Într-un interviu acordat recent pentru IndependentNews, Cristian Hrițuc - consultant politic și fost consilier prezidențial - s-a declarat încrezător că referendumul din 20 octombrie privind integrarea europeană a Republicii Moldova va întruni pragul necesar validării, dar a subliniat necesitatea unui scor cât mai semnificativ în favoarea apartenenței celui de-al doilea stat românesc la blocul european, iar în acest sens un rol imens va fi jucat de diaspora basarabeană.
Ar fi ideal un scor de peste 70% în favoarea integrării europene, pentru a da un semnal puternic atât statelor occidentale, care au alocat resurse semnificative dezvoltării Republicii Moldova, iar recunoștința pentru asta poate fi arătată de moldoveni prin rezultatul referendumului, cât și Rusiei, căci, printre altele, ar fi închisă gura propagandiștilor pro-ruși care promovau apropierea de Uniunea Euroasiatică, a subliniat Cristian Hrițuc.
Întrebare: Ce se va întâmpla duminică? Referendumul va fi validat sau nu?
Cristian Hrițuc: Eu sunt optimist. Sunt chiar foarte optimist în privința acestor alegeri prezidențiale și în privința referendumului. Este nevoie de o mobilizare foarte bună, în special în diaspora. În Moldova s-a făcut cam tot ce se putea face la nivel de campanie, de imagine, la prezentarea realităților, la prezentarea oportunităților pe care le ar aduce trecerea în Constituție a drumului spre Vest. Maia Sandu a avut o campanie activă pe această dimensiune, dar contează foarte mult și mobilizarea în Diaspora. Diaspora care nu e atât de atentă la toate știrile din Moldova, sunt mai implicați în munca de acolo, sunt mai departe de casă, de multe ori poate nu reușesc să se informeze la timp.
Cred că e vital ca în aceste zile PAS și Maia Sandu să mai dea câteva mesaje de mobilizare a Diasporei, pentru că Diaspora poate aduce un plus chiar și de 10% în scorul total al prezenței la referendum. Eu sunt optimist și sunt 99,99% sigur că se va face pragul de 33%.
Eu i-aș îndemna pe toți cei plecați în Diaspora, care sunt mai atașați de valorile europene, pentru că au văzut ce înseamnă UE, să se mobilizeze, să meargă la vot, pentru că este important și procentul cu care va trece acest referendum. Este important să fie un procent cât mai mare, ar fi ideal să fie peste 70% și se poate atinge acest scor, pentru a da un semnal puternic atât cancelarilor din vest, cât și Kremlinului.
Întrebare: Este important să fie trecut pragul de 33% prezență, dar ar fi preferabil să se înregistreze o prezență de peste 50%.
Cristian Hrițuc: Mi-e greu să cred că se va ajunge la o prezență de 50%. Ce a ajutat foarte mult – nu mă mai tem să spun asta public, pentru că mai sunt două zile și nu se mai poate face mai nimic, a fost că adversarii referendumului nu au avut o strategie comună și s-au împărțit în două.
Unii, precum fostul premier Ion Chicu, au cerut boicot, alții din PSRM îndemnat să se meargă la vot și să se voteze împotriva referendumului. Și cu ajutorul celor care spun nu, se vor atinge procentele necesare pentru ca referendumul să fie valid, să depășească acel 33%.
În plus, astăzi (joi - n.red.) a fost dat un mesaj extrem de important din partea Mitropolitului Bisericii Moldovei, cea care ține de Biserica Rusă. Dânsul a spus "Mergeți la slujbă și apoi mergeți la vot și votați în funcție de propria opțiune". Nu este un mesaj pro-referendum neapărat, dar ajută prezența.
Ce mă face pe mine să fiu optimist este că avem un electorat în Republica Moldova de 40%, care, cred eu, că va merge la vot. Cred că s-ar putea să avem un 65-70% la final, procent de participanți la referendum care vor sprijini direcția pro-europeană.
Întrebare: Dacă trece referendumul, opțiunea pro-europeană a Republicii Moldova va fi trecută explicit în Constituția țării. Ce alte efecte concrete va avea un referendum validat.
Cristian Hrițuc: Referendum validat înseamnă validarea efortului UE. În cancelariile din Vest, toată lumea se uită ce va face Republica Moldova. Noi i-am ajutat.
Orice cancelarie din Vest stă acum cu ochii pe Moldova pentru că toate statele din UE au contribuit la menținerea Moldovei pe linia de plutire. Financiar, logistic. S-au băgat foarte mulți bani în Moldova pentru a putea ține acest stat fără industrie, fără agricultură, cu o agricultură mai mult de subzistență. S-au băgat bani europeni în Moldova pentru a o ține pe linia de plutire și pentru a o dezvolta încet- încet, pentru a se face niște reforme.
Este de datoria moldovenilor să răsplătească acest efort. Dacă mai sunt moldoveni supărați din cauza guvernării PAS, dacă mai sunt moldoveni supărați că Maia Sandu nu a putut face chiar tot ce a promis acum 4 ani, trebuie să se gândească la binele lor.
Drumul spre Vest înseamnă o garanție și pentru pace și pentru creștere economică și pentru un nivel de trai mai bun. Dacă acest referendum nu va trece ce se va întâmpla în Occident? Toată lumea se va întreba ce se întâmplă cu Moldova. Vor spune: "Noi investim, noi vrem, dar ei nu vor".
Și este foarte important să treacă acest referendum, pentru că s-ar închide gura și propagandei rusești. Rușii tot timpul au spus "dom’le, e necesar să facem un referendum acolo ca să vedem ce vrea populația". Știau că pot manevra masele și foloseau narativul ăsta împotriva Maiei Sandu pe idea că moldovenii nu s-au decis dacă vor în UE sau nu, dacă vor spre Vest sau spre Est. Dacă acest referendum trece, se pune practic stop unui narativ. Acum vreo 10 ani Dodon spunea că vrea referendum pentru a arăta că Moldova vrea în Uniunea Euroasiatică. Acum, normal, nu mai vrea referendum.