează BRICS ca un fel de alternativă la G7, la țările dezvoltate și vor face ele o agendă globală...

Nicolae Chicu: Cât de real este ca Federația Rusă să aibă mână liberă de a controla din nou Europa de Est în următorii ani? 

Sorin Ioniță: Are în măsura în care îi lăsăm să câștige în acest război. Dacă pică Ucraina vor veni mai aproape de noi și sigur că vor avea mai multă greutate în a încerca destabilizări. Îi enervează foarte tare Polonia, îi enervează foarte tare țările baltice. În țările baltice oricând poți să încerci o destabilizare. Au mai fost în trecut, dar chestii soft, adică nu erau atât de hotărâți să plece la război. Amintiți-vă anul 2008, cu atacurile cibernetice din Estonia, care au fost chestii foarte serioase pornite de la o prostie, respectiv un monument de-al soldatului sovietic care a fost mutat de colo colo. Iar asta a fost în primăvară, înainte să atace Georgia. A fost un atac cyber asupra tuturor instituțiilor estone. E un episod destul de interesant de studiat. Astăzi nu știu dacă s-ar mai limita la atacuri cibernetice.

Nicolae Chicu: Propagandiștii pro-Kremlin încearcă să ne convingă că Federația Rusă nu are nevoie de Republica Moldova, iar astfel să o lăsăm mai moale cu pericolul războiului hibrid. Acum vine întrebarea: de ce ar avea Putin totuși nevoie de Republica Moldova astăzi? 

Sorin Ioniță: Foarte bine, păi noi o lăsăm moale cu războiul că nu face nimeni război. 

Nicolae Chicu: Cu războiul informațional.

Sorin Ioniță: Adică să nu mai vorbim? În democrație lumea vorbește, dar nu asta este problema. Problema este că ei, de fapt, pornesc un război împotriva unei decizii politice a poporului moldovean de a deveni parte din UE. Iar asta este povestea de la început și care trebuie spusă foarte clar, întrucât e un lucru fundamental. Rușii nu de acum din 2022 - ci din 2014 sau chiar din 2012, de când s-a radicalizat Putin și a devenit conservator și a început să vorbească de război, așadar de dinainte să ocupe Crimeea - au ținut-o langa cu pericolul NATO, că e pericol de securitate, că vine peste ei. Nu vine nimeni peste ei. În 2014, când a început el agresiunea contra Ucrainei, trecuse de mult Summitul de la București, când se vorbise de Ucraina și Georgia în NATO, dar rămăsese totul baltă, căci s-au opus europenii și n-a vrut nimeni să mai audă de asta. Trecuseră 6 ani. Suntem în 2014. Nu se mai discuta nimic. Nu era așa ceva pe agendă. Opinia publică în Ucraina era 20% maxim pentru NATO, deci erau contra NATO ucrainenii. Nu discuta nimeni. Era vorba de UE. Iarna lui 2013-2014 a fost despre semnarea acordului de asociere. La început Ianukovici a vrut, iar pe urmă i-a sucit mâna Putin să nu mai vrea. Deci Putin s-a temut de fapt de extinderea Uniunii Europene, care nici măcar nu se extindea, ci erau acorduri de asociere, adică ceea ce au acum R. Moldova, Ucraina și Georgia, așadar ceva comerț liber, o perspectivă foarte îndepărtată și incertă de aderare la UE și nimic militar pe masă. Despre asta era vorba atunci. Și de teama ca nu cumva să fie comerț liber cu Ucraina și Moldova și ceva spațiu de democrație și stat de drept, el a atacat militar Ucraina ca să prevină această chestie. De atunci încoace e vorba despre UE, iar rușii nu recunosc asta. Ei se luptă ca să prevină atât extinderea și consolidarea democrației aproape de granița rusă, cât și comerțul liber cu UE. Cu asta se luptă ei în război, că n-a venit nicio trupă NATO până acolo, dar ei vorbesc tot timpul despre NATO, despre amenințarea de securitate existențială la adresa statului. 

Nicolae Chicu: Un pretext. 

Sorin Ioniță: Acestea sunt foarte importate de spus cu privire la Moldova, pentru că m-ați întrebat despre război. Războiul e pornit de Rusia contra spațiului european de comerț liber și de prosperitate. Astfel, dacă Moldova are această opțiune, sigur că va fi dușmănită de Federația Rusă, dar vor inventa tot timpul teme de astea de securitate, că nu știu ce face Moldova, că am mai prins 2 militari americani pe aici, care aduceau NATO în desagă da? Dar ei se tem ca nu cumva la granița Rusiei să existe niște țări democratice, în care sunt și frați slavi cum sunt ucrainenii și care să dea un exemplu prost, că "uite, e posibil să fii prosper, să te dezvolți în pace frumos, cu ciondăneli politice, cu corupție, dar le mai reglăm în timp, cum au fost și România și Bulgaria și Polonia și toată lumea a fost așa". Pentru asta e războiul. 

Vedeți video: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.