Actualitate Internă Focus

APELUL fostului președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, către basarabeni, pentru a susține Referendumul pro-UE: ”Votul dumneavoastră e între democrație și un ‹bardakistan sovietic›, între prosperitate și sărăcie, între viitor și trecut. Rusia înseamnă sărăcie. Nimic din ce vă poate oferi Uniunea Europeană nu vă poate oferi Rusia!”

APELUL fostului președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, către basarabeni, pentru a susține Referendumul pro-UE: ”Votul dumneavoastră e între democrație și un ‹bardakistan sovietic›, între prosperitate și sărăcie, între viitor și trecut. Rusia înseamnă sărăcie. Nimic din ce vă poate oferi Uniunea Europeană nu vă poate oferi Rusia!”

Într-un interviu acordat IPN.md, fostul președinte al Estoniei – l-am numit pe Toomas Hendrik Ilves – lansează un apel sugestiv adresat basarabenilor pentru a vota masiv referendumul pro-UE. 

”Votul dumneavoastră și alegerea dumneavoastră sunt între democrație și un ‹bardakistan sovietic›, între prosperitate și sărăcie, între viitor și trecut. (…) Nimic din ce vă poate oferi Uniunea Europeană nu vă poate oferi Rusia”, punctează fostul șef de stat estonian, dând glas unor adevăruri indubitabile.

Amintim că Estonia – la fel ca celelalte două state baltice – s-a desprins de Rusia imperială în urmă cu mai bine de trei decenii, iar această atitudine consecventă și tranșantă ar fi trebuit să reprezinte un exemplu pilduitor pentru R.Moldova. Estonia a aderat la NATO (scăpând de trupele rusești de ocupație) și la UE, actualmente fiind cel mai bogat stat baltic. Această prosperitate ar fi fost imposibilă fără lepădarea de așa-zisa ”lume rusă”, care nu înseamnă altceva decât sărăcie, totalitarism și împotmolire în sferele de influență ale Kremlinului. Estonia are una dintre cele mai dezvoltate economii din Estul blocului comunitar. 

Ce nu a făcut R.Moldova

Toomas Hendrik Ilves a fost întrebat și cum a scăpat Estonia de trupele rusești de ocupație, în condițiile în care, în zona transnistreană, R.Moldova se confruntă și ea, de peste trei decenii, cu o astfel de rușine de proporții. Fostul șef de stat estonian a răspuns: 

”În iulie 1992, aceasta a fost prima noastră prioritate. Am acționat rapid pentru a face acest lucru să se întâmple cât mai repede. Aveam ca aliați Suedia și SUA, iar cu sprijinul lor, până în august 1993, trupele ruse plecaseră. Am rămas perplex în acea perioadă, văzând că Republica Moldova nu a acționat în același mod pentru a obține același rezultat. Aceasta este greșeala majoră a guvernării din 1991-1992. Nu este vorba despre ce am făcut noi, ci despre ceea ce nu a făcut Republica Moldova”.

Rusia înseamnă sărăcie

Pe de altă parte, avertizează Toomas Hendrik Ilves, Rusia înseamnă sărăcie – Moscova nu va investi niciodată în prezentul și în viitorul R.Moldova, menținând-o coruptă și într-o zonă extrem de pestriță: 

”Rusia înseamnă sărăcie. Poate că le vor arunca niște bănuți rușilor care locuiesc în Republica Moldova, dar nu vor investi niciodată în industrie, agricultură sau ecologie. Nimic din acestea nu se va întâmpla. Nimic din ceea ce vă oferă Uniunea Europeană nu vă poate oferi Rusia”.

Citiți AICI întregul interviu

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.