Actualitate Internă

VIDEO. Anatol Șalaru arată că rezultatul strâns de la referendum are legătură cu orgoliul iresponsabil al PAS / Formațiunea Maiei Sandu trebuie să redeschidă dialogul cu societatea și pro-europenii de dreapta pe care i-a redus la tăcere / „Rețelele Șor trebuie destructurate. Ministrul de Interne să se ocupe de asta, nu de distribuirea de ziare electorale”

VIDEO. Anatol Șalaru arată că rezultatul strâns de la referendum are legătură cu orgoliul iresponsabil al PAS / Formațiunea Maiei Sandu trebuie să redeschidă dialogul cu societatea și pro-europenii de dreapta pe care i-a redus la tăcere  / „Rețelele Șor trebuie destructurate. Ministrul de Interne să se ocupe de asta, nu de distribuirea de ziare electorale”

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R.Moldova, susținător vocal al ieșirii Chișinăului de sub bocancul rusesc și cel care a dezvăluit, în premieră, legăturile lui George Simion cu serviciile secrete din Rusia, a comentat rezultatul votului din 20 octombrie, arătând care ar fi cei mai importanți pași de urmat astfel încât R.Moldova să nu devieze de la traseul său european.

Fostul oficial a evidențiat și marile greșeli ale partidului aflat la guvernare, PAS, care a dezamăgit prin incapacitatea sa de a dialoga și de a se asocia cu alte formațiuni pro-europene de dreapta, izolându-se, infatuându-se pe motiv că moldovenii care își doresc un destin european oricum nu au o altă opțiune politică și, totodată, generând suspiciuni întemeiate, inclusiv de corupție. 

Șalaru arată că toate formațiunile pro-europene trebuie să se alieze și să câștige alegerile parlamentare de anul viitor pentru că altfel Maia Sandu, chiar dacă va câștiga un nou mandat de președintă, va fi izolată și redusă la tăcere de formațiunile socialiste pro-ruse care sunt foarte aproape de o victorie.

„Moldova ori se îndreaptă spre Europa, spre lumea civilizată, ori se îndreaptă spre Evul Mediu, spre Rusia”, subliniază Anatol Șalaru într-un interviu acordat jurnalistei Valentina Ursu. 

Guvernarea trebuie să le explice cu răbdare celor care au votat „NU” la referendum cum stă treaba, a arătat fostul oficial, afirmând că cei mai mulți dintre acești alegători au votat așa pentru bani, neavând habar de consecințele votului lor. 

Redăm mai jos cele mai importante idei și declarații ale lui Șalaru (interviul video integral la sfârșitul textului):

„Pe ei nu-i interesează, nu au opțiuni politice, au votat așa cum li s-a spus. Acești oameni pur și simplu nu au capacitatea de a analiza. Și guvernarea trebuie să lucreze cu fiecare în parte. Dar pentru a lucra cu fiecare e nevoie să destructureze rețelele lui Șor și ministrul de Interne, în loc să distribuie ziare în campania electorală, mai bine se ocupa cu contracararea acțiunilor de destabilizare ale lui Șor și ale Rusiei. Sunt oameni care trebuie să fie la postul lor non-stop, zi și noapte, fără niciun fel de întrerupere”. 

„Guvernarea vrea un nou mandat și pentru a obține asta nu trebuie să fii plin de orgoliu și cu o singură idee în cap că lumea te va vota pe tine fiindcă alții mai buni nu sunt și că oamenii care vor parcurs european trebuie să ne voteze pe noi. Pentru că oamenii se mai uită: ăștia care ne duc pe noi spre Europa sunt corupți sau nu sunt corupți, au greșit sau nu, au avut capacitatea să dialogheze cu cetățenii, să ne explice anumite situații? Atunci când faci trimitere la faptul că în contractul de livrare a gazului avem o clauză care susține că e interzis să-l publicăm, chestia asta trezește multe semne de întrebare.”

