Actualitate Internă

Cristian Hrițuc, observator lucid al situației de pe ambele maluri ale Prutului, explică de ce rezultatul de la alegeri și referendum e în spiritul istoriei postsovietice a R.Moldova / PAS a ignorat cu aroganță semnalele puternice transmise de electorat la alegerile locale din 2023, cosmetizând iresponsabil, pentru România și Occident, realitatea în care pro-rușii câștigau teren

Cristian Hrițuc, observator lucid al situației de pe ambele maluri ale Prutului, explică de ce rezultatul de la alegeri și referendum e în spiritul istoriei postsovietice a R.Moldova / PAS a ignorat cu aroganță semnalele puternice transmise de electorat la alegerile locale din 2023, cosmetizând iresponsabil, pentru România și Occident, realitatea în care pro-rușii câștigau teren

Consultantul și analistul politic Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, și-a făcut publice primele concluzii despre referendumul și alegerile din R.Moldova, arătând că rezultatul este unul dezastruos, chiar dacă, în final, după o noapte intensă, va fi DA pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană. 

Dincolo de faptul că R.Moldova postsovietică nu-și găsește încă direcția, luând-o când spre Vest, când spre Rusia, Hrițuc reliefează încă o dată aroganțele și erorile grave ale PAS care a primit un semnal puternic din partea electoratului încă de acum un an când partidul Maiei Sandu nu a reușit să câștige primăria niciunui oraș important, iar scorul final la nivelul țării a fost mult sub ce preconizau liderii formațiunii. Deși era clar că este în cădere liberă în preferințele electoratului și că sunt greșeli majore de îndreptat, PAS a preferat să ascundă gunoiul sub preș și să trateze cu aroganță formațiunile unioniste și proeuropene mai mici cu care ar fi putut să formeze alianțe astfel încât referendumul să treacă fără emoții.

De asemenea, consultatul atrage atenția că procentul mare obținut de pro-ruși reușește să ia total prin surprindere opinia publică din România pentru că aceasta este expusă de ani de zile la propaganda PAS care îi prezintă o realitate puternic cosmetizată unde inclusiv sondajele sunt modificate astfel încât să pară că partidul se bucură de o largă susținere și că opinia publică este, în marea ei majoritate, pro-occidentală. 

PODUL, care urmărește cu atenție de ani de zile situația din R.Moldova, confirmă afirmațiile lui Cristian Hrițuc, precizând că inclusiv o parte a presei așa-zis independente din România beneficiază de fonduri importante, de ordinul milioanelor de euro, pentru a promova figurile politice pro-europene din R.Moldova, fără a expune însă erorile acestora, incompetențele, lipsa reformelor esențiale, a curajului unor decizii importante, cârdășia justiției cu marii infractori și mai ales marginalizarea și ostracizarea adevăraților unioniști, cultivând agresiv ideea că Moldova are, separat de România, drumul său european.

Cristian Hrițuc:

Câteva concluzii la cald:

Lupta în Moldova cam așa se desfășoară de 30 de ani. Când sunt victorii de etapă ale vestului, când sunt victorii de etapă ale estului.

În urmă cu 4 ani, diaspora a salvat alegerile. Dar contextul era altul. Maia Sandu venea din opoziție, iar Dodon  fusese arătat întregii țări, cum primea sacoșe cu bani de la cel care atunci era inamicul numărul unu. Pe plan intern, rezultatele au fost la limită, tabăra vest câștigând cu doar 2 procente.

Acum, în plan intern s-a stat mult mai prost. Sunt și cauze obiective, războiul, pandemia. Dar sunt și multe imbecilități făcute de PAS.

