Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, i-a avertizat pe preoții aflați în serviciul Moscovei, care se amestecă în procesul electoral din Republica Moldova, că vor răspunde în fața legii.
Ingerința electorală la care a făcut referire Igor Grosu a fost relatată recent de presă, inclusiv de către Podul.md. Este vorba despre predici rostite, în fața enoriașilor, de către o serie de reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei (subordonată bisericii rusești), pe parcursul cărora Uniunea Europeană e denigrată printr-o retorică mincinoasă specifică propagandei rusești. De asemenea, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a promovat ostentativ un candidat la președinția R.Moldova, respectiv pe pro-rusa Victoria Furtună, o fostă procuroare anticorupție controversată.
În acest context, Igor Grosu a ținut să-i îndemne pe preoții din Republica Moldova să se axeze exclusiv pe îndatoririle spirituale. "Implicarea bisericii în politică face un mare deserviciu credinței noastre", a subliniat președintele Parlamentului R. Moldova.
În mod particular cu privire la abordarea bisericii ruse pe fondul războiului Kremlinului contra Ucrainei, Igor Grosu a atras atenția asupra naturii nocive a acesteia, dat fiind faptul că, în mod sistematic, a justificat și justifică "răul, crima, moartea".
Afirmațiile au fost făcute de Igor Grosu în cadrul unui interviu acordat recent pentru Nord News.
Moderatoare: Candidații folosesc diverse instrumente pentru a-și promova imaginea în fața alegătorilor. Unul din aceste instrumente este biserica. Ce părere aveți despre implicarea bisericii în politica din Republica Moldova?
Igor Grosu: Este durerea credincioșilor din Republica Moldova de fiecare dată când suntem în campanie. De fiecare dată am spus că implicarea bisericii în politică face un mare deserviciu credinței noastre. Fețele bisericești trebuie să se îngrijească de liniștea, pacea, buna conviețuire, empatia din comunitățile lor. Ei trebuie să fie reperele la care cetățenii noștri să apeleze, să meargă de fiecare dată când au de exemplu o greutate sufletească. Ei trebuie să se distanțeze de lumea politicului. Noi am văzut și acel pelerinaj pe la Moscova, exact pe timp de campanie electorală și de război. Țara care, paradoxal, pretinde că este al treilea Constantinopol și că păstrează valorile credinței ortodoxe, prin gura marilor reprezentanți ai bisericii lor justifică răul, crima, moartea, respectiv moartea fratricidă, pentru că vorbim de două popoare care au foarte multe similitudini. Sunt, la rândul meu, botezat creștin-ortodox. Pentru mine - prin prisma educației modeste, așa cum am primit-o eu de la părinți, de la bunici - este vorba despre o răsturnare de valori. Aceste justificări cu scopul de a demoniza Occidentul și relațiile noastre bune cu România și de a justifica crimele aduc un mare deserviciu bisericii și credinței ortodoxe din Republica Moldova. De aceea îndemnul meu către reprezentanții bisericii este următorul (...): imaginea pe care ți-o construiești poți să o construiești o viață, încet-încet, clădind-o prin faptele tale, prin acțiunile tale, prin munca ta, o poți pierde imediat printr-o apariție din asta, printr-un discurs din acesta răutăcios, xenofob.
Moderatoare: Apoi au mai apărut informații, potrivit unor surse, că unii dintre acești preoți ar fi adunat semnături pentru unii candidați. Dar aș vrea să ne mai referim la acest subiect. Cel mai probabil îl cunoașteți pe domnul Arhiepiscop Marchel din municipiul Bălți, care a zis următoarele și vreau să vă spuneți părerea în legătură cu acestea: "Iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi în numele dumneavoastră să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi în numele dumneavoastră să ajungă și ea factor decizional în țară". Ce înseamnă asta?
Igor Grosu: Nu e la prima abatere.
Moderatoare: Asta înseamnă că el face agitație electorală pentru un candidat evident pro-rus care și-a lansat candidatura în stânga Nistrului.
Igor Grosu: Absolut și nu este la prima abatere. Cred că o face deja deliberat. Nu o face accidental. Îndemnul meu este următorul și îl spun de fiecare dată. Vrei să faci politică? Atunci fă politică! Ieși în public și spune "da, mie îmi place să fac politică, mă simt în potențial să fac lucruri acesta". Dar dacă vrei să te îngrijești de sufletele enoriașilor, fă lucrul ăsta, dacă ai chemarea asta, dar nu amesteca, nu interveni pentru că încalci legea și aduci un mare deserviciu credinței noastre ortodoxe. Însă, el asta face și a avut inclusiv în campaniile precedente niște derapaje, învinuiri la adresa candidaților. Am văzut și niște investigații jurnalistice în care atunci când i-au fost adresate întrebări a evitat să răspundă la ele.
Moderatoare: Tocmai dumneavoastră ziceți despre faptul că dumnealui încalcă legea. Există sancțiuni care pot fi aplicate în cazul unor asemenea încălcări din partea unui preot?
Igor Grosu: Există. Probabil că el a mai trecut prin experiența asta atunci când a adus învinuiri unui candidat electoral. Probabil nu și-a învățat lecția sau își asumă riscul ăsta. E decizia lui, dar un lucru trebuie să știe și dânsul și cei care au căzut ispitei cardurilor Mir, că sunt pasibili de a răspunde în fața legii, indiferent cine sunt ei.