„Dar dacă tu arunci Moldova în haosul lumii ruse doar pentru că ești supărat pe cineva, îmi pare rău, dar nu ai o capacitate de înțelegere. Iar unii unioniști care mi-au scris personal sunt supărați pentru că nu s-a dialogat cu ei. Ei consideră că R.Moldova trebuie să se unească cu România. Iar România nu a avut capacitatea să dialogheze cu ei, să le explice de ce sprijină cursul european și conducerea Uniunii Europene care a venit cu acest mesaj și a neglijat total mesajul proromânesc în dialogul cu R.Moldova și în dialogul cu oamenii din R.Moldova. (…)”

„Unioniștii consideră că România i-a trădat. Și, în general, orice comunicat oficial (al Guvernului de la București - n.red.) nu ajunge până la cetățenii R.Moldova.”

„Pe Rusia o interesează foarte mult viitorul R.Moldova pentru că are nevoie de ea în calitate de satelit, de vasal, în calitate de teritoriu controlat de ei și cu armată rusă aici foarte puternică și care să reprezinte o amenințare pentru Ucraina. Rusia nu vrea să renunțe la acest cap de pod. Credeți că degeaba Rusia a investit sute de milioane de dolari pentru a destabiliza situația din R.Moldova? Și ar putea investi în continuare pentru că Rusia, din cauza pro-europenilor corupți, face bani, cu resurse naturale, cu petrol, cu gaz. (…) ”

„Întreruperea livrărilor de gaze pentru Transnistria este un factor care va contribui mult la rezolvarea problemei transnistrene și avem nevoie ca acest lucru să se întâmple pentru R.Moldova nu depinde de gazul rusesc. Este momentul ca PAS să facă schimbări. Schimbări de imagine pentru a-și atrage alegătorii pe care i-a pierdut, să-i recupereze, și să atragă și din alte părți oameni care să-i voteze la alegerile parlamentare.”

„Alegerile parlamentare sunt cele mai importante fiindcă degeaba Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale dacă va avea un parlament ostil. Ea va fi neutralizată, blocată, va fi redusă la tăcere și îi vor da un spațiu cu două camere unde să stea în calitate de președinte. Pentru că am stat de vorbă cu oameni intelectuali care îmi spuneau că vor vota pentru Maia Sandu, dar nu și pentru PAS. PAS-ul trebuie să se gândească de ce s-a ajuns la asta și spun asta cu durere în suflet pentru că vreau ca PAS-ul să câștige alegerile parlamentare. Și dacă PAS-ul ajunge la concluzia că nu poate de unul singur să creeze majoritate parlamentară, trebuie să negocieze cu partidele de dreapta. (…) PAS-ul trebuie să dialogheze cu aceste partide pe care le-a redus la tăcere.”

„În acest moment este o criză și eu cred, cum spunea și Băsescu, că trebuie să faci ce trebuie, nu ceea ce-ți place. Acum noi toți trebuie să ne unim forțele, inclusiv cei supărați, fiindcă dacă va câștiga partida rusă aici în R.Moldova, ei nu vor mai exista, inclusiv unioniștii nu vor mai exista fiindcă (unionismul - n.red.) va fi interzis prin lege. Și eu adresez unioniștilor, să lase rânza la o parte. România nu i-a trădat, România este alături de R.Moldova, dar astăzi este tendința europeană. R.Moldova trebuie să adere la UE și de acolo ne vom uni mai ușor cu România. Trebuie să gândim atent și pragmatic în această situație și să ieșim masiv la vot să câștige Maia Sandu și să facem o alianță de partide care să câștige alegerile parlamentare din primăvara anului viitor. O alianță care să permită continuarea parcursului european, fiindcă orice guvernare pro-moscovită înseamnă inclusiv sfârșitul unionismului. Și mai ales nu vă luați după „unioniști” de-alde Bilețchi (Vlad Bilețchi, fost lider AUR - n.red.) care spun că trebuie să câștige socialiștii pentru că în felul ăsta unionismul va crește, ăștia se vor discredita timp de patru ani și noi apoi vom câștiga alegerile. Este o utopie”. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV și EXPLOZIV: AUR Moldova e finanțată inclusiv de infractorul Veaceslav Platon. Pretinsul unionist Vlad Bilețchi e, în realitate, “ilegalistul basarabean” Vladimir Doboș! Urmașii KGB-istului Iurie Roșca



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.