Actualitate Internă Focus

Va câștiga sau nu Maia Sandu din primul tur? Două sondaje, publicate cu 3 zile înainte de alegerile prezidențiale, arată date diferite, însă confirmă unele tendințe

Va câștiga sau nu Maia Sandu din primul tur? Două sondaje, publicate cu 3 zile înainte de alegerile prezidențiale, arată date diferite, însă confirmă unele tendințe

Două sondaje arată date diferite în legătură cu opțiunea de vot a alegătorilor privind alegerile prezidențiale ce se vor desfășura în această duminică în Republica Moldova, însă afișează unele tendințe clare. Astfel, șefa statului, Maia Sandu, ar obține cele mai multe voturi, fiind urmată la mare distanță de Alexandr Stoianoglo (susținut de Partidul Socialiștilor) și Renato Usatîi (liderul Partidului Nostru). Potrivit celor două sondaje, ar urma să existe al doilea tur de scrutin, în care unul dintre cei doi se va duela cu Maia Sandu. Pentru ca un candidat să câștige alegerile din primul tur, este nevoie ca acesta să obțină peste 50% din voturi.

Este important de precizat că ambele sondaje nu conțin opțiunile de vot ale alegătorilor de peste hotarele Republicii Moldova și ale cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană. Tradițional, Maia Sandu acumulează de departe cele mai multe voturi în diasporă, care reprezintă un segment electoral numeros și loial partidei pro-europene.

Astfel, potrivit datelor unui sondaj realizat de CBS Research și publicat joi, 17 octombrie, Maia Sandu ar obține 35,8% din voturi, fiind urmată de ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, cu 9% din sufragii.

Întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, respondenții au mai răspuns: 2,2% cu Irina Vlah,  1,4% cu Victoria Furtună, 1,3% cu Vasile Tarlev, 1,2 cu Ion Chicu, 0,8% cu Andrei Năstase, 0,5% cu Natalia Morari, 0,4% cu Octavian Țîcu și 0,1% cu Tudor Ulianovschi.

Totodată, sondajul indică o rată de 28,1% de indeciși. De asemenea, 2,9% au declarat că nu vor participa la alegerile prezidențiale, iar 9,9% nu știu sau nu au răspuns la întrebare. 

Sondajul a fost realizat în perioada 11-16 octombrie curent pe un eșantion de 1.034 de persoane adulte (excepție diaspora și regiunea transnistreană). Eroarea maximă anunțată este de 3,05%.

Alt sondaj - alte rezultate

Potrivit datelor unui alt sondaj, dat publicității în aceeași zi, se clasează în top 3 Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi, însă de această dată Usatîi apare pe locul secund. Datele Barometrului Opiniei Publice, realizat de iData la comanda Institutului Politici Publice, arată că pentru Maia Sandu și-ar da votul 29,5% dintre respondenți, iar liderul Partidul Nostru, Renato Usatîi, ar acumula 13,3% din sufragii. Acesta ar fi urmat de Alexandr Stoianoglo, pentru care ar vota 11,6% din alegători. Pe locul 4 s-ar clasa Vasile Tarlev, urmat de Victoria Furtună, Irina Vlah, Tudor Ulianovschi și Ion Chicu.

12,7 la sută din respondenți sunt indeciși. Același sondaj arată că intenția de participare la alegerile prezidențiale este ridicată, ajungând la 84,4% (respondenți care au declarat că vor vota cu siguranță la prezidențiale) + 7,2% (au declarat că mai degrabă ar vota).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.100 de persoane (excepție cetățenii din stânga Nistrului și diasporă) în perioada 19 septembrie - 10 octombrie 2024, la domiciliul respondenților. Eroarea maximă declarată este de ± 2,9%.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.