Saturday, Oct 5, 2024
Actualitate Internă Focus

SONDAJ A crescut ponderea cetățenilor R. Moldova care susțin aderarea la UE și vor participa la referendumul pentru integrarea europeană

SONDAJ A crescut ponderea cetățenilor R. Moldova care susțin aderarea la UE și vor participa la referendumul pentru integrarea europeană

Ponderea cetățenilor care optează pentru vectorul european al Republicii Moldova a crescut de la 57% în aprilie 2024 la 63% în septembrie 2024. Este una din concluziile ultimului sondaj realizat de către CBS-Axa la solicitarea Institutului Aspen România, Asociației pentru Politică Externă APE și a Comunității WatchDog.MD.

Potrivit rezultatelor, peste 63% dintre cetățenii R. Moldova susțin integrarea în Uniunea Europeană.

Totodată, majoritatea respondenților spun că vor merge la vot pe 20 octombrie, când va avea loc referendumul constituțional pentru integrarea europeană și alegerile prezidențiale.

Dacă în luna august aproximativ 66% dintre respondenți afirmau că vor merge și vor vota atât la prezidențiale cât și la referendum, iar circa 10% erau indeciși, în luna septembrie numărul indecișilor a scăzut cu 3,5%. Rata participării la referendum și prezidențiale a crescut cu 2% și cam tot atât a crescut procentul celor care declară că vor participa doar la alegerile prezidențiale.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1021 de persoane rezidente pe teritoriul R. Moldova. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de +3,1% Perioada de culegere a datelor: 13 - 22 septembrie 2024.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.