Actualitate Internă

Andrei Curăraru: Obiectivul 2030 NU poate fi realizat dacă eșuează referendumul din 20 octombrie privind integrarea europeană a Republicii Moldova! Nu vreau să creez o sperietoare, dar avem în față exemplul Georgiei

Andrei Curăraru: Obiectivul 2030 NU poate fi realizat dacă eșuează referendumul din 20 octombrie privind integrarea europeană a Republicii Moldova! Nu vreau să creez o sperietoare, dar avem în față exemplul Georgiei

Obiectivul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030 nu mai poate fi realizat dacă pică referendumul, i-a avertizat Andrei Curăraru - expert în domeniul integrării europene, politici anticorupție și securitate din cadrul comunității WatchDog - pe acei moldoveni care consideră scrutinul electoral din 20 octombrie ca fiind exclusiv un instrument prin care președinta Maia Sandu dorește să obțină un nou mandat și să-și consolideze puterea. 

Parcursul european al Republicii Moldova se va poticni precum cel al Georgiei în cazul în care referendumul din 20 octombrie va eșua, a mai subliniat Andrei Curăraru. 

Afirmațiile au fost făcute de Andrei Curăraru în cadrul unui interviu acordat recent pentru Nord News

Moderatoare: Mulți candidați din opoziție spun că acest referendum nu este altceva decât o mișcare politică bine gândită de Maia Sandu pentru ca acest scrutin să îi aducă mai multe voturi, astfel încât ea să câștige un alt mandat, respectiv unii zic că nu vor merge la acest referendum, iar alții dintre ei spun că vor vota împotrivă.

Andrei Curăraru: Le-aș recomanda să revadă conferința de presă de după inițierea negocierilor cu UE. Pe parcursul conferinței de presă, comisarul pentru extindere de la acea vreme a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă pică referendumul. Acesta a replicat că Europa nu are un plan B pentru Republica Moldova dacă nu trece referendumul și că este la latitudinea societății noastre să decidă dacă vor sau nu în UE. Narațiunea că acest referendum este un moft e absolut falsă și am văzut confirmări la toate nivelele, respectiv acel desant de suport din partea Uniunii Europene, șefi de stat și guvern, cancelarul Germaniei, toți au vorbit despre importanța referendumului și cum influențează el parcursul pe mai departe al Republicii Moldova. Adică, până la urmă, noi trăim într-o realitate în care referendumul dat trebuie să treacă pentru ca noi să continuăm acest proces de negocieri cu Uniunea Europeană, iar obiectivul 2030 nu poate fi realizat dacă acest referendum nu trece. Mai degrabă aș întreba cât sunt de pro-europene acele partide care spun că referendumul nu este important. 

Moderatoare: Dacă Europa nu are de exemplu un plan B, ce se întâmplă în cazul Republicii Moldova? Se închid toate posibilitățile spre avansarea în continuare pe parcursul european?

Andrei Curăraru: Nu vreau să creez din asta o sperietoare, dar avem în față exemplul Georgiei. Au fost suspendate negocierile cu Georgia, au fost înghețate anumite fonduri, inclusiv fonduri importante care erau orientate spre plăți sociale, spre dezvoltarea infrastructurii. (...) Și vedem mai mulți politicieni care spun că Georgia e un exemplu foarte bun și că trebuie să adoptăm legi similare (precum legea agenților străini, folosită de puterea de la Tbilisi ca un instrument antidemocratic contra opoziției - n.red.). Vedem asta din spusele domnului Dodon, dar am observat practic toate partidele din opoziție vehiculând diferite exemple pentru a spune că Georgia se dezvoltă. Într-adevăr, se dezvoltă pe baza firmelor rusești care au fugit de sancțiuni și pe baza tinerilor din Rusia care au fugit de mobilizare, dar nu este o dezvoltare pe termen lung. (...)

Dezghețarea acestor negocieri (cu UE - n.red.) în cazul georgian, consider că poate avea loc doar după schimbarea puterii. Și cred că asta ar putea să aștepte și europenii și anume o reconfirmare a cursului european la următoarele alegeri care au loc în 2025, cele parlamentare. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.