Vă las o analiză scrisă acum un an de zile (analiza poate fi accesată AICI), după alegerile locale. Pun aici și un mic pasaj ca să înțelegeți:

„De oriunde ai privi, PAS a înregistrat un recul uriaș. Gunoiul nu trebuie ascuns sub preș. Este clar că scade în preferințele oamenilor și chiar dacă sunt și multe cauze obiective, important este ce se va întâmpla în viitor. Nu mai pot merge la infinit cu ideea „suntem singura variantă pro europeană”, nu mai pot trata de sus restul partidelor pro europene, nu mai pot șantaja emoțional electoratul.

Această idee trebuie să o priceapă înainte de toate partenerii externi ai PAS. Cei care de multe ori le girează toate prostiile politice și închid ochii la greșeli flagrante. Germania, Franța ajută Republica Moldova atât financiar, cât și logistic. Dar, au fost păcăliți cu același raționament. Nu există decât o singură variantă, PAS. Nu e așa și acum se poate vedea. Undeva trebuie să se ducă electoratul pro occidental care nu mai înghite toate greșelile și aroganțele PAS.  Nu îi poți forța pe oamenii ăștia să voteze PAS șantajându-i emoțional.”

Pro rușii au reușit un joc deștept. I-au ( ne-au)  ”adormit” cu boicotul. Probabil a fost făcut special pentru a putea opera mai ușor pe rețele, cumpărat voturi, etc. Vom vedea în zilele următoare. În același timp, s-a instalat o atmosferă mai relaxată, pentru că exista ipoteza că dacă nu vin la vor, va fi doar lupta pentru prag. 

Dacă te uiți pe toate sondajele făcute de-a lungul timpului, vezi că cei care spun că vor în UE sunt undeva la 53-55%. Rar au fost vîrfuri de 60% și astea doar pe momente extraordinare. 

Astăzi au lipsit câteva procente la vot și probabil acolo regăsim și pldmiști, și unioniști, și alții mai de centru care puteau fi regăsiți în procentele dintre alegeri care arătau plusul în favoarea UE.

Aceștia probabil au acționat strict emoțional. Au stat acasă pentru că au fost ostracizați de-a lungul timpului.

A fost un desant urias la Chișinău de lideri externi. ba mai mult, s-a apelat la formula Ursula von der Leyen să prezinte programul investițiilor de viitor. Ce se va face cu 1miliard 800 milioane. Aici este o cheie. 

Sunt câțiva indicatori care arată extrem de prost. Percepții negative asupra reformelor. PAS a acționat ca un balast inclusiv asupra referendumului. 

Pentru referendum au fost mai multe voturi decât a luat Maia Sandu. Ce ne spune asta? A fost și o componentă rațională, oameni dezamăgiți de guvernare au votat pro UE. Și aici e un câștig. Din păcate, nu a fost suficient.

De ce se vede într-o cheie mult mai proastă în România?

Simplu, pentru că în România pe toate canalele s-a difuzat propaganda PAS. Pentru că mai toate televiziunile din Moldova cărora le spunem libere sunt instrumente de propagandă PAS, începând cu TV 8 și terminând cu Jurnal tv.

Pentru că sondajele pe care le aruncă Watch Dog și CBC AXA sunt prelucrate și sunt livrate ca produse ok înainte cu câteva zile, sondajul CBC AXA dădea 55% pro referendum pe teritoriul PAS. 

Dacă te gândeai că vine și un plus de diaspora, atunci stăteai fără emoții.

Pentru că institute serioase ca IMAS sunt hăituite când prezintă realități.

Pentru că în România pe posturi tv apar ”propagandiști” de dincolo de Prut care sunt ”vânduți” ca experți,  care nu fac analiză, fac propagandă și au format o imagine denaturată.

Pentru că ne-am furat căciula singuri bazându-ne pe diaspora, mai mult decât e cazul. În ultimi 3 ani au plecat 220 000 de moldoveni. Nu au plecat de bine. Au plecat de rău. 

Un referendum trecut la limită e eșec, pentru imaginea propagată în Cancelariile din Vest, care înțeleg mult mai puțin zona.”